Prettig en gezond thuiswerken tijdens de corona-piek: een overzicht

Leestijd
2 minuten
12 juli 2022 bijgewerkt

Veel bedrijven profiteren (waar dat mogelijk is) van de voordelen van deels thuis en deels op kantoor werken. In tijden dat het aantal coronabesmettingen weer toeneemt, werken meer mensen extra thuis. Zo helpen we besmetting en verspreiding van het coronavirus op de werkvloer tegen te (blijven) gaan. Hoe zorgt u ervoor dat u en uw werknemers prettig en gezond kunnen thuiswerken? En wat moet u als werkgever volgens de wet regelen? Onze experts geven tips.

thuiswerken

Wat zegt de wet?

Werkt iemand thuis omdat de werkgever dat van hem vraagt, dan moet de werkgever zorgen voor de juiste materialen. Uiteraard in alle redelijkheid en in overleg. Een werknemer kan niet van zijn werkgever verwachten dat hij bijvoorbeeld de nieuwste en snelste laptop voor hem verzorgt als dit voor zijn functie niet nodig is. Als een werknemer uit eigen keuze thuiswerkt, is de werkplek zijn eigen verantwoordelijkheid. De werkgever moet wel zorgen voor goede informatie over thuiswerken.

Maar de huidige situatie is een bijzondere. Niet werkgever of werknemer, maar de overheid vraagt in bepaalde periodes - waar mogelijk - thuis te werken. "We kunnen niet verwachten dat elk bedrijf voor alle thuiswerkende werknemers een ergonomische werkplek aanschaft", zegt ArboNed-ergonoom Esther Graaff-Visser. "Wel doet uw bedrijf er verstandig aan om na te gaan of uw medewerkers de juiste middelen hebben. U heeft immers een zorgplicht. Kunnen zij verantwoord thuiswerken en zo niet, kunt u hen middelen in bruikleen geven?"

Wat u kunt doen:

Zeker van een goede thuiswerkplek? Check!

Met de online (thuis)werkplek-check adviseert een ergonoom uw werknemer bij het zo goed mogelijk inrichten van zijn thuiswerkplek, ook als hij geen ingerichte kantoorwerkplek heeft. Als werkgever voldoet u aan uw verplichting van het zo goed mogelijk faciliteren van het thuiswerken.

Meer informatie

Gewone werkdagen

Gezond thuiswerken draait om meer dan een ergonomisch verantwoorde werkhouding. Behandel de dagen als gewone werkdagen. Dus: douchen en aankleden, grenzen aangeven aan eventuele familieleden, zoveel mogelijk de werkdag volgen.

Dat laatste houdt in dat u en uw werknemers ook tijd moeten nemen voor pauzes en liefst ook echt een moment aanmerken als einde van de werkdag. “Het risico dat mensen 10 uur of zelfs langer werken op een dag is groter als ze thuiswerken”, zegt ook Esther Graaff-Visser.

Het sociale aspect van thuiswerken

Langdurig thuiswerken kan werknemers het gevoel geven ongestructureerd en geïsoleerd te zijn. Dat blijkt uit onderzoek. Een gevoel van eenzaamheid maakt werknemers minder gemotiveerd en minder productief. Blijf dus communiceren met uw werknemers en doe dat niet alleen per mail. Energie steken in een prettige communicatie is zeker nu belangrijk. Het is een stressvolle periode. Zo houdt u het moreel op de thuiswerkvloer hoog:

  • Dagelijks een kort belletje houdt uw medewerkers betrokken. Videobellen is ook een optie.
  • Toon uw begrip voor ouders wiens kinderen noodgedwongen thuis zijn. Dat zal impact hebben op het werk.
  • Probeer het teamgevoel vast te houden. Bijvoorbeeld door via Skype of Teams alsnog de vrijdagmiddagborrel te laten doorgaan. Vier nog steeds de verjaardagen en biedt ruimte voor grappen en kletspraatjes. Bijvoorbeeld door hier online een speciale chatgroep voor aan te maken.

Heeft u een wat groter bedrijf, geef deze tips dan ook vooral door aan de leidinggevenden.

Checklist thuiswerkenChecklist Gezond en vitaal thuiswerken

Gebruik deze checklist zodat uw werknemers gezond en vitaal thuis kunnen werken. Hoe meer vinkjes u zet, hoe meer uitval door thuiswerken u voorkomt. 

Voordelen thuiswerken

Thuiswerken is niet alleen maar lastig, vertelt bedrijfsarts bij HumanCapitalCare (net als ArboNed onderdeel van HumanTotalCare) Ernst Jurgens: “Uit recent onderzoek blijkt dat twee derde van de werknemers het idee heeft dat ze thuis productiever zijn. Ze worden minder vaak gestoord, hebben weinig last van kantoorpolitiek en ervaren niet de stress van files of volle treinen. En hopelijk lukt het ons met zijn allen om op deze manier het virus in te dammen.”

Vraag onze praktische gids 'Eerste hulp bij thuiswerken' gratis aan voor uw werknemers

In deze gids:

  • Tips om de werkplek in te richten
  • Oplossingen voor de grootste valkuilen van thuiswerken
  • Advies van onze experts op het gebied van ergonomie, psychologie en vitaliteit

Met het aanbieden van de gids aan uw werknemers zorgt u ervoor dat zij ook thuis gezond en prettig kunnen werken. Vul uw gegevens in en u ontvangt de praktische gids per e-mail.

Gerelateerde nieuwsberichten

Alles over gezond thuiswerken
31 maart 2020

Alles over gezond thuiswerken

Lees meer
Coronavirus: dit kan uw arbodienst voor u betekenen
15 april 2020

Coronavirus: dit kan uw arbodienst voor u betekenen

Lees meer
coronavirus en werk webinar
25 maart 2020

Gratis webinar 'Het coronavirus en werk'

Lees meer