Mensen die goed in hun vel zitten, hebben daar zowel privé als op het werk voordeel van. Ze zijn minder snel gestrest, hebben meer energie en melden zich minder vaak ziek. Maar hoe stimuleert u een gezonde leefstijl onder uw werknemers? Tijdens kennissessies op verschillende locaties in het land kregen deelnemers antwoord op deze vraag.
Noodklok
De kennissessies vonden plaats in een periode waar organisaties als het KWF en het Diabetes Fonds alarm slaan. Door een ongezonde leefstijl leven Nederlanders korter in goede gezondheid en hebben vaker chronische aandoeningen. Die ongezondheid heeft ook zijn effect op de werkvloer, want het (langdurend) verzuim – en daarmee de personeelstekorten – neemt toe.
Interactieve sessie
“Hoe kan ik signalen van dreigend verzuim door psychische klachten bij mijn werknemers herkennen?” Het was één van de vragen die deelnemers stelden in de kennissessies. Juist die interactie sprak Stein Diebels (HR-manager bij Salesupply in Nijmegen) aan: “De meeste deelnemers bestieren als enige HR-professional hun bedrijf. Het was ontzettend waardevol om nu eens te kunnen sparren met vakgenoten over onderwerpen waar we vaak mee te maken hebben.”
RI&E als basis voor een gezond bedrijf
Naast interactie was er vooral veel ruimte voor praktische tips en handvatten. De vitaliteit- en gezondheidsdeskundigen van ArboNed begonnen daarbij met de basis: zorg er met de wettelijk verplichte Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) voor dat de gezondheidsrisico’s in het bedrijf worden geïnventariseerd.
Die risico’s, zoals bijvoorbeeld langdurig werken achter een beeldscherm, vormen vervolgens de input voor het Preventief medisch onderzoek (PMO). Dat is een gezondheidscheck waarmee inzicht wordt verkregen in de gezondheidsrisico’s- en klachten van werknemers. Met de uitkomsten kunnen werkgevers - zoals Batenburg Beenen - gericht aan de slag met de gezondheid en vitaliteit van hun werknemers.
Deelnemers konden meedoen aan een health check
Begin eenvoudig
“Maar hoe geef je na het PMO blijvend aandacht aan gezondheid en vitaliteit in het bedrijf?,” was één van de vragen van de deelnemers. “Begin eenvoudig,” was het antwoord van bedrijfsarts Wessel de With. “Willen uw werknemers bijvoorbeeld meer bewegen?” Laat ze dan niet direct starten met wandelingen van tien kilometer, maar begin met een blokje om.”
Mentale gezondheid
De kennissessie reikte verder dan de fysieke gezondheid van werknemers. Want een gezond bedrijf draait ook om de mentale gezondheid en een sociaal veilige werkomgeving. Er was daarom veel aandacht voor werkstress. Hoe ontstaan stressklachten, hoe kunt u ze signaleren? , hoe staat het met psychische klachten in uw bedrijf?
Health check
Na de sessie hadden de deelnemers de mogelijkheid om via een health check onder meer hun bloeddruk en cholesterol te laten meten. De meting is onderdeel van het PMO. “Door deze meting en de verkregen informatie weet ik nu goed hoe het PMO in zijn werk gaat,” vertelt Diebels. “Super! Als we straks het PMO bij mijn bedrijf gaan aanbieden, kan ik mijn collega’s goed vertellen wat ze kunnen verwachten.”