Door: Wessel de With, arts bij ArboNed
Het herstel van werknemers die COVID-19 hebben gehad, kan maanden duren. Soms zijn er nog veel fysieke problemen en is er nog geen zicht op verbetering. Hierdoor kunnen ook psychische problemen ontstaan. Wat kunt u als werkgever doen en hoe helpt uw bedrijfsarts u hierbij?

Geen ‘griepje’
Bij veel mensen bestaat nog steeds de misvatting dat corona ‘slechts een griepje is’, waarvan je even moet bijkomen. Ongemerkt zijn ex-COVID-patiënten vaak een stuk zieker geweest dan van buitenaf te zien is. Ook als zij ‘milde klachten’ hadden en niet naar het ziekenhuis hoefden.
Thuis revalideren
Het advies is dan vaak om thuis een revalidatieschema te volgen. Dit betekent dat we de werknemer motiveren om actief te werken aan het herstel. Dit hoeft vaak niet ingewikkeld te zijn; bijvoorbeeld elke dag een stukje verder lopen, elke dag een stukje verder fietsen, huishoudelijke taken stapsgewijs oppakken, goed eten (voldoende eiwitten voor spierherstel/opbouw), genoeg slaap.
Klachten uiteenlopend
Maar de groep patiënten en hun klachten, bijkomende beperkingen en persoonlijke doelstellingen lopen enorm uiteen. Dat, in combinatie met de onduidelijkheid die er helaas nog is over de ziekte, maakt dat er uiteindelijk altijd sprake zal zijn van maatwerk. Samen met u en uw werknemer werkt de arts of bedrijfsarts aan een persoonlijke aanpak voor een optimale re-integratie.
Bekijk ook de video met tips van het Erasmus MC
Meer informatie over het coronavirus en werk:
- Werknemers- en werkgeversadvies coronavirus: lees onder meer wat u moet doen als er een werknemer (mogelijk) is besmet.
- De arbodienst en het coronavirus: bekijk hier alles wat uw arbodienst voor u kan betekenen.
- Gratis praktische gids: gezond blijven werken in coronatijd, fysiek en mentaal.