Het coronavirus en werk: hoe beperkt u angst en piekeren?

  • Leestijd
    3 minuten
  • 23 maart 2020 aangemaakt
  • 10 juli 2020 bijgewerkt

Door de uitbraak van het coronavirus leven we in een roerige, ingewikkelde tijd. Bedrijven zijn of gaan preventief op slot, werknemers werken (als dat kan) geïmproviseerd thuis, en er zijn er die ziek worden. Logisch als u zich zorgen maakt als ondernemer. Hoe blijft u mentaal sterk en heeft u zo min mogelijk last van angst en piekeren? Gebruik deze tips.

Door Louise Hildebrand, psycholoog van HumanCapitalCare, net als ArboNed onderdeel van HumanTotalCare.

coronavirus en werk

1. Wees creatief

Als ondernemer bent u waarschijnlijk al creatief en benut u (commerciële) kansen. In het geval van crisissituaties is dit extra belangrijk. Geef gehoor aan deze creativiteit. U beïnvloedt uw hersenen in positieve zin en werkt proactief aan een probleem (bijvoorbeeld financiële noodzaak), waardoor u minder focust op uw angst of negatieve gedachten. Let wel op, wees niet onverstandig. Houdt u zich altijd aan de richtlijnen van het RIVM in het geval van het coronavirus.

2. Volg betrouwbare informatie

Betrouwbare informatie vindt u bij het RIVM, de WHO, uw lokale GGD of de Rijksoverheid. Zo hoeft u zich geen onnodige zorgen te maken over informatie die later onjuist blijkt te zijn.

3. Focus op waar u wel grip op heeft

Het is belangrijk om u in deze situatie te richten op dingen waarop u wel grip heeft. Denk bijvoorbeeld aan het handen wassen, in quarantaine gaan als u klachten ervaart, het beperken van (sociale) contacten en minstens 1,5 meter afstand houden van mensen. Meer kunt u op dit moment niet doen. Verder nadenken en piekeren over de mogelijke gevolgen van het coronavirus op uw bedrijf is logisch, maar maakt u waarschijnlijk alleen maar angstiger en negatiever.

4. Deel uw zorgen 

Als u een bedrijf heeft, gaan uw zorgen verder dan of u ziek wordt of niet. Door uw zorgen te delen kunt u steun ervaren. Het ervaren van steun en begrip zorgt voor veerkracht. En deze veerkracht hebben we juist nu hard nodig. Bespreek uw zorgen met uw naasten of neem contact op met collega-ondernemers zoals bij uw brancheorganisatie of ondernemersvereniging.

5. Zorg voor een goede nachtrust

Heeft u moeite met inslapen? Lees dan minimaal een half uur voordat u gaat slapen geen berichten meer over het coronavirus of de gevolgen voor de economie. De kans dat u slechter inslaapt en piekert wordt waarschijnlijk groter. Verzet uw gedachten door bijvoorbeeld een boek te lezen, naar rustgevende muziek te luisteren of in bad te gaan.  

6. Houd grip op uw gedachten 

Merkt u dat u piekert? Of dat u blijft hangen in negatieve gedachten of doemscenario’s? Beslis dan om uw aandacht te verplaatsen. Kom bijvoorbeeld in beweging door naar een andere ruimte te lopen. Of breng uw aandacht naar uw ademhaling. U kunt ook uw zintuigen inzetten. Wat ziet u allemaal om u heen? Wat hoort u? Wat ruikt u? Wat voelt u in uw lichaam? Dit is niet voor iedereen even gemakkelijk en vereist enige training. Maar hoe vaker u dit doet, hoe sneller u piekeren en doemscenario’s kunt doorbreken.

7. Blijf optimistisch

Belangrijk is om oog te houden voor positieve dingen. In deze situatie is het verleidelijk om alleen aandacht te hebben voor alles wat met het coronavirus te maken heeft. Zorg ervoor dat u ook dagelijks stilstaat bij de positieve dingen uit het leven. Wat gaat er wel goed? En waar bent u ondanks deze situatie wel blij mee? Hoe lastig het ook is en hoe ongepast het misschien ook voelt. Zo voorkomt u dat u in een negatieve spiraal terechtkomt en de hoop op een betere toekomst verliest.

8. Blijf gezond

In tijden van crisis is het belangrijk uw fysieke gesteldheid extra aandacht te geven. Een sterk, uitgerust en ontspannen lichaam kan fysieke en mentale uitdagingen beter aan. Dit betekent concreet het volgende: zorg voor genoeg slaap, eet voldoende gezonde voeding, zorg voor ontspanning en beweeg of sport. Aangezien sportscholen dicht zijn, raad ik aan om een ommetje te maken (als het niet te druk is buiten), te fietsen of om thuis (bijvoorbeeld via YouTube) te sporten.

Webinar 'Het coronavirus en werk' 

Tijdens het webinar 'Het coronavirus en werk' op dinsdag 24 maart jongstleden gingen we in op de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voor u als mkb-bedrijf. Truus van Amerongen, directeur medische zaken en bedrijfsarts en Pauline Oberink, bedrijfsjurist behandelden praktische vragen van werkgevers en werknemers. 

Terugkijken 

Gerelateerde nieuwsberichten