Mijn werknemer heeft COVID-19 gehad en houdt langdurig klachten, wat nu?

  • Leestijd
    2 minuten
  • 10 mei 2021 aangemaakt
  • 31 mei 2021 bijgewerkt

Het herstel van werknemers die COVID-19 hebben gehad, kan lang duren. Soms zijn er veel fysieke problemen en is er nog geen zicht op verbetering. Hierdoor kunnen ook psychische problemen ontstaan. Wat kunt u als werkgever doen en hoe helpt uw bedrijfsarts u hierbij?

Mijn werknemer heeft COVID-19 gehad, wat nu?

Long COVID

De meeste personen met COVID herstellen binnen enkele weken. Bij een enkeling duurt het langer dan 3 maanden. Soms is dat de nawerkende reactie van het lichaam op zo’n ernstige infectie. Soms komt het door bredere orgaanschade. Dan hebben we het over Long (langdurige) COVID.

Re-integreren

Bij veel mensen bestaat nog steeds de misvatting dat corona ‘slechts een griepje is’, waarvan je even moet bijkomen. Ongemerkt zijn ex-COVID-patiënten vaak een stuk zieker geweest dan van buitenaf te zien is. Ook als zij ‘milde klachten’ hadden en niet naar het ziekenhuis hoefden. En na een forse infectie kun je nog langere tijd last houden van vermoeidheid en een conditie die niet verbetert.

Het advies is dan vaak om thuis een revalidatieschema te volgen. Dit betekent dat we de werknemer motiveren om actief te werken aan het herstel. Dit hoeft vaak niet ingewikkeld te zijn; bijvoorbeeld elke dag een stukje verder lopen, elke dag een stukje verder fietsen, huishoudelijke taken stapsgewijs oppakken, goed eten (voldoende eiwitten voor spierherstel/opbouw), genoeg slaap.

Klachten uiteenlopend

Maar de groep patiënten en hun klachten, bijkomende beperkingen en persoonlijke doelstellingen lopen enorm uiteen. En bij sommigen werkt het opbouwen van conditie averechts. Dat kan komen doordat de COVID-infectie ook schade aan andere organen heeft veroorzaakt dan de longen. Er is dus geen uniforme aanpak voor patiënten die nog lange tijd klachten blijven houden. 

Persoonlijke aanpak

Uiteindelijk zal er bij langdurige COVID-klachten altijd sprake zijn van maatwerk. Samen met u en uw werknemer werkt de arts of bedrijfsarts aan een persoonlijke aanpak voor een optimale re-integratie. Inmiddels is er meer bekend over de mogelijkheden om dat aan te pakken. Via kennis- en hulpverleningscentrum C-support kunnen COVID-19-patiënten met langdurige klachten, maar ook hun bedrijfsarts en huisarts, ondersteuning krijgen. 

coronavirus en re-integratieCoronavirus en re-integratie

Ook tijdens een ingrijpende periode als de coronacrisis moet de re-integratie van uw werknemers gewoon doorgaan. Het UWV houdt wel rekening met de gevolgen van COVID-19. Lees hier wat de richtlijnen zijn.

Gerelateerde nieuwsberichten