De Nederlandse Arbeidsinspectie: 52 dodelijke arbeidsongevallen in 2024
In 2024 werden ruim 3.200 mensen slachtoffer van arbeidsongevallen, waarvan 52 met een dodelijke afloop. Dit blijkt uit het jaarverslag van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Hoe kunt u de veiligheid binnen uw bedrijf verbeteren en het risico op ongevallen verminderen?

Het aantal arbeidsongevallen in Nederland is vorig jaar toegenomen. Ongelukken op de werkvloer hadden echter minder vaak een dodelijke afloop dan in 2023. In 2023 overleden 72 mensen door een ongeluk op de werkvloer en toen waren er voor zover bij de inspectie bekend 2.700 slachtoffer.
Arbeidsrisico’s inventariseren
Een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) helpt het aantal arbeidsongevallen binnen uw bedrijf te voorkomen. Hiermee brengt u alle arbeidsrisco’s in kaart. In de RI&E neem je Plan van aanpak op. Daarin beschrijft u welke maatregelen u neemt om de geconstateerde risico’s gericht aan te pakken. Hiermee kunt u verzuim verlagen en zorgt u voor gemotiveerde medewerkers die efficiënt en veilig kunnen werken. Als werkgever bent u bovendien wettelijk verplicht uw mensen een gezonde en veilige werkomgeving te bieden.
RI&E en rol preventiemedewerker
Naast de RI&E draagt de inzet van de preventiemedewerker bij aan het voorkomen en verlagen van arbeidsongevallen. De preventiemedewerker heeft als taak om alle mogelijke arbeidsrisico’s binnen het bedrijf te herkennen en te analyseren, om zo potentiële gevaren op de werkvloer tijdig te signaleren en aan te pakken.
Sectoren met verhoogd risico
De bouw, landbouw en industrie zijn sectoren met relatief veel ernstige arbeidsongevallen. Volgens de Monitor Arbeidsongevallen zijn de meest voorkomende ongevallen ‘vallen’ (35%), gevolgd door ‘werken met machines’ (26%) en ‘geraakt worden door iets’ (20%).
Meld arbeidsongevallen
Als werkgever bent u het verplicht om ernstige en dodelijke arbeidsongevallen te melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Uit het jaarverslag blijkt dat naar schatting 50 tot 70% van de meldingsplichtige ongevallen niet wordt gemeld. Dit is zorgwekkend voor de veiligheid op de werkplek en de mogelijkheid om van deze ongevallen te leren. Van de gemelde ongevallen leidt 84% tot actie, waarbij bedrijven de noodzakelijke maatregelen nemen. Bij vervolginspecties neemt 39% van de bedrijven aanvullende veiligheidsmaatregelen. Het melden van arbeidsongevallen en het nemen van preventieve maatregelen zijn belangrijk voor het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving.