Wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) aangenomen

De Eerste Kamer heeft de wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) aangenomen. 'Met het aannemen van de WAB in de Eerste en Tweede Kamer is een belangrijke stap gezet naar een sterke en goed functionerende arbeidsmarkt’, stelt minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) aangenomen

In de WAB

Maatregelen in deze wet zijn onder andere:

  • Wijziging van de WW-premie. Werkgevers gaan een lage WW-premie betalen voor werknemers met een vast contact en een hoge WW-premie voor werknemers met een flexibel contract.
  • Wijzigen van de berekening van de transitievergoeding. Zo komt een werknemer in aanmerking voor de transitievergoeding vanaf het begin van zijn arbeidsovereenkomst (en niet pas na twee jaar). Ook wordt de afronding op halve dienstjaren en de hogere opbouw voor werknemers die langer dan tien jaar in dienst zijn geweest geschrapt. 
  • Versoepeling van het ontslagrecht. Door het introduceren van een cumulatiegrond kunnen werkgevers verschillende ontslaggronden met elkaar combineren. Ontslaat u een werknemer op basis hiervan, kan de rechter de werknemer wel een extra vergoeding toekennen.

Andere maatregelen die zijn aangenomen leest u hier.

Proeftijd

Een langere proeftijd is eerder door de Tweede Kamer niet goed gekeurd. Uit het debat in de Tweede Kamer bleek dat een meerderheid tegen het plan was om een proeftijd van vijf maanden mogelijk te maken. Net als het plan om een proeftijd van drie maanden in tijdelijke contracten van langer dan twee jaar. Deze waren dan ook geschrapt in het wetsvoorstel. Het is de bedoeling dat de nieuwe wet op 1 januari 2020 in werking treedt.

Gerelateerde nieuwsberichten