De vervolgstappen: zo haalt u méér uit uw PMO

Leestijd
2 minuten
19 juni 2024 bijgewerkt

Door: Renée van Vliet, vitaliteit- en gezondheidsdeskundige

Het Preventief medisch onderzoek (PMO) is afgerond. Alle deelnemers hebben hun vragenlijsten ingevuld en hun eventuele fysieke onderzoeken gedaan. Wij hebben in samenwerking met R&D de rapportages voor u op maat gemaakt en die rapportages hebben we met u besproken. Welke vervolgstappen zet u nu om álles uit uw PMO te halen? In dit blog geef ik u een aantal tips. 

De vervolgstappen: zo haalt u méér uit uw PMO

Begin klein en doe het samen

Mijn advies: begin klein. Het erkennen van de uitkomsten is al een stap. Kijk vervolgens naar praktische acties die makkelijk uit te voeren zijn. Denk aan: het goede voorbeeld geven, individuele gesprekken voeren met werknemers, een sportief teamuitje. 

Maak het dus niet te groot én doe het niet alleen. Maak er een gezamenlijk thema van. Denk niet ‘ik ben van HR, of ik ben de preventiewerknemer dus ik moet hier mijn tanden in zetten’. 

Tips voor succes op de lange termijn

Haal écht voordeel uit het door u uitgevoerde PMO door te werken aan blijvende gedragsverandering. Onderstaand stappenplan geeft u hierbij houvast.

1. Maak een plan

Op basis van de resultaten van het PMO maakt u een vitaliteitsplan. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het hoeft geen uitgebreid boekwerk te zijn. Liever niet juist! 

Pak het PMO-rapport erbij en haal daar de relevante onderdelen uit. 

Schrijf puntsgewijs de belangrijkste aandachtspunten op, hoe u die wilt aanpakken en wie ervoor verantwoordelijk zijn. In het rapport staat vaak al wat u zelf kunt doen, eventueel in samenwerking met ArboNed.

samen-doen

Mijn vitaliteitsexpert

Direct aan de slag met de gezondheid en vitaliteit van uw medewerkers? Schakel dan de hulp van onze professionals in. Belangrijk, want mensen die goed in hun vel zitten hebben meer energie, zijn minder snel gestrest en hebben meer zin om te werken.

2. Geef het goede voorbeeld

Heeft u een helder, beknopt plan op papier staan? Deel dit dan met uw mensen en straal uit dat iedereen achter de plannen staat, ook de directie. Geef het goede voorbeeld, dat werkt aanstekelijk. Denk aan: lunchwandelen, gezond eten of wandelmeetings. Samen wandelen is ook nog eens gezellig.

Zorg ook dat de omgeving past bij wat u wilt uitstralen. Dus geen rookhok meer als stoppen met roken een speerpunt is. Is zittend werk een aandachtspunt? Haal dan geen koffie meer voor anderen. Haal samen koffie, zodat u op kleine manieren beweging stimuleert.

3. Betrek uw werknemers

Herkennen uw werknemers zich in de uitkomsten van het PMO? Willen ze meedenken over verbeteringen? Bespreek het met ze. Blijf ook in gesprek over energiebronnen en stressoren, zodat uw werknemers in balans blijven. 

Veel bedrijven maken een vitaliteitswerkgroep. Een groep werknemers die verantwoordelijk is voor het PMO en de vitaliteitbevordering binnen het bedrijf. Ook zo’n groep hoeft niet groot te zijn. Stel, er zijn twee werknemers die affiniteit hebben met het onderwerp, dan kunnen er al stappen worden gezet. Of u betrekt uw werknemers via een van onze actieworkshops. Dat is een relatief kleine investering waardoor u direct, concreet aan de slag gaat met het PMO. 

4. Coach uw werknemers

Dankzij hun deelname aan het PMO weten uw werknemers hoe het ervoor staat met hun gezondheid en vitaliteit. Dat is natuurlijk heel mooi, maar dan komt het: de collega’s met gezondheidsrisico’s moeten aan de bak. En zij vinden dat vaak best lastig. 

Als u hoort dat iemand wil werken aan zijn gezondheid, is het echt uitstekend werkgeverschap om hem hierin te ondersteunen. U laat zien dat u zijn gezondheid belangrijk vindt. Bovendien is het een win-winsituatie om uw werknemer hierbij te coachen. U heeft uw werknemer meer op de werkvloer (bijvoorbeeld doordat hij minder vaak ziek is of geen rookpauzes meer neemt) en misschien heeft hij meer energie, slaapt hij beter, of heeft hij minder kans op hart- en vaatziekten. Als u uw werknemers regelmatig spreekt, is het makkelijker om het ook over dit soort onderwerpen te hebben. 

Via ArboNed kunnen uw werknemers bijvoorbeeld individuele leefstijlcoaching volgen. Werken uw mensen thuis? Kijk dan eens naar onze online workshop Gezond thuiswerken

5. Beloon goed gedrag

Als uw werknemers een verandering bij zichzelf opmerken (bijvoorbeeld doordat ze zich fitter en energieker voelen), werkt dat al motiverend. Daarnaast is aangetoond dat cadeautjes helpen. Denk aan een app waarmee werknemers punten kunnen scoren als ze bewegen, of een voucher als ze stoppen met roken. 

Want heel eerlijk: mensen gemotiveerd houden gezond te leven, is best ingewikkeld. Er zijn altijd mensen die terugvallen in ongezond gedrag. Zoiets gaat nu eenmaal met ups en downs. Maar als u dat signaleert en er is een open cultuur waar u vrijuit met elkaar spreekt, kunt u daar op inspringen. 

Merkt u dat iets goed werkt? Maak het dan een vast onderdeel van de cultuur of arbeidsvoorwaarden. Zoals een jaarlijkse workshop gericht op vitaliteit, of een abonnement op de sportschool. Probeer dingen uit die het welzijn en de vitaliteit moeten bevorderen en behoud wat goed werkt. Ook een manier om klein te beginnen en meteen iets te dóen. 

vitaliteitsexpert

Hulp bij uw PMO?

Lijkt het veel om te behappen? Ik of een van mijn collega's helpen u stap voor stap bij dit proces. Neem vooral contact met ons op als u nog vragen heeft. Ook als het PMO al langer geleden is, kunnen we ongetwijfeld nog iets met de uitkomsten doen en u verder helpen.

Gerelateerde nieuwsberichten

gezondheid-bevorderen
28 december 2022

Gezondheid bevorderen

Lees meer
gezonde leefstijl
09 maart 2023

Aandacht voor gezonde leefstijl via Preventief medisch onderzoek (PMO)

Lees meer
gezond ondernemen
01 februari 2021

Praktische checklist voor een gezond en vitaal bedrijf

Lees meer