Coronavirus en werk: alles wat je moet weten

Op deze pagina vind je alle actuele informatie over het coronavirus in relatie tot jouw werk en hoe jij en jouw werkgever hiermee om kunnen gaan. De richtlijnen en informatie van het RIVM en de overige betrouwbare bronnen zijn leidend. 

Laatste update: 26-06-2020

Aangepaste dienstverlening ArboNed

Vanaf 1 juni 2020 voeren we onze dienstverlening weer gefaseerd uit. Vanzelfsprekend altijd in overleg met werkgever en werknemer en met inachtneming van de geldende richtlijnen. Lees hier meer over de aangepaste dienstverlening.

Heeft u een afspraak op een van onze vestigingen? Download de flyer met onze veiligheidsvoorschriften of bekijk onderstaande video voor uw bezoek. 

verantwoord op afspraak

 

Werknemers- en werkgeversadvies coronavirus

In ons werknemers- en werkgeversadvies (versie 26-06-2020) leest u wat beide partijen kunnen doen om coronabesmetting te voorkomen. Vanuit het oogpunt van goed werkgeverschap en goed werknemerschap is het aan beide partijen om er alles aan te doen  en in goed overleg besluiten te nemen. In dit advies leest u hoe u voorkomt dat het coronavirus zich verder verspreidt via de werkplek en wat u moet doen met een (mogelijke) besmetting van het coronavirus binnen het bedrijf. Ook vindt u informatie over omgaan met ziekmelden, gezond thuiswerken en er is aandacht voor verdriet en rouwverwerking.

Download het werknemers- en werkgeversadvies

Veelgestelde vragen

Coronavirus en ziekmelden

Werkgevers en werknemers hebben veel vragen over het ziekmelden. Wanneer zijn klachten, besmetting en voorzorgsmaatregelen in verband met het coronavirus (COVID-19) aanleiding voor ziekmelding en wanneer niet? 

Ziekmelding coronavirus covid-19

Is er volgens dit stroomschema sprake van een ziekmelding, dan geeft jouw werkgever de ziekmelding op de gebruikelijke manier aan de arbodienst door. Vaak zal het gaan om kort verzuim en is een spreekuur met de bedrijfsarts niet nodig.

Overige veelgestelde vragen coronavirus en werk door werknemers

Klik hier voor alle veelgestelde vragen rond het coronavirus. Staat jouw vraag hier niet tussen of heb nog andere vragen? Neem dan contact op met jouw vaste contactpersoon, of stuur een mail naar coronavirus@arboned.nl.

COVID-19 test

Vanaf 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen op COVID-19. Onze professionals begeleiden, informeren en adviseren werknemers met corona-achtige klachten, die worden getest op COVID-19. 
Kijk hier voor meer informatie over de gewijzigde situatie per 1 juni 2020.

Meer informatie

Thuiswerken: tips van onze experts

Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, heeft de overheid aan iedereen een oproep gedaan om zoveel mogelijk thuis te werken. Dat is voor de meesten natuurlijk behoorlijk wennen, met alle arbeidsrisico's van dien. Lees de tips van onze experts voor gezond en prettig thuiswerken, inclusief praktische download. Of informeer bij je werkgever naar een online (thuis)werkplekcheck.

Alles over gezond en prettig thuiswerken

 

thuiswerken door coronavirus

Maatregelen op de werkvloer

Als thuiswerken voor (een deel van) jouw organisatie niet mogelijk is, helpen onderstaande adviezen de werkplek veilig te houden. Voor bepaalde beroepen/sectoren (zoals de gezondheidszorg) gelden andere adviezen. Raadpleeg hiervoor uw branche-/beroepsvereniging en de websites van RIVM en Rijksoverheid. Het dragen van mondkapjes door werknemers die hierin niet getraind zijn, werkt niet beschermend.

 • Zorg voor persoonlijke hygiëne:
  - Raak zo min mogelijk de ogen, neus en mond aan.
  - Was regelmatig de handen met water en zeep en droog af met papieren handdoekjes 
  - Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
  - Gebruik papieren zakdoekjes, gooi deze na gebruik direct weg.
 • Was servies en bestek met water en zeep, liefst op een hoge temperatuur in de vaatwasser.
 • Houd je aan 'social distancing': verminder het aantal contacten en vergroot de afstand tussen collega's (minimaal 1,5 meter). Neem de trap en ontwijk de lift. Is dit niet mogelijk, stap met maximaal twee mensen in de lift.

Check de flyer voor belangrijke maatregelen op de werkvloer.

maatregelen coronavirus

In het nieuws

 • Live in de studio van NPO Radio 1 bespreekt ArboNed-psycholoog Jan Machek op 31 maart bij Dit is de Dag de psychische gevolgen van het coronavirus en van het thuiswerken.
 • En op BNR Nieuwsradio bespreekt Jan Machek in 3 minuten wat de psychische risico's zijn van thuiswerken en wat werkgevers hieraan kunnen doen.
 • Op 18 maart interviewde NU.nl ArboNed-ergonoom Esther Graaff-Visser en psycholoog bij ArboNed Jan Machek over gezond thuiswerken.
 • Op vrijdag 13 maart 2020 besprak Jurriaan Penders, Medisch Directeur HumanTotalCare (waar ArboNed onderdeel van is), bij BNR Nieuwsradio het (verwachte) ziekteverzuim door corona, naar aanleiding van de recente verzuimcijfers.
 • En lichtte hij bij RTL Nieuws het belang toe van thuiswerken.
 • Bij RTLZ besprak Penders op donderdag 12 maart of we sowieso niet vaker thuis moeten blijven bij griep.
 • Op donderdag 5 maart besprak de directeur Medische Zaken bij BNR Nieuwsradio wat bedrijven kunnen doen in de strijd tegen het coronavirus.
 • Zo ook in Nieuws & Co op NPO Radio 1 op maandag 2 maart. 
 • In een extra online uitzending over het coronavirus van RTL Nieuws van donderdag 27 februari beantwoordde Penders vragen over werk in relatie tot het coronavirus.
Jurriaan Penders bij RTL Nieuws
Jurriaan Penders bij RTL Nieuws op 27 februari

 

Coronavirus en werk voor werkgevers

Hier vind je de informatiepagina over coronavirus en werk voor werkgevers.