Coronavirus en werk: alles wat u moet weten

Op deze pagina vindt u alle actuele informatie over het coronavirus in relatie tot werk en hoe werknemer en werkgever hiermee om kunnen gaan. De richtlijnen en informatie van het RIVM en de overige betrouwbare bronnen zijn leidend. 

Laatste update: 15-11-2021

Aangepaste dienstverlening ArboNed

Om verdere besmettingen met het coronavirus in te dammen, passen wij onze dienstverlening doorlopend aan. Uiteraard actualiseren wij onze maatregelen regelmatig op basis van de nieuwe inzichten en richtlijnen vanuit de overheid.

Komt u naar een van onze vestigingen? Download de flyer met onze veiligheidsvoorschriften of bekijk onderstaande video vóór uw bezoek. Wij volgen de richtlijnen vanuit de overheid. Wij vragen onze bezoekers zich te registreren bij binnenkomst en te verklaren dat ze klachtenvrij zijn. En indien dit advies geldt: een mondkapje te dragen en anderhalve meter afstand te houden.

verantwoord op afspraak

 

Veelgestelde vragen

Coronavirus en ziekmelden

Werkgevers en werknemers hebben veel vragen over het ziekmelden. Wanneer zijn klachten, besmetting en voorzorgsmaatregelen in verband met het coronavirus (COVID-19) aanleiding voor ziekmelding en wanneer niet? 

Ziekmelding coronavirus covid-19

Is er volgens dit stroomschema sprake van een ziekmelding, dan geeft uw werkgever de ziekmelding op de gebruikelijke manier aan de arbodienst door. Vaak zal het gaan om kort verzuim en is een spreekuur met de bedrijfsarts niet nodig.

Overige veelgestelde vragen coronavirus en werk door werknemers

Klik hier voor alle veelgestelde vragen rond het coronavirus. Staat uw vraag hier niet tussen of heb nog andere vragen? Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon, of stuur een mail naar coronavirus@arboned.nl.

Testen op COVID-19

Iedereen met klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus of die risico heeft gelopen op besmetting, kan zich via de zogenoemde PCR-test laten testen via de GGD. Kijk voor de laatste regels op rijksoverheid.nl.

 • Online: Ga naar Coronatest.nl
 • Telefonisch: bel 0800-1202.
  Het nummer is 7 dagen per week bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur.

De PCR-test kan een actieve besmetting of ziekte door het coronavirus opsporen. Heeft u geen klachten, maar wilt u zich toch laten testen, dan kunt u op eigen initiatief gebruik maken van een van de ‘Testlaboratoria (zie 8.2)’ van de overheid. ArboNed kan u hierin helaas niet adviseren.

Sneltest: snel, maar soms minder gevoelig
Hoewel de uitslag snel beschikbaar is, meestal binnen 15 minuten, is de antigeensneltest minder gevoelig dan de PCR-test. Dat betekent dat iemand die nog maar weinig virus bij zich draagt en waarschijnlijk (nog) niet (of niet meer) besmettelijk is, met een antigeentest een negatieve testuitslag krijgt, terwijl de persoon wel COVID-19 kan hebben. Niet in alle gevallen is een antigeensneltest voldoende betrouwbaar. Kwetsbare medewerkers en/of medewerkers die contact hebben met kwetsbare groepen moeten na een negatieve antigeensneltest ook een PCR-test laten doen. 

Sneltest via COVID Sneltest Services
Er zijn inmiddels verschillende aanbieders van sneltesten. De overheid stelt professionele en kwalitatieve voorwaarden aan testaanbieders door de overheid. Bij de keuze voor een aanbieder is het belangrijk dat u controleert of men werkt volgens de richtlijnen van het RIVM rondom sneltests, zoals COVID sneltest Services.

Financiële vergoeding
Om frequent en preventief testen van werknemers die geen klachten hebben beter mogelijk te maken heeft het kabinet een tijdelijke financiële regeling in het leven geroepen.  De vergoeding bedraagt €20 (excl. btw) per test, als bijdrage in de gemaakte kosten voor gevalideerde antigeensneltesten en testen waarbij werknemers zijn begeleid bij zelfafname. Deze regeling is voor bedrijven die hun werknemers preventief en zo nodig frequent willen laten testen als thuiswerken geen optie is en loopt tot 31 mei 2021, met mogelijkheid tot verlengen met een maand.

Onze samenwerking met COVID Sneltest Services voldoet aan alle eisen, waardoor het aanvragen van de financiële vergoeding ook rechtstreeks via hen verloopt.

Op termijn biedt de inzet van zelftesten perspectief en kan deze tijdelijke regeling weer vervallen. Op deze website vindt u antwoorden op veel gestelde vragen rond dit onderwerp.

Oude regeling vervallen
Sinds 19 maart 2021 is het niet meer mogelijk om je aan te melden voor de vorige Open House regeling. Dit omdat deze regeling het enkel voor bedrijfsartsen en arbodiensten mogelijk maakte om testen af te nemen bij werknemers mét klachten en werknemers die in contact zijn geweest met een besmet persoon. Momenteel heeft de GGD voldoende capaciteit om deze doelgroep te testen. Bedrijfsartsen en arbodiensten die zich reeds voor deze oude regeling hebben aangemeld kunnen tot 31 juli 2021 de afgenomen testen blijven declareren.

 Over andere aanbieders van antigeensneltesten kunnen wij u helaas niet adviseren.

Advies rond werk en inzetbaarheid
De uitslag van de test kan vragen oproepen. Om geen kostbare tijd te verliezen kan u daarom op aanvraag versneld terecht voor een telefonisch coronaconsult met onze professional. Deze professional legt uit wat een coronabesmetting betekent, voor werk en privé. Hij neemt de tijd om u gerust te stellen, te informeren en te adviseren volgens alle wettelijke richtlijnen.

Thuiswerken: tips van onze experts

Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, heeft de overheid aan iedereen een oproep gedaan om zoveel mogelijk thuis te werken. Dat is voor de meesten natuurlijk behoorlijk wennen, met alle arbeidsrisico's van dien. Lees de tips van onze experts voor gezond en prettig thuiswerken, inclusief praktische download. Of informeer bij uw werkgever naar een online (thuis)werkplekcheck.

Alles over gezond en prettig thuiswerken

 

thuiswerken door coronavirus

Maatregelen op de werkvloer

Als thuiswerken voor (een deel van) uw organisatie niet mogelijk is, helpen onderstaande adviezen de werkplek veilig te houden. Voor bepaalde beroepen/sectoren (zoals de gezondheidszorg) gelden andere adviezen. Raadpleeg hiervoor uw branche-/beroepsvereniging en de websites van RIVM en Rijksoverheid. Het dragen van mondkapjes door werknemers die hierin niet getraind zijn, werkt niet beschermend.

 • Zorg voor persoonlijke hygiëne:
  - Raak zo min mogelijk de ogen, neus en mond aan.
  - Was regelmatig de handen met water en zeep en droog af met papieren handdoekjes 
  - Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
  - Gebruik papieren zakdoekjes, gooi deze na gebruik direct weg.
 • Was servies en bestek met water en zeep, liefst op een hoge temperatuur in de vaatwasser.
 • Houd je aan 'social distancing': verminder het aantal contacten en vergroot de afstand tussen collega's (minimaal 1,5 meter). Neem de trap en ontwijk de lift. Is dit niet mogelijk, stap met maximaal twee mensen in de lift.

Check de flyer voor belangrijke maatregelen op de werkvloer.

maatregelen coronavirus

Coronavirus en werk voor werkgevers

Hier vind je de informatiepagina over coronavirus en werk voor werkgevers.