Wat doet een vertrouwenspersoon op het werk?

Leestijd
2 minuten
21 juli 2025 bijgewerkt

Weinig mensen werken alleen. Er zijn collega’s, leidinggevenden, opdrachtgevers, onderaannemers, leveranciers, klanten, patiënten, adviseurs, controleurs, etc. Helaas verloopt deze samenwerking niet altijd even prettig. Dan is het fijn als u hier vertrouwelijk over kunt spreken met iemand: de vertrouwenspersoon. Verstandig zelfs, want u kunt er gezondheidsklachten of conflicten mee voorkomen.

Vertrouwenspersoon

U kunt binnen uw bedrijf te maken krijgen met pesten, seksuele intimidatie, discriminatie of agressie, en soms zelfs geweld. De gevolgen van deze ongewenste omgangsvormen liegen er niet om: uw mensen kunnen er ongelukkig van worden, een andere baan zoeken, minder productief worden, zich ziek melden of zelfs arbeidsongeschikt raken. Vanuit de Arbowet bent u als werkgever verplicht om aandacht te besteden aan ongewenste omgangsvormen, in de wet psychosociale arbeidsbelasting (PSA) genoemd.

Waarom een vertrouwenspersoon?

Uit onderzoek is gebleken dat bedrijven ongewenste omgangsvormen kunnen voorkomen als zij een vertrouwenspersoon hebben. Tegelijk bleek dat maar ongeveer de helft van de bedrijven een vertrouwenspersoon heeft. En dat is jammer, want door ongewenste omgangsvormen aan te pakken kunt u vervelende, persoonlijke gevolgen voorkomen.

Wat zijn de taken van een vertrouwenspersoon?

De taken van de vertrouwenspersoon zijn niet eenvoudig. Soms kunnen de problemen waar uw werknemers mee te maken krijgen complex zijn. De vertrouwenspersoon is er onder meer voor het opvangen, begeleiden en ondersteunen van werknemers, het analyseren van voorvallen en adviseren hierover en voor het verwijzen naar professionele hulpverleners. Nog eens op een rij:

  1. Klachten afhandelen
  2. Voorlichting en preventie
  3. Signaleren en adviseren

Strikte vertrouwelijkheid

Duidelijk zal zijn dat het in alle gevallen gaat om delicate kwesties die op een juiste manier moeten worden opgelost. De vertrouwenspersoon behandelt alle hulpvragen in strikte vertrouwelijkheid. Er wordt pas actie ondernomen als de melder daarmee instemt. Een van de voorwaarden is dan ook dat een vertrouwenspersoon een sociaal, toegankelijk, oprecht en gezaghebbend persoon is, die het vertrouwen heeft van werknemers, leidinggevenden en directie.

Meer over de rol van de vertrouwenspersoon

Ondersteuning voor de vertrouwenspersoon

Ter ondersteuning van de vertrouwenspersoon biedt ArboNed verschillende trainingen aan: 

Training Vertrouwenspersoon (basistraining)

Als werkgever wilt u uw werknemers een sociaal veilige werkplek bieden zonder discriminatie, seksuele intimidatie, agressie of geweld. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon helpt hierbij. De vertrouwenspersoon vangt medewerkers op en begeleidt hen bij een melding of een klacht, geeft advies en verwijst door naar professionele hulpverleners.

Training Vertrouwenspersoon (vervolgtraining)

U bent sinds enige tijd aangesteld als vertrouwenspersoon binnen uw bedrijf. U kent de beginselen van de functie Vertrouwenspersoon maar loopt in de praktijk soms tegen complexe situaties aan waarover u graag eens wilt sparren met iemand met kennis van zaken. Of u wilt uw kennis en vaardigheden voor uw rol als vertrouwenspersoon opfrissen en verdiepen

Ook kunt u via ArboNed een externe vertrouwenspersoon inhuren. Onze bedrijfsmaatschappelijk werkers zijn allemaal gecertificeerd en getraind om als vertrouwenspersoon te werken.

vertrouwenspersoon

Vertrouwenspersoon van ArboNed

Een vertrouwenspersoon is een belangrijk onderdeel van een goed PSA-beleid. Een externe vertrouwenspersoon is onafhankelijk en objectief en heeft veel ervaring en kennis op dit gebied. Het verlaagt de drempel voor het aankaarten van problemen en zo werkt u aan een goede werksfeer en houdt u uw mensen duurzaam inzetbaar.

Heeft u 35 of minder werknemers in dienst? Dan heeft u met het PSA-pakket in één keer uw PSA-beleid geregeld.

PSA-module voor het kleinbedrijf

Voorkom dat er problemen op de werkvloer ontstaan door ongewenst gedrag en werkdruk. Dat regelt u snel en eenvoudig met onze PSA-module voor € 9,25 per werknemer per jaar. Zo zijn én blijven uw mensen met plezier aan het werk. 

Gerelateerde nieuwsberichten

teaser_Bed
05 januari 2022

Verzuim verlagen

Lees meer
Plan van aanpak bij verzuim
21 november 2022

Tips voor het opstellen van het Plan van aanpak bij verzuim

Lees meer
6 tips bij het opstellen van een verzuimbeleid
01 november 2022

6 tips bij het opstellen van een verzuimbeleid

Lees meer
Gevonden wat u zocht?