Health Impact Bond Kanker & Werk: nieuwe re-integratieaanpak ex-kankerpatiënten

Werknemers met kanker die deelnemen aan het Health Impact Bond (HIB) Kanker & Werk volgen een nieuw ontwikkelde re-integratieaanpak. Doel van het project: ex-kankerpatiënten sneller, duurzaam re-integreren met behoud van eigen werk.

kanker en werk

Baanverlies voorkomen

Vaak lukt het werknemers die klaar zijn met hun behandeling, en medisch gezien weer aan het werk zouden kunnen, niet om weer aan het werk te gaan. En dat terwijl ze het vaak juist wel graag willen. Een kwart van de ex-kankerpatiënten raakt zijn baan zelfs kwijt. Een manier om dit baanverlies te voorkomen, is zorgen dat het verzuim minder lang duurt. Daar richt het project zich op.

“De eerste resultaten laten nog op zich wachten, maar de stemming is positief”, aldus Betty Scholten, projectleider van deze samenwerking bij ArboNed. Scholten licht in dit interview in het magazine van Social Finance NL toe hoe ArboNed in aanraking kwam met de HIB (pagina 24).

kanker en werk

Nieuwe re-integratieaanpak

Uiteindelijk worden 140 mensen met kanker begeleid met de nieuw ontwikkelde re-integratieaanpak. “Hét kenmerk van de nieuwe aanpak is dat hij al vroeg in het verzuim begint”, vertelt Betty Scholten. “Het is nu nog gebruikelijk om te wachten tot het medisch behandelplan is afgerond. Het nadeel daarvan is dat de andere problemen die door kanker ontstaan – zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en depressie – dan niet (op tijd) worden aangepakt.”

De verwachting is dat mensen dankzij deze nieuwe aanpak gemiddeld veertig dagen eerder, en op een fijne manier, aan het werk kunnen.

ABN AMRO Social Impact Fund en Start Foundation financieren het project. TNO en Tilburg University doen wetenschappelijk onderzoek naar de resultaten van deze nieuwe aanpak.

kanker en werk

Gerelateerde nieuwsberichten

teaser_Bed

Verzuim verlagen

Gezonde werknemers maken een gezonde onderneming. Het verminderen of zelfs voorkomen van verzuim is van groot belang…
10 minuten