Dit mag u vragen bij een ziekmelding

 • Leestijd
  1 minuten
 • 21 februari 2019 aangemaakt
 • 09 oktober 2019 bijgewerkt

Uw werknemer meldt zich conform uw verzuimprotocol telefonisch ziek. Vaak is hij binnen een paar dagen weer op de been. Maar het kan voorkomen dat een werknemer langer uit de roulatie is. Wat mag u wel of niet vragen en vastleggen? Wij zetten op een rij wat u mag vragen aan een zieke werknemer.

Vragen die u mag stellen aan een zieke werknemer

Medische oorzaak

Een werknemer heeft het recht om zijn ziektebeeld niet te melden. Vaak wil een zieke werknemer best vertellen wat er aan de hand is, maar u mag deze (medische) informatie niet vastleggen. Er zijn een paar vragen waar uw werknemer wel op moet antwoorden:

 • Het telefoonnummer en (verpleeg)adres waar uw zieke werknemer te bereiken is;
 • De vermoedelijke duur van het verzuim;
 • De lopende afspraken en werkzaamheden;
 • Of de werknemer onder een van de vangnetbepalingen van de Ziektewet valt. Maar let op, hij hoeft niet te melden onder welke;
 • Of de ziekte verband houdt met een arbeidsongeval;
 • Of er sprake is van een verkeersongeval waar de schade verhaald kan worden op de veroorzaker.

Let op. U mag als werkgever geen diagnose stellen, behandeling voorstellen of waardeoordeel uitspreken over de klachten die uw werknemer ervaart. Dat geeft geen vertrouwen aan de zieke werknemer en is bovendien verboden.

De juiste vragen bij een ziekmelding

U mag dus een aantal vragen stellen en ook een aantal niet. Toch kan het herstel bevorderen als u ook andere vragen stelt. Daarbij is het belangrijk dat u oprecht interesse in de zieke werknemer toont en niet alleen aan de belangen van uw organisatie denkt. Dit zorgt ervoor dat de werknemer zich gehoord voelt. Op de website van Autoriteit Persoonsgegevens vindt u een aantal handige tips voor u als ondernemer bij een ziekmelding. 

Training Verzuimmanagement

Verzuim is een complex probleem. Het is naar voor de medewerker én voor de organisatie. De kosten van verzuim kunnen flink oplopen en de juiste begeleiding kan om een flinke tijdsinvestering vragen. Leer alles over effectief verzuimmanagement in deze training, zodat u het verzuim binnen uw organisatie kunt beperken. 

Boek de training Verzuimmanagement

Gerelateerde nieuwsberichten

teaser_Bed

Verzuim verlagen

Gezonde werknemers maken een gezonde onderneming. Beperken of zelfs voorkomen dat uw werknemers zich ziek melden, is van…

10 minuten