Dag van de Thuiswerker: ‘Het gaat om de juiste balans’

  • Leestijd
    2 minuten
  • 16 maart 2023 aangemaakt

Volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid werken Nederlanders momenteel ruim twee maal zoveel thuis als voor de coronapandemie. Hoe zorgt u er als werkgever voor dat zij dat gezond en prettig kunnen doen? Onze ergonoom Veerle van der Heijden geeft op de Dag van de Thuiswerker tips.

Dag van de Thuiswerker

De coronaperiode heeft ons geleerd dat een deel van het werk ook prima op afstand kan worden uitgevoerd en dat dit veel voordelen biedt. Van der Heijden somt ze op: “Werktijden zijn flexibel, mensen hebben de vrijheid om het werk in te delen op een manier die zij prettig vinden. Ook besparen ze reistijd en ervaren ze geen stress door lange files. En mensen worden minder afgeleid door collega’s, waardoor hun productiviteit stijgt.”

Daar zit volgens Van der Heijden ook een gevaar: “Mensen werken thuis veel langer door dan op kantoor. Bij thuiswerken neemt de zichtbaarheid af van wat werknemers doen. Daardoor kunnen zij overcompenseren in tijd om zo te laten zien dat ze hard werken. Daarnaast kunnen mensen thuis moeite hebben om werk en privé goed te scheiden.”

Thuiswerken bij Omroep Zeeland 

Omroep Zeeland maakte een item over thuiswerken. Hierin vertelt onze ergonoom Veerle van der Heijden over de voor- en nadelen van thuiswerken en geeft ze tips voor gezond en prettig thuiswerken.

Bekijk het item

Tips om gezond en prettig thuis te werken

Thuiswerken vergt volgens Van der Heijden wel een andere aanpak en discipline van de werknemer. Om zo gezond en prettig mogelijk thuis te werken geeft ze 4 tips:

  1. Waak voor een goede scheiding tussen werk en privé

Door vaker thuis te werken kan ‘blurring’ ontstaan: de grens tussen werk en privé vervaagt. Het continue aanstaan zorgt ervoor dat mensen geen afstand krijgen van (de zorgen over) het werk. Uw werknemers kunnen ‘blurring’ voorkomen door duidelijke grenzen te stellen. Niet alleen wanneer ze werken, maar ook waaraan ze werken. Voorkom daarnaast dat uw werknemers hun werk niet meenemen naar hun ‘veilige haven,’ de plek waar ze ontspannen. Zo kan het risico ontstaan dat ze de koppeling maken tussen deze plek en hun werkstress.

  1. Bied een goede thuiswerkplek aan

Voorkom nek, schouder- en rugklachten bij uw werknemers door ze thuis op een ergonomisch ingerichte werkplek te laten werken. Op een goede thuiswerkplek zijn de bovenbenen ondersteund, staan de voeten goed op de vloer of een verhoging, is de rug recht, leunen de onderarmen op goede armsteunen of het werkblad en is de bovenkant van het beeldscherm iets onder ooghoogte. 

Zeker van een goede thuiswerkplek? Check!

Met de (online) thuiswerkplek adviseert uw ergonoom uw werknemer bij het inrichten van zijn thuiswerkplek, ook als hij geen kantoorwerkplek heeft.

Meer informatie

  3. Zorg voor verbondenheid

Doordat mensen vaker thuiswerken hebben ze minder contact met hun leidinggevende en andere collega’s. De betrokkenheid met uw bedrijf en de collega’s kan zo afnemen en mensen ervaren minder sociale steun. Dat terwijl dat een belangrijke energiebron in het werk is. Zorg er daarom voor dat uw werknemers gebruik kunnen maken van alle communicatiemiddelen die er zijn, zoals videobellen voor vergaderingen (Teams, Zoom) en Whatsappgroepen om elkaar op de hoogte te houden over ontwikkelingen en persoonlijk nieuws te delen. 

  4. Werk aan een gezonde leefstijl

Gezonde voeding en voldoende beweging heeft een positieve invloed op de mentale en fysieke gezondheid van uw werknemers. Zorg er daarom voor dat ze thuis vasthouden aan een vast ritme aan maaltijden en tussendoortjes en dat kiezen voor gezonde voeding. Verder is het advies om vijf keer per week een half uur matige intensieve beweging, bijvoorbeeld een lunchwandeling, te hebben en twee per week spierverstevigende oefeningen. Benieuwd naar meer tips? Download dan onze gratis checklist gezond en vitaal thuiswerken

De juiste balans

Uiteindelijk blijft de ideale werksituatie een persoonlijke aangelegenheid. Van der Heijden: “Het is belangrijk dat er wordt gekeken of thuiswerken bij iemand past en of de werkzaamheden goed aansluiten. Blijf daarom in gesprek over wat het best werkt voor uw werknemer. Want de één vindt het heerlijk om meer vrijheid te ervaren en, terwijl de ander vindt dat hij in een isolement terecht komt. Het gaat om de juiste balans.”