Zijn uw medewerkers weerbaar en in balans?
 • Verminder verzuim

 • Verlaag de kosten

 • En voldoe aan uw wettelijke verplichting

Voorkom uitval door ongewenst gedrag

bokshandschoen

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Ongewenst gedrag in een organisatie verpest de sfeer en uw mensen kunnen er letterlijk ziek van worden. Daarom moet u als werkgever grensoverschrijdend gedrag en werkdruk (samenvattend: psychosociale arbeidsbelasting, PSA) zoveel mogelijk voorkomen. ArboNed helpt u hierbij op de manier die bij u past: doet u het zelf met behulp van onze online hulpmiddelen? Besteedt u liever alles uit? Of kiest u voor een middenweg?

Zelf doenWat houdt dit in?

 1. checklist-psa

  Aan de slag met de PSA-checklist

  Geef verzuim door ongewenst gedrag of een hoge werkdruk geen kans: ga nu aan de slag met uw beleid psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Download de PSA-checklist van ArboNed.

 2. collega's zitten op rode bank

  Aanstellen interne vertrouwenspersoon

  Met het aanstellen van een vertrouwenspersoon, besteedt u als werkgever aandacht aan psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Lees hier hoe u de juiste vertrouwenspersoon kiest.

Samen doenWat houdt dit in?

 1. bevlogenheid

  Mijn organisatie-expert

  Is er in uw bedrijf een open en veilige werksfeer? Gaat iedereen met respect met elkaar om? De bedrijfscultuur speelt een rol bij ongewenst gedrag. Schakel Mijn organisatie-expert in voor inzicht en concreet advies. 

 2. Training sociaal veilige werkomgeving

  Training Creëer een sociaal veilige werkomgeving

  Uw leidinggevenden spelen een sleutelrol in het creëren van een werkplek waarin geen plaats is voor grensoverschrijdend gedrag en waar uw medewerkers respectvol met elkaar omgaan. In een praktische training van 1 dag krijgt u handvatten om ongewenst…

 3. training vertrouwenspersoon

  Training Vertrouwenspersoon (fysiek of online)

  Iedere werkgever wil zijn werknemers een sociaal veilige werkplek bieden. Daarvoor heeft uw bedrijf een vertrouwenspersoon nodig. In deze ééndaagse training wordt u, of een van uw werknemers, opgeleid tot vertrouwenspersoon voor uw organisatie.

 4. agressie-training

  Agressietraining: omgaan met (verbale) agressie

  Maar liefst één op de vier werknemers krijgt te maken met intimiderend gedrag. Leer beter en bewuster omgaan met lastige situaties in deze praktische training van één dag.

 5. psa-slot

  Vervolgtraining vertrouwenspersoon (fysiek of online)

  U kent de beginselen van de functie Vertrouwenspersoon, maar loopt in de praktijk soms tegen complexe situaties aan. Verdiep uw kennis en vaardigheden voor uw rol als vertrouwenspersoon in deze (online of fysieke) training. 

Laten doenWat houdt dit in?

 1. boksen

  PSA-module voor het kleinbedrijf

  Voorkom dat er problemen op de werkvloer ontstaan door ongewenst gedrag en werkdruk. Dat regelt u snel en eenvoudig met onze PSA-module voor € 8,75 per werknemer per jaar. Zo zijn én blijven uw mensen met plezier aan het werk. 

 2. vertrouwenspersoon

  Vertrouwenspersoon van ArboNed

  Een vertrouwenspersoon verlaagt de drempel voor het aankaarten van problemen. Zo werkt u aan een goede werksfeer en houdt u uw mensen duurzaam inzetbaar. De vertrouwenspersoon van ArboNed is onafhankelijk, objectief en ervaren.

 3. klachtencommissie

  Klachtencommissie via ArboNed aanstellen

  Een klachtencommissie is een onderdeel van het wettelijke verplichte PSA-beleid. Met de klachtencommissie van ArboNed weet u dat u voldoet aan uw wettelijke verplichting. 

 4. psychosociale-hulp

  Psychosociale hulp bij calamiteiten

  De Calamiteitenservice van ArboNed biedt snel psychosociale hulp na een calamiteit, zoals een bedrijfsongeluk, geweldsdelict of een andere ingrijpende gebeurtenis binnen uw bedrijf. 

Veel gestelde vragen over PSA

PSA

 • Wat is PSA?

  Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is al jaren een van de belangrijkste arbeidsrisico's. De definitie van PSA staat in artikel 1 van de Arbowet. Onder PSA vallen alle factoren die op het werk stress kunnen veroorzaken, zoals agressie en geweld, seksuele intimidatie, pesten en werkdruk.

 • Wat zijn de gevolgen van psychosociale arbeidsbelasting?

  De gevolgen van PSA kunnen ernstig zijn. Voorbeelden van individuele/psychosomatische klachten zijn: prikkelbaarheid, slecht slapen, angst, concentratieproblemen, lusteloosheid en een verminderde motivatie. De klachten en stress kunnen zo oplopen dat een werknemer zich ziekmeldt. Op de langere termijn kan iemand last krijgen van een depressie. Er zijn zelfs gevallen bekend waar problemen op het werk hebben geleid tot zelfmoord. 

 • Wat zijn de kosten van PSA?

  Doordat de gevolgen van psychosociale arbeidsbelasting zo ernstig kunnen zijn, kunnen de kosten ook flink oplopen. Denk daarbij aan een verminderde arbeidsproductiviteit, verslechtering van uw werkgeversimago, een toename van het ziekteverzuim, juridische kosten en vervangingskosten. De kosten van een pestgeval dat uit de hand loopt, kunnen bijvoorbeeld oplopen tot zo’n € 45.000.

 • Hoe kan ik PSA voorkomen?

  Door binnen uw bedrijf goede afspraken te maken over hoe u met elkaar omgaat, zorgt u ervoor dat uw werknemers met plezier aan het werk blijven. Hiervoor maakt u een duidelijk PSA-beleid, dat bij iedereen binnen de organisatie bekend is. Het is gemakkelijker om mensen aan te spreken op ongewenst gedrag als u van tevoren met elkaar afspreekt hoe u met elkaar omgaat, wat u wel en niet tolereert en als u elkaar aanspreekt op gewenste en ongewenste omgang. Door zelf het goede voorbeeld te geven, geeft u een duidelijk signaal af.

 • Is PSA meetbaar?

  Er zijn verschillende manieren om PSA in uw bedrijf te meten. Vaak wordt dit gedaan via het wettelijke verplichte Preventief medisch onderzoek (PMO). Maar ook via bijvoorbeeld een cultuuronderzoek of werknemerstevredenheidsonderzoek kunt u nagaan of er sprake is van psychosociale arbeidsbelasting.

Vertrouwenspersoon bij aanpak ongewenst gedrag op werkvloer

De vele verhalen over grensoverschrijdend gedrag die de afgelopen tijd naar buiten komen, hebben de aanpak van ongewenst gedrag hoog op de agenda geplaatst. Hoe voorkomt u ongewenst gedrag binnen uw bedrijf? Een vertrouwenspersoon draagt bij aan een open, goede werksfeer en helpt ongewenst gedrag te voorkomen.

vertrouwenspersoon

Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E)

Startpunt voor uw PSA-beleid is de Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E). Hiermee brengt u de risico's binnen uw bedrijf in kaart, zodat u de gezondheid en veiligheid in het bedrijf kunt bevorderen. Het is een onmisbaar instrument om uw werknemers gezond, veilig en met plezier aan het werk te houden. En zodoende ook flink te besparen op uw bedrijfskosten. Lees hier alles over de RI&E.

Voorkomen kun je het niet altijd, maar als de werkgever een vertrouwenspersoon een belangrijke rol geeft binnen de organisatie kun je de situatie wel verzachten. Als je met elkaar afspreekt: ‘zo gaan we met elkaar om en dit tolereren we niet’, dan geef je een duidelijk signaal af. Het is dan ook makkelijker om mensen aan te spreken op ongewenst gedrag.

Marcel Oldenhuizing, vertrouwenspersoon ArboNed
map

Heeft u vragen over psychosociale arbeidsbelasting of wilt u een afspraak maken?

Wij helpen u graag verder.

Bel ons
030 299 62 77

Belafspraak
inplannen