10 tips om de vitaliteit van uw werknemers te vergroten

Het liefst heeft u een team van energieke en productieve werknemers die tegen een stootje kunnen. “Maar daarvoor moet u eerst weten hoe het écht met uw werknemers gaat”, zegt vitaliteit- en gezondheidsdeskundige Annerie Eekelder van ArboNed. “Alleen dan kunt u hun vitaliteit en veerkracht vergroten.” Annerie geeft 10 tips om de vitaliteit van uw werknemers te vergroten.

10 tips om de vitaliteit van uw werknemers te vergroten

Dit artikel verscheen eerder op de website van Nationale-Nederlanden.

1. Weet wat er speelt

“Hoe gaat het écht met uw werknemers? Waar krijgen ze wel en geen energie van? Hoe gaat het thuis? Al deze factoren spelen een rol bij hun vitaliteit en veerkracht. Een manier om dit te peilen, is door uw werknemers een Preventief medisch onderzoek (PMO) aan te bieden. Zo’n onderzoek kan u veel interessante inzichten opleveren, hoe groot of klein uw organisatie ook is. Het PMO is namelijk afgestemd op de risico’s binnen uw bedrijf.”

2. Goed luisteren en doorvragen

“Voor een goed gesprek met uw werknemer is vertrouwen van beide kanten belangrijk. Ook luisteren en doorvragen zijn belangrijk. Zeggen werknemers dat ze last hebben van werkdruk? Vraag dan waarom dit zo voelt. Pas als u de oorzaak kent, kunt u werken aan concrete oplossingen.”

3. Bied ontspanning (en geef zelf het goede voorbeeld)

“Ontspanning is belangrijk voor vitale en veerkrachtige werknemers. Dat is deels de verantwoordelijkheid van werknemers zelf, maar als werkgever moet u het goede voorbeeld geven.”

4. Stimuleer autonomie

“Autonomie heeft een positieve invloed op vitaliteit. Denk aan je eigen werktijden of werkplekken bepalen. Veel werknemers vinden dat fijn. Is dat niet mogelijk? Autonomie houdt ook in dat werknemers kunnen meedenken, dat ze inspraak hebben.”

5. Betrek uw mensen erbij

“Wilt u concrete stappen zetten? Betrek uw werknemers hier dan op tijd bij. Het is belangrijk dat werknemers zélf met ideeën komen. Anders wordt de bedrijfsfitness misschien helemaal niet gebruikt.”

6. Werk aan ontwikkeling

“Veel werknemers hebben een functie die eigenlijk niet bij ze past. Bespreek daarom regelmatig hoe uw mensen zich willen ontwikkelen. Bij fysieke beroepen is er nog een andere uitdaging. Kunnen en willen de oudere werknemers het zware werk blijven doen?” 

7. Wees een goede leider

“Veel leidinggevenden zijn doorgegroeid vanuit een uitvoerende functie, maar leidinggeven is een vak apart. Zorg daarom voor goede handvatten voor de leidinggevenden.”

8. Vergroot de positiviteit

“Veel mensen staan vooral stil bij wat er niet goed gaat in het werk. Of bij wat er beter kan. Maar het meeste werk gaat goed. Benoem wat goed gaat, waar u trots op bent en geef complimenten. Sturen op positiviteit zorgt voor een goede werksfeer, meer betrokkenheid en energiekere werknemers.”

9. Vergeet de werkomgeving niet

“Biedt u een gezonde en veilige werkomgeving? Vanuit de Arbowet zijn daarvoor een aantal eisen. Heeft u bijvoorbeeld een preventiemedewerker aangewezen binnen uw bedrijf? En is de Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) actueel?”

10. Maak van vitaliteit een KPI

“Van mij mag vitaliteit een KPI zijn. Kortom: een graadmeter die iets zegt over de prestaties van uw onderneming. Zo geeft u vitaliteit een vaste plek in uw organisatie.”

Over Annerie Eekelder

Annerie Eekelder is vitaliteit- en gezondheidsdeskundige bij ArboNed. Ze geeft werknemers individueel advies over het vergroten van hun vitaliteit en veerkracht. Daarnaast adviseert ze organisaties over een gezond werkklimaat: hoe zorgt u voor een vitale organisatie? Dit doet ze bijvoorbeeld via vitaliteitsworkshops en individuele coaching over thema’s als beweging, voeding en slaap.

Gerelateerde nieuwsberichten