Vertrouwenspersoon bij aanpak ongewenst gedrag op werkvloer

Leestijd
2 minuten

Sinds de opkomst van de #MeToo-beweging is er meer aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. De aflevering van BOOS over grensoverschrijdend gedrag binnen The Voice of Holland heeft hier een nieuwe impuls aan gegeven. Hoe voorkomt u ongewenst gedrag binnen uw bedrijf? Een vertrouwenspersoon draagt bij aan een open, goede werksfeer en helpt ongewenst gedrag te voorkomen.

vertrouwenspersoon

Wat is seksuele intimidatie?

Seksuele intimidatie op het werk is elke vorm van seksuele toenadering, verzoeken om seksuele gunsten of ander seksueel getint gedrag (verbaal, nonverbaal of fysiek) in de werkomgeving, die als ongewenst wordt ervaren.

Psychosociale arbeidsbelasting

Seksuele intimidatie is een vorm van psychosociale arbeidsbelasting (PSA). PSA is al jaren een van de belangrijkste arbeidsrisico’s. Werknemers kunnen er ziek van worden. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden blijkt dat werknemers die interne ongewenste omgangsvormen ervaren gemiddeld 7 dagen extra per jaar verzuimen. Voor de wet bent u als werkgever verplicht PSA te voorkomen. Uw aanpak legt u vast in een beleid psychosociale arbeidsbelasting.

Vertrouwenspersoon helpt

De leidinggevende moet een melding over ongewenste omgangsvormen altijd serieus nemen. Maar het kan voor een slachtoffer lastig zijn open over deze problemen te praten. Een vertrouwelijk gesprek met een vertrouwenspersoon verlaagt deze drempel. Werknemers krijgen de kans om ongewenst gedrag te melden, en samen met de vertrouwenspersoon te zoeken naar oplossingen.

Daarbij laat u - als u een duidelijk vindbare vertrouwenspersoon heeft - zien dat u intimiderend gedrag niet tolereert. ArboNed-vertrouwenspersoon Sheila Peeters: “Het feit dat u zichtbaar beleid voert op seksuele intimidatie, maar ook op discriminatie en pesten op het werk, werkt ook preventief. U geeft als organisatie het goede voorbeeld en daarmee wordt het onderdeel van een bedrijfscultuur waarin mensen misschien eerder zullen denken: ‘kan ik dit wel maken?’ Dat is uiteindelijk de beste manier om ongewenst gedrag te voorkomen.”

Hulp nodig?

Via ArboNed kunt u een vertrouwenspersoon inhuren, of één van uw eigen werknemers volgt de training vertrouwenspersoon. Heeft u 35 of minder werknemers in dienst? Dan heeft u met het PSA-pakket in één keer uw PSA-beleid geregeld.

Naast hulp aan slachtoffers bij ongewenst gedrag, kan ArboNed u ook op andere manieren helpen de sociale veiligheid binnen uw organisatie te verbeteren. Vanuit de Arbowet bent u als werkgever verplicht om aandacht te besteden aan deze onderwerpen, in de wet psychosociale arbeidsbelasting genoemd. 

Meer informatie

Gerelateerde nieuwsberichten

RIE
17 april 2023

Hoe maakt u zelf een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)?

Lees meer
gevarendriehoek
28 april 2021

Arbeidsrisico’s verminderen

Lees meer
PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen
01 augustus 2022

PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen

Lees meer