Werknemers maken weinig gebruik van de second opinion

  • Leestijd
    1 minuten
  • 30 juli 2000 aangemaakt
  • 31 juli 2020 bijgewerkt

Uit cijfers van de Landelijke Pool Bedrijfsartsen Second Opinion (LPBSO) blijkt dat werknemers weinig gebruik maken van de mogelijkheid op een second opinion. Als werknemers het oneens zijn met het advies van hun bedrijfsarts kunnen ze die sinds 2017 aanvragen. BNR sprak Petra van de Goorbergh, directeur van branchevereniging Oval.

second opinion

Volgens Van de Goorbergh zijn veel werknemers tevreden over het advies van hun bedrijfsarts. Eventuele angst rond het aanvragen ('krijg ik geen gedoe met mijn werkgever als ik een second opinion aanvraag?') haalt ze graag weg: "Een aanvraag is anoniem en de bedrijfsarts werkt bij een andere arbodienst. Bij uitvoering door de Landelijke Pool Bedrijfsartsen Second Opinion (waar ArboNed ook gebruik van maakt) kan de werknemer zelf de bedrijfsarts kiezen voor de second opinion."

Second opinion en deskundigenoordeel

Alleen de werknemer kan een second opinion aanvragen. De werkgever moet deze volgens de Arbowet betalen. Wanneer uw werknemer een second opinion laat uitvoeren buiten de overeengekomen werkwijze met uw arbodienst en u heeft hiervoor geen toestemming aan de werknemer gegeven, dan komen de kosten voor rekening van de werknemer.

U kunt als werkgever geen second opinion aanvragen, maar wel (net als een werknemer) een deskundigenoordeel bij UWV. 

Gerelateerde nieuwsberichten

teaser_Bed

Verzuim verlagen

Gezonde werknemers maken een gezonde onderneming. Het verminderen of zelfs voorkomen van verzuim is van groot belang…
10 minuten