Alle vragen én antwoorden over PSA en vertrouwenspersoon

  • 18 juni 2018 bijgewerkt

Maar liefst een derde van het verzuim heeft een psychische oorzaak. Als het gaat om werkgerelateerde oorzaken, dan heeft psychisch verzuim vooral te maken met de psychosociale arbeidsbelasting (PSA), al jaren één van de belangrijkste arbeidsrisico’s. Een werknemer met een burn-out bent u gemiddeld maar liefst 8 maanden kwijt. Als u weet dat één verzuimdag al snel € 250 kost, dan is niets doen geen optie.

Alle vragen en antwoorden over psychosociale arbeidsbelasting en vertrouwenspersoon op een rij

Omstandigheden op het werk of thuis, of een combinatie hiervan, kunnen ervoor zorgen dat iemand tijdelijk niet in staat is te werken. Een werknemer kan langdurig verzuimen als gevolg van een te hoge (ervaren) werkdruk. Of door pesten of agressie op de werkvloer. De gevolgen kunnen ernstig zijn voor uw werknemer en voor u. Toch is het soms lastig om een beleid te vormen om dit te voorkomen. Dit kan ermee te maken hebben dat de termen psychosociale arbeidsbelasting, PSA-beleid of vertrouwenspersoon soms meer vragen oproept dan antwoorden geeft. Daarom hebben wij de meest gestelde vragen én antwoorden voor u op een rij gezet.

Veelgestelde vragen rondom PSA

Wat doet ArboNed?

Uit onderzoek van ArboNed in de ontwikkelingen in verzuim van het Midden- en kleinbedrijf in Nederland (tot 200 werknemers) blijkt dat van het totale verzuim, bijna een derde pyschisch is (32%), 23% van het totale verzuim is stressgerelateerd. Dit kan langdurig verzuim tot gevolg hebben. Met psychosociale begeleiding ondersteunen de bedrijfsmaatschappelijk werkers van ArboNed uw werknemers. Lees hier wat ArboNed voor u kan doen