Vertrouwenspersoon bij aanpak ongewenst gedrag op werkvloer

Sinds eind 2017 melden steeds meer vrouwen, maar ook mannen, dat ze te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het is het effect van de MeToo-beweging, die flink op stoom kwam toen actrice Alyssa Milano opriep om verhalen te delen via social media met de hashtag #MeToo. Een vertrouwenspersoon draagt bij aan een open, goede werksfeer.

Vertrouwenspersoon biedt uitkomst bij aanpak ongewenst gedrag op werkvloer

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Doel van de actie #MeToo is om seksuele intimidatie uit de taboesfeer te halen en om aan te tonen hoe wijdverbreid het is. Maar het gaat verder dan dat. Ook neerbuigende opmerkingen, agressie en pesten zijn problemen die in elke organisatie kunnen voorkomen. En mensen kunnen daar letterlijk ziek van worden. 

Vertrouwenspersoon helpt

De leidinggevende moet een melding over ongewenste omgangsvormen altijd serieus nemen, maar dan moet het slachtoffer wel een melding durven maken. Het kan voor een slachtoffer lastig zijn open over deze problemen te praten. Een vertrouwelijk gesprek met een vertrouwenspersoon verlaagt deze drempel. Zo werkt u aan een goede werksfeer en zorgt u ervoor dat #MeToo voor uw bedrijf geen issue wordt.

Hulp nodig?

Via ArboNed kunt u een vertrouwenspersoon inhuren, of we leiden één van uw eigen werknemers hiervoor op. Naast hulp aan slachtoffers bij ongewenst gedrag, kan ArboNed u ook op andere manieren helpen de sociale veiligheid binnen uw organisatie te verbeteren. Vanuit de Arbowet bent u als werkgever zelfs verplicht om aandacht te besteden aan deze onderwerpen, in de wet psychosociale arbeidsbelasting genoemd. 

Meer informatie

Gerelateerde nieuwsberichten