Vijf vragen over de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

Een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) helpt bij de aanpak van risico's in uw bedrijf. Het is verplichte kost voor iedere werkgever. Wij beantwoorden vijf vragen van ondernemers over de RI&E.

5 vragen over de Risico-inventarisatie en -evaluatie

1. Wat is een RI&E?

De Risico-Inventarisatie en –evaluatie (RI&E) is een voor werkgevers wettelijk verplicht middel om de gezondheid en veiligheid in het bedrijf te bevorderen. Elk bedrijf met personeel moet inventariseren of en hoe het werk gevaarlijk of ongezond kan zijn voor medewerkers. Dit moet schriftelijk worden vastgelegd. In de RI&E moet ook een Plan van aanpak (PVA) zijn opgenomen. Daarin staat beschreven welke maatregelen u gaat nemen om de geconstateerde risico’s aan te pakken. Ook moet in een RI&E de arbeidsongevallen uit het verleden worden opgenomen.

2. Hoe kan de RI&E mij helpen in tijden van corona?

Uw werknemers moeten hun werk veilig en gezond kunnen doen, ook in tijden van corona. Thuis, of op locatie. Gebruik de Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) en het bijbehorende Plan van aanpak als handvat. Laat u een RI&E uitvoeren door ArboNed, dan bent u verzekerd van een COVID-19-inventarisatie op hoofdpunten (organisatie, medewerkers en werkomgeving). Heeft u een actuele RI&E en Plan van aanpak en wilt u toch zeker zijn van een gezonde en veilige werkomgeving in de ‘anderhalvemetereconomie’? Dan biedt ArboNed de COVID-19-inventarisatie. Dit is een aanvulling op de actuele RI&E. 

3. Wat levert de RI&E u als ondernemer op?

Een RI&E is niet alleen belangrijk vanwege de wettelijke verplichting. Het bieden van een veilige en gezonde werkomgeving start met inzicht in de risico's. Met een RI&E brengt u alle arbeidsrisico’s in kaart, en kunt u deze gericht aanpakken. Dit leidt tot minder verzuim, efficiënter werken en gemotiveerde werknemers. Het is een onmisbaar instrument om uw werknemers gezond, veilig en met plezier aan het werk te houden. En zodoende ook flink te besparen op uw bedrijfskosten. 

4. Wie is betrokken bij het maken van een RI&E?

Een preventiemedewerker werkt mee aan het uitvoeren van de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en de verbetermaatregelen.. Hij werkt hierbij samen met de ondernemingsraad of personeels­vertegenwoordiging. Als u die niet heeft, dan moet u uw werknemers betrekken om advies te geven over de RI&E.

Training Maak zelf uw RI&E

In onze interactieve training van één dag ontvangt u de juiste tools om zelf aan de slag te gaan met de RI&E. De training is geschikt voor zowel een kantoor- als productieomgeving en biedt u alle informatie die u nodig heeft voor het praktisch uitvoeren van de RI&E. 

Aanmelden

5. Wat zijn de kosten van een RI&E?

Het uitvoeren van een RI&E kost vooral tijd. Zo moet een preventiemedewerker hiervoor voldoende tijd vrijmaken. Als u verplicht bent om de RI&E vervolgens te laten toetsen, dan heeft u ook te maken met directe kosten. U kunt de uitvoering van een RI&E ook uitbesteden. Dat scheelt tijd en u weet zeker dat u een volledige RI&E heeft, die voldoet aan de eisen van de wet. De eventuele toetsing is dan vaak inbegrepen. 

Meer vragen over de RI&E?

Check dan onze veelgestelde vragen, bekijk de checklist of download onze praktische gids over gezond en veilig werken. 

Gerelateerde nieuwsberichten