Impact van daglicht op gezondheid en werkprestaties

Een gebrek aan daglicht heeft een negatieve impact op je gezondheid en werkprestaties. Dat meldt NU.nl. 's Nachts slaapt u slechter en overdag heeft u last van vermoeidheid, concentratieproblemen en een negatieve stemming. Welke rol heeft u als werkgever?

daglicht

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om te zorgen voor voldoende daglicht en goede verlichting, maar wat dat precies betekent, meldt de Arbowet niet. Hierdoor kunnen er discussies ontstaan over wat 'voldoende' licht is, vertelt consultant bij ArboNed Ad van Zundert op NU.nl.

"Dé manier om conflicten te voorkomen is het uitvoeren van een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), die leidt tot een Plan van aanpak om arbeidsrisico's te verkleinen en gezondheidsklachten te voorkomen."

Ook met goede kunstverlichting blijft het belangrijk om zoveel mogelijk echt daglicht te zien. En nu we - waar mogelijk - thuiswerken en dus minder reizen, zien we gemiddeld waarschijnlijk minder daglicht. Stimuleer uw werknemers om elke dag even naar buiten te gaan, bijvoorbeeld voor een wandeling in de lunchpauze. Of laat ze de werkdag goed afsluiten door "naar huis" te lopen of fietsen. 

Gerelateerde nieuwsberichten