Coronavirus en werk: alles wat je moet weten

Op deze pagina vind je alle actuele informatie over het coronavirus in relatie tot jouw werk en hoe jij en jouw werkgever hiermee om kunnen gaan. De richtlijnen en informatie van het RIVM en de overige betrouwbare bronnen zijn leidend. 

Laatste update: 14-10-2020

Aangepaste dienstverlening ArboNed

Om verdere besmettingen met het coronavirus in te dammen, passen wij onze dienstverlening doorlopend aan. Uiteraard volgen wij hierbij de richtlijnen vanuit de overheid en actualiseren wij onze maatregelen regelmatig op basis van de nieuwe inzichten en richtlijnen.

Kom je naar een van onze vestigingen? Download de flyer met onze veiligheidsvoorschriften of bekijk onderstaande video vóór uw bezoek. Aan alle bezoekers vragen wij zich te registreren bij binnenkomst, een mondkapje te dragen bij verplaatsing door het pand en wanneer je geen anderhalve meter afstand kunt houden, en te verklaren dat ze klachtenvrij zijn.

verantwoord op afspraak

 

Veelgestelde vragen

Coronavirus en ziekmelden

Werkgevers en werknemers hebben veel vragen over het ziekmelden. Wanneer zijn klachten, besmetting en voorzorgsmaatregelen in verband met het coronavirus (COVID-19) aanleiding voor ziekmelding en wanneer niet? 

Ziekmelding coronavirus covid-19

Is er volgens dit stroomschema sprake van een ziekmelding, dan geeft jouw werkgever de ziekmelding op de gebruikelijke manier aan de arbodienst door. Vaak zal het gaan om kort verzuim en is een spreekuur met de bedrijfsarts niet nodig.

Overige veelgestelde vragen coronavirus en werk door werknemers

Klik hier voor alle veelgestelde vragen rond het coronavirus. Staat jouw vraag hier niet tussen of heb nog andere vragen? Neem dan contact op met jouw vaste contactpersoon, of stuur een mail naar coronavirus@arboned.nl.

Testen op COVID-19

Heeft u klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Dan is het belangrijk dat hij zich zo snel mogelijk laat testen en thuisblijft tot hij de uitslag van de test heeft. Iedereen met klachten kan voor de zogenoemde PCR-test rechtstreeks contact opnemen met de GGD:

 • Online: Ga naar Coronatest.nl
 • Telefonisch: bel 0800-1202.
  Het nummer is 7 dagen per week bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur.

COVID-19/PCR-test
Met de PCR-test kan een actieve besmetting of ziekte door het coronavirus worden opgespoord. Voor deze testafname is slijm uit de neus of keel nodig. Dit wordt met behulp van een wattenstaafje via de neus en keel afgenomen en vervolgens in een laboratorium geanalyseerd. Een negatieve uitslag wordt per mail/schriftelijk gecommuniceerd. Bij een positieve testuitslag neemt de GGD telefonisch contact op met de betrokkene en volgt een schriftelijke bevestiging en standaard bron- en contactonderzoek.

Is er geen sprake van klachten en wilt u zich toch laten testen, dan kunt u op eigen initiatief gebruik maken van een van de ‘Testlaboratoria voor moleculaire SARS-CoV-2-diagnostiek’ van de overheid. Ook daar geldt dat de capaciteit onder druk staat. ArboNed kan u hierin helaas niet adviseren.

Advies rond werk en inzetbaarheid
De uitslag van de test kan vragen oproepen. Om geen kostbare tijd te verliezen kan u daarom op aanvraag versneld terecht voor een telefonisch coronaconsult met onze professional. Deze professional legt uit wat een coronabesmetting betekent, voor werk en privé. Hij neemt de tijd om u gerust te stellen, te informeren en te adviseren volgens alle wettelijke richtlijnen.

Beëindiging COVID-19 priority testing
Sinds 3 september 2020 kan de COVID-19 test helaas niet meer via ArboNed worden aangevraagd. Kijk hier voor meer informatie.

Thuiswerken: tips van onze experts

Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, heeft de overheid aan iedereen een oproep gedaan om zoveel mogelijk thuis te werken. Dat is voor de meesten natuurlijk behoorlijk wennen, met alle arbeidsrisico's van dien. Lees de tips van onze experts voor gezond en prettig thuiswerken, inclusief praktische download. Of informeer bij je werkgever naar een online (thuis)werkplekcheck.

Alles over gezond en prettig thuiswerken

 

thuiswerken door coronavirus

Maatregelen op de werkvloer

Als thuiswerken voor (een deel van) jouw organisatie niet mogelijk is, helpen onderstaande adviezen de werkplek veilig te houden. Voor bepaalde beroepen/sectoren (zoals de gezondheidszorg) gelden andere adviezen. Raadpleeg hiervoor uw branche-/beroepsvereniging en de websites van RIVM en Rijksoverheid. Het dragen van mondkapjes door werknemers die hierin niet getraind zijn, werkt niet beschermend.

 • Zorg voor persoonlijke hygiëne:
  - Raak zo min mogelijk de ogen, neus en mond aan.
  - Was regelmatig de handen met water en zeep en droog af met papieren handdoekjes 
  - Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
  - Gebruik papieren zakdoekjes, gooi deze na gebruik direct weg.
 • Was servies en bestek met water en zeep, liefst op een hoge temperatuur in de vaatwasser.
 • Houd je aan 'social distancing': verminder het aantal contacten en vergroot de afstand tussen collega's (minimaal 1,5 meter). Neem de trap en ontwijk de lift. Is dit niet mogelijk, stap met maximaal twee mensen in de lift.

Check de flyer voor belangrijke maatregelen op de werkvloer.

maatregelen coronavirus

Coronavirus en werk voor werkgevers

Hier vind je de informatiepagina over coronavirus en werk voor werkgevers.