Werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken. Daarvoor zijn er vanuit de overheid wettelijke verplichtingen vastgesteld, zoals de Arbowet. Ook zijn er hulpmiddelen beschikbaar die beschermen tegen de eventuele negatieve aspecten op het werk. De arbeidsrisico's verschillen sterk per branche en werkplek. Vanuit onze jarenlange ervaring met Risico-inventarisatie en -evaluaties (RI&E) stelden we deze top 4 samen van arbeidsrisico’s in de productieomgeving.
1. Machineveiligheid
Het werken met machines, apparaten, gereedschappen en installaties kan gevaren veroorzaken. Machines kunnen gevaarlijk zijn of worden door veroudering of slijtage. Het is belangrijk dat machines veilig gebruikt worden en dat deze voldoen aan alle veiligheidsnormen en keurmerken. Grote risicosectoren zijn volgens de Nederlandse Arbeidsinspectie de industrie, bouw, handel, en transport en logistiek.
2. Gevaarlijke stoffen
In veel bedrijven werken mensen met gevaarlijke stoffen, vaak zonder het zelf te beseffen. Denk hierbij aan verfsoorten, schoonmaakmiddelen of lasrook. Het is belangrijk om de risico’s in kaart te hebben en te bepalen wat u als werkgever kunt doen om risico’s te vermijden. Een goed hulpmiddel hiervoor is het 4-stappenplan van de Nederlandse Arbeidsinspectie.
3. Schadelijk en hinderlijk geluid
Gehoorschade, oftewel lawaaislechthorendheid, staat al jarenlang in de top van meest gemelde beroepsziekten. Vooral in de bouw en onder politiepersoneel zijn er veel meldingen van gehoorschade. Gehoorschade kan niet worden genezen, maar wel worden voorkomen.
4. Fysieke belasting
De meeste mensen brengen dagelijks ongeveer een derde van de tijd door op het werk. Daarom is het belangrijk dat de inrichting van de werkplek voldoet aan de daarvoor gestelde veiligheids- en gezondheidseisen. In een productieomgeving is er sprake van fysiek zwaar werk. Dit zorgt voor fysieke belasting, vaak over langere tijd. De balans tussen belasting en belastbaarheid is dan belangrijk. Slecht ingerichte werkplekken kunnen leiden tot gezondheidsklachten en ongevallen. Een goede werksituatie verlaagt verzuim én dus bedrijfskosten.
Arbeidsrisico's verminderen
Het is belangrijk dat u de arbeidsrisico's bij u in het bedrijf in kaart brengt. Dit doet u door een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). De experts van ArboNed helpen u de bovenstaande risico's in kaart te brengen en te verminderen. Uw eigen preventiewerknemer speelt ook een belangrijke rol bij het maken van de RI&E, het voorkomen van verzuim en het waarborgen van goede arbeidsomstandigheden.