Wat zijn de bevoegdheden van een vertrouwenspersoon?

Werkgevers, klein of groot, zijn vanuit de Arbowet verplicht een veilige werkomgeving te bieden aan hun werknemers. Zo moet u aandacht schenken aan psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Het aanstellen van een vertrouwenspersoon is een mogelijkheid om invulling te geven aan deze verplichting.

De vertrouwenspersoon heeft naast taken ook een aantal bevoegdheden. Wij zetten ze op een rij.

De vertrouwenspersoon heeft verschillende taken maar wat zijn de bevoegdheden? Die zijn van belang voor het onafhankelijk uitvoeren van de functie. Vaak worden deze opgenomen in de functieomschrijving en/of het contract tussen bedrijf en externe vertrouwenspersoon. We zetten verschillende bevoegdheden hier op een rij.

1. Gesprekken voeren

De vertrouwenspersoon heeft de bevoegdheid om gesprekken te voeren. Dit kan binnen of buiten de eigen locatie zijn. Bij kleine organisaties of in bedrijven waar met meerdere mensen in een grote ruimte wordt gewerkt, kan het verstandig zijn gesprekken buiten de deur te voeren. Zorg er als vertrouwenspersoon dan voor dat u op een openbare en rustige plek afspreekt, zoals een lunchroom of hotellobby. Als vertrouwenspersoon staat u altijd aan de kant van de klager. Maar het kan belangrijk zijn om ook met andere betrokkenen te spreken. Doe dit altijd met toestemming van de klager of in het bijzijn van de klager.

2. Raadplegen van externe deskundigen

Als interne vertrouwenspersoon krijgt u wellicht te maken met gevoelige of zeer persoonlijke kwesties omdat het vaak gaat over ongewenst gedrag op de werkvloer. Het kan dan goed zijn om u bij te laten staan door een deskundige, zoals een externe, gecertificeerde vertrouwenspersoon.

3. Gevraagd en ongevraagd advies geven

Als vertrouwenspersoon kunt u bepaalde zaken signaleren of patronen herkennen door de gesprekken die u voert. Belangrijk is om deze altijd door te geven aan de directie en/of ondernemingsraad. Let op, dit zijn natuurlijk altijd adviezen die niet herleidbaar zijn naar een persoonlijke casus. Het is ook verstandig om regelmatig formeel overleg met de ondernemingsraad en de directie te plannen. Zo zorgt u voor een goede verstandhouding en beste afstemming.

4. Doorverwijzen naar andere (externe) vertrouwenspersoon

De vertrouwenspersoon kan een klager alleen bijstaan bij ongewenste omgangsvormen. Zijn er andere of meer dingen aan de hand, dan kan de vertrouwenspersoon de klager doorverwijzen. Ook kan een vertrouwenspersoon een klager doorverwijzen naar een andere (externe) vertrouwenspersoon. Dit is vooral bedoeld om de vertrouwenspersoon te beschermen als het bijvoorbeeld te dichtbij komt of de eigen normen en waarden in het geding komen. Bij ArboNed kunt u een gecertificeerde externe vertrouwenspersoon inhuren

5. Beroepen op geheimhouding

Dit is vaak de bekendste bevoegdheid, de vertrouwenspersoon heeft geheimhouding. Let op, een vertrouwenspersoon heeft geen verschoningsrecht. Mocht een zaak bij de rechter komen, moet de vertrouwenspersoon openheid van zaken geven.

Meer over de vertrouwenspersoon

Benieuwd wat een vertrouwenspersoon nog meer binnen een organisatie doet? Check dan onze speciale pagina Vertrouwenspersoon. Bent u vertrouwenspersoon en bent u nieuwsgierig naar de wettelijke kaders van uw taak? Dan kan het raadzaam zijn om een training Vertrouwenspersoon te boeken. ArboNed leidt u binnen één dag op en vertelt u alles over de taken en verantwoordelijkheden. Bent u al enige tijd werkzaam als vertrouwenspersoon en loopt u tegen complexe vraagstukken aan? Tijdens de Vervolgtraining Vertrouwenspersoon gaat u onder deskundige begeleiding met eigen casuïstiek aan de slag om uw deskundigheid te bevorderen.

Training vertrouwenspersoon Vervolgtraining Vertrouwenspersoon

Gerelateerde nieuwsberichten