Wereld Slaapdag: ArboNed-psycholoog Jan Machek op RTV Utrecht over slaap en werk

  • Leestijd
    2 minuten
  • 15 maart 2019 aangemaakt
  • 18 maart 2020 bijgewerkt

Slaap is één van de belangrijkste behoeften van de mens. Tegelijk is het bewaren van een goede waak-slaapbalans soms een hele opgave. Het is vandaag Wereld Slaapdag. ArboNed-psycholoog Jan Machek vertelde tijdens de vorige editie op RTV Utrecht waarom werkgevers best aandacht mogen besteden aan de slaapkwaliteit van hun werknemers.

rtv utrecht

Slecht slapen, is slecht voor werk

Mensen die slecht slapen verzuimen meer en vaker, hebben concentratieproblemen, moeite met plannen en het houden van overzicht en hebben een grotere kans op het maken van fouten, met een toenemend risico voor de veiligheid. Ook emotioneel gaat het slechte slapen ons niet in de koude kleren zitten. We worden prikkelbaar, zijn minder bestand tegen de druk van werk, tijd of omgeving, vatbaarder voor kritiek en ons algehele gevoel van welzijn daalt. Kortom, slecht slapen is slecht voor het werk.

Aandacht voor slaapkwaliteit werknemers

We mogen op de werkvloer dus ook wel meer vragen naar de slaapkamerervaring van de collega, kondigt de radiopresentator van Utrecht is Wakker aan. Daarover vertelt ArboNed-psycholoog Jan Machek: “Mensen die slecht slapen of aangeven slaapklachten te hebben, verzuimen ongeveer twee keer zoveel als mensen met een goede slaapkwaliteit. Dat is voor werkgevers al reden genoeg om toch goed op te letten hoe het gaat met slapen.”

Risico’s

Naast mindere prestaties kan het in sommige sectoren ook voor grote risico’s zorgen. Machek: “Bijvoorbeeld in de industrie, of het transport. Het zijn werkgebieden waar mensen vaak lange diensten draaien. Of bijvoorbeeld de medische sector. Het zijn juist ook sectoren waar de werknemers heel alert moeten zijn en oordeelsvorming heeft ontzettend te lijden onder vermoeidheid.”

Luister het hele fragment hier terug. Het begint om 4:40.

jan machek
ArboNed-psycholoog Jan Machek