Zo maakt u een succes van het Preventief medisch onderzoek (PMO)

Het PMO helpt u om goed voor uw mensen te zorgen en verzuim te voorkomen. Met het PMO brengt u de gezondheid en vitaliteit van uw medewerkers in kaart. Zij krijgen tips om hun gezondheid te verbeteren. En zodra uw organisatie aan de slag gaat met de uitkomsten, levert het PMO uw bedrijf ook echt iets op. Maak een succes van uw PMO met onze tips.

preventief medisch onderzoek

Stel de juiste vragen

Het PMO is een uitgebreide gezondheidscheck voor uw werknemers. Om optimaal rendement te halen uit het PMO stelt u zich vooraf de juiste vragen:

  1. Waarom wil mijn bedrijf een PMO?
    Wanneer de aanleiding en de uiteindelijke doelstellingen voor iedereen helder zijn, heeft u de meeste kans op enthousiaste deelnemers en een geslaagd resultaat. Zeker als uw werknemers hebben mogen meedenken over ‘het waarom’.
  2. Voor wie is het PMO?
    Heeft u helder voor ogen wie uw werknemers zijn, wat hen drijft en wie u wilt laten deelnemen, dan kunt u gerichter communiceren en uw mensen enthousiasmeren om mee te doen.
  3. Hoe zorg ik dat het PMO gaat leven?
    Wilt u de juiste mensen aan boord krijgen, zorg er dan voor dat uw medewerkers weten wat een PMO hen oplevert. Een PMO mag nooit voelen als een verplichting. Het is juist een blijk van uw waardering.

mveEerst even sparren

Wilt u direct aan de slag met de gezondheid en vitaliteit van uw werknemers? Maar kunt u op dit gebied coaching en concreet advies gebruiken? Schakel dan laagdrempelig een ervaren deskundige in: Mijn vitaliteitsexpert.

De stappen uit het PMO

Heeft u de antwoorden op bovenstaande vragen helder, dan gaat u aan de slag:

  1. Hoe meer deelnemers, hoe beter. ArboNed helpt u bij de promotie van het PMO om uw werknemers te enthousiasmeren.
  2. De deelnemers starten met een online vragenlijst. Op basis van de resultaten krijgen ze praktische informatie gemaild.
  3. De behoefte van uw bedrijf en de resultaten uit uw Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) bepalen welke fysieke onderzoeken er volgen.
  4. Onze vitaliteit- en gezondheidsdeskundigen voeren motiverende adviesgesprekken met uw werknemers.
  5. De individuele resultaten van uw werknemers zijn privé, maar als werkgever kunt u daarnaast kiezen voor een groepsrapportage (vanaf 15 deelnemers). De rapportage toont de relevante trends die spelen binnen uw bedrijf.

leefstijlAan de slag met leefstijl

Blijkt uit het PMO dat het voor uw werknemers uitdagend is om gezonde keuzes te maken, dan kunnen wij hen daarbij helpen. In groepsverband via een vitaliteitsworkshop, of individueel via leefstijlcoaching

Succes op de lange termijn

Haal écht voordeel uit het door u uitgevoerde PMO door te sturen op langetermijngedragsverandering:

  1. Maak op basis van de resultaten van het PMO een vitaliteitsplan: wat wilt u gaan aanpakken, waarom en hoe?
  2. Iedereen moet achter de verandering staan, inclusief directie. Straal dit uit en geef het goede voorbeeld.
  3. Betrek uw medewerkers bij het aandragen van mogelijke oplossingen.
  4. Coach werknemers die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken.
  5. Beloon goed gedrag, zodat uw medewerkers de verandering als positief ervaren.
  6. Pas waar nodig de omgeving aan.
  7. Blijkt een actie of interventie uit het vitaliteitsplan goed te werken, geef het dan een plek in uw organisatie.

Lijkt het veel om te behappen? Onze vitaliteit- en gezondheidsdeskundigen helpen u stap voor stap bij dit proces. Neem vooral contact met ons op als u nog vragen heeft.

Gerelateerde nieuwsberichten