Vermoeid, concentratieverlies? Zoek wat meer daglicht op

Een gebrek aan daglicht is niet goed voor de gezondheid en onze werkprestaties gaan achteruit. 's Nachts slapen we slechter en overdag zijn we moe, kunnen we ons moeilijk concentreren en zijn we somber. Welke rol heeft u als werkgever?

Daglicht

Dit moet de werkgever regelen

"Werkgevers zijn wettelijk verplicht om te zorgen voor voldoende daglicht en goede verlichting, maar wat dat precies betekent, meldt de Arbowet niet. Hierdoor kunnen er discussies ontstaan over wat 'voldoende' licht is," vertelt consultant bij ArboNed Ad van Zundert. 

"Dé manier om conflicten te voorkomen is het uitvoeren van een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), die leidt tot een Plan van aanpak om arbeidsrisico's te verkleinen en gezondheidsklachten te voorkomen." Aandachtspunt in de RI&E is een goede verlichting. Voldoende licht op de werkplek voorkomt ook gevaarlijke situaties en ongelukken.

Echt daglicht

Ook met goede kunstverlichting blijft het belangrijk om zoveel mogelijk echt daglicht te zien. En nu we steeds vaker thuiswerken en dus minder reizen, zien we gemiddeld waarschijnlijk minder daglicht.

Dat terwijl voldoende daglicht een directe invloed op onze gezondheid heeft: we slapen beter en voelen ons fijner. Terwijl te weinig licht kan leiden tot onder meer concentratieproblemen en stress

Ga iedere dag naar buiten

Houd bij de inrichting van uw werkplekken daarom rekening met verlichting. Onze ergocoaches kunnen u hierbij helpen. En stimuleer uw werknemers om elke dag even naar buiten te gaan, bijvoorbeeld voor een wandeling in de lunchpauze. Of laat ze de werkdag goed afsluiten door naar huis te lopen of fietsen. 

ergocoachTraining Ergocoach beeldschermwerkplek

De ergocoach helpt uw werknemers bij het instellen van hun beeldschermwerkplek en let daarbij op de juiste verlichting. Leer alles over een gezonde werkplek in één praktische training.

Meer informatie en aanmelden

Gerelateerde nieuwsberichten