Wat is het verschil tussen een Preventief medisch onderzoek en een medische keuring?

Leestijd
2 minuten
01 mei 2024 bijgewerkt

Werknemers die fysiek en mentaal fit zijn, zijn productiever en verzuimen minder. Zij dragen bij aan het succes en de groei van uw bedrijf. Het is dus belangrijk om uw werknemers te stimuleren gezond en fit te blijven of worden. Dat kan bijvoorbeeld via het Preventief medisch onderzoek (PMO) en de medische keuring. Wat is het verschil tussen die twee?

Verschil PMO en medische keuring

Preventief medisch onderzoek (PMO)

Het PMO bestaat uit een vragenlijst met - als dat nodig is - fysieke onderzoeken. Voor uw werknemers is deelname aan het onderzoek vrijwillig. Doen ze mee? Dan zijn de individuele resultaten privé en krijgen ze advies over hun uitslag. Deelname op zich biedt geen zekerheid voor een goede gezondheid in de komende jaren. Om via het PMO verzuim te voorkomen en verlagen, is het belangrijk dat uw bedrijf aan de slag gaat met de resultaten.

ArboNed heeft verschillende PMO’s. Van een eenvoudige online vragenlijst over de mentale en fysieke gezondheid (een ePMO) tot en met compleet maatwerk met fysieke onderzoeken. Voor ieder bedrijf is er dus een passend PMO.

Meer over het PMO

Medische keuring

Is het PMO, de uitgebreide gezondheidscheck voor werknemers, dan hetzelfde als een keuring? Een keuring kan immers ook verplicht zijn. Nee, een medische keuring is noodzakelijk om werkzaamheden in bepaalde branches te mogen uitvoeren. Zo’n keuring is dus maar verplicht voor bepaalde beroepen, terwijl een PMO voor elk beroep verplicht is.

Een keuring is geen vragenlijst met - waar nodig - fysieke onderzoeken. Het is een medisch onderzoek dat wordt uitgevoerd door de keuringsassistente en keuringsarts. Met de keuring bepaalt de arts of uw werknemer gezond genoeg is voor zijn beroep. Uw werknemer moet verplicht meewerken aan de keuring, terwijl hij bij het PMO de keuze heeft. Een keuring kijkt naar de beroepsrisico’s en een PMO kijkt breder.

Kan een PMO dan een keuring vervangen? Nee. In de beroepen waar een keuring verplicht is, moet een gecertificeerde keuringsarts (NOGEPA voor werkzaamheden offshore) de keuring uitvoeren. ArboNed heeft deze keuringsartsen in dienst en ook eigen keuringslocaties en mobiele keuringsunits voor iedere keuring.

Meer over keuringen

Gerelateerde nieuwsberichten

gezondheid-bevorderen
28 december 2022

Gezondheid bevorderen

Lees meer
gezonde leefstijl
09 maart 2023

Aandacht voor gezonde leefstijl via Preventief medisch onderzoek (PMO)

Lees meer
gezond ondernemen
01 februari 2021

Praktische checklist voor een gezond en vitaal bedrijf

Lees meer