De kosten van psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Al jaren is psychosociale arbeidsbelasting één van de belangrijkste arbeidsrisico’s. Uit de Arbobalans 2020 (de Arbobalans verschijnt iedere twee jaar) blijkt dat 64% van de 6 miljard aan werkgerelateerde verzuimkosten voor rekening komt van verzuim door PSA.

Dit kost psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

"De geschatte kosten van loondoorbetaling aan werknemers die verzuimen, bedra­gen in totaal jaarlijks ruim 13 miljard euro. Van deze kosten komt 6 miljard euro door werkgerelateerd verzuim. Door de gemiddeld lange duur van verzuim door psychosociale arbeidsbelasting (PSA) wordt 64 procent van de werkgerelateerde verzuimkosten door PSA veroorzaakt."

Dat valt te lezen in de Arbobalans. Maar let op: de Arbobalans berekent hier alleen de kosten van loondoorbetaling. In werkelijkheid liggen de kosten van verzuim nog hoger.

De kosten van verzuim

U krijgt als werkgever te maken met diverse kostenposten als een werknemer uitvalt:

  • Loonkosten (de eerste twee ziektejaren minstens 70% van het loon en het eerste jaar minimaal het minimumloon).
  • Vervanging van de werknemer, of verschuiving van personeel.
  • Productie- en/of omzetverlies.
  • Kosten voor verzuimbegeleiding en re-integratie (afhankelijk van het contract met uw arbodienst).
  • Juridische en administratieve kosten.

Al met al kost één verzuimdag een werkgever gemiddeld 250 euro. Als u zich realiseert dat in 2020 binnen het mkb de gemiddelde duur van een burn-out 290 dagen was, kunt u zich voorstellen dat de kosten van PSA binnen uw bedrijf flink kunnen oplopen.

Psychosociale arbeidsbelasting voorkomen

De aanpak op PSA (pesten, discriminatie, seksuele intimidatie, agressie en werkdruk) legt u vast in een wettelijk verplicht PSA-beleid. Een PSA-beleid helpt verzuim te voorkomen en zorgt ervoor dat werknemers met plezier aan het werk kunnen zijn én blijven.

Direct aan de slag uw PSA-beleid

Gerelateerde nieuwsberichten