Herken de signalen en voorkom langdurig psychisch verzuim

Piekeren, lusteloosheid, gespannenheid... Herkent u dit bij uw werknemers? Zo ja, kom dan direct in actie. Het kan betekenen dat uw werknemer in de gevarenzone komt. Als u op tijd ingrijpt, kunt u voorkomen dat uw werknemer zich ziekmeldt en langdurig ziek blijft.

langdurig psychisch verzuim voorkomen

Dat stelt Marieke van Hoffen in haar promotieonderzoek. Zij is bedrijfsarts bij HumanCapitalCare (net als ArboNed onderdeel van HumanTotalCare). Verzuim door psychische klachten duurt vaak lang, maar gerichte hulp en professionele ondersteuning kunnen uitval helpen voorkomen.

Geef ruimte voor hersteltijd

Stressklachten zijn de eerste vroege signalen dat het niet goed gaat met iemand. Het is dus belangrijk om daar alert op te zijn. In een vroeg stadium kunnen eenvoudige maatregelen al voldoende zijn om klachten te laten verdwijnen. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat er genoeg hersteltijd is.

Langdurig verzuim voorkomen

Met de juiste aandacht en gerichte actie kan uitval door stress en psychische klachten worden voorkomen. Dat is goed voor de werknemer en het leidt bovendien tot een kortere gemiddelde verzuimduur en lagere verzuimkosten voor de werkgever.

Gerelateerde nieuwsberichten

teaser_Bed

Verzuim verlagen

Gezonde werknemers maken een gezonde onderneming. Het verminderen of zelfs voorkomen van verzuim is van groot belang…

10 minuten