De arbeids- en organisatiedeskundige als specialist

 • Leestijd
  4 minuten
 • 08 april 2019 aangemaakt
 • 23 december 2020 bijgewerkt

Elke organisatie heeft een doel voor ogen. Een ambitie die richting geeft aan al het handelen. Voor het waarmaken van die ambitie zijn mensen nodig. Bevlogen, vitale medewerkers die op een gezonde manier aan het werk zijn en blijven. Die dus duurzaam inzetbaar zijn.  

De arbeids- en organisatiedeskundige adviseert en stimuleert u en uw organisatie om een werkcultuur te creëren waar bevlogenheid en vitaliteit tot stand komen. Samen met de arbeids- en organisatiedeskundige werkt u aan het versterken van leidinggevenden, teams en individuen. Zowel op het gebied van verzuim als duurzame inzetbaarheid.

Naar duurzaam inzetbare medewerkers

Bevlogen en vitale werknemers zijn niet alleen duurzaam inzetbaar maar ook productiever (+ 18%), efficiënter (+12%), verzuimen minder (-25-35%) en maken minder fouten/ongelukken (-60%). Zij zetten al hun fysieke en mentale capaciteiten, mogelijkheden en talenten in om hun rol op het werk zo goed mogelijk te vervullen.

De arbeids- en organisatiedeskundige werkt graag met u samen en adviseert u hoe u bevlogenheid en vitaliteit en daarmee duurzame inzetbaarheid stimuleert. Dit doet hij bijvoorbeeld door te onderzoeken waar uw organisatie op dit moment staat en wat er geoptimaliseerd kan worden. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld de actieworkshop Duurzame Inzetbaarheid en de training The Engaging Manager.

Aandacht voor verzuim

Naast het leren sturen op bevlogenheid, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid, behoort het omgaan met verzuim ook tot deze rol. Verzuim in brede zin, maar ook specifiek op het vlak van verzuim door stress. Maar liefst een kwart van het verzuim wordt veroorzaakt door stress. Bij jongeren tot 35 jaar ligt het percentage zelfs boven de 50%. Dit is een groeiend probleem, waar u preventief gelukkig veel aan kunt doen.

De arbeids- en organisatiedeskundige werkt nauw samen met andere kerndeskundigen binnen ArboNed, zoals de bedrijfsarts. Samen adviseren ze u op het gebied van verzuim, preventie en psychosociale arbeidsbelasting (PSA), al jaren een van de belangrijkste arbeidsrisico’s.

Via vragenlijsten en interviews brengt de arbeids- en organisatiedeskundige bijvoorbeeld in beeld hoe het staat met de werkstress in uw organisatie. Hij voert verzuimanalyses uit en bespreekt de trends, verbanden en mogelijke oplossingen met u.

De voordelen van een arbeids- en organisatiedeskundige op een rij

We zetten nog even de voordelen van het inschakelen van een ArnoNed arbeids- en organisatiedeskundige voor u op een rij:

 • Hij is expert en een kritische sparringpartner op het raakvlak van mens, werk en organisatie.
 • Hij geeft - van buitenaf meekijkend - beter zicht op wat er speelt en welke patronen van invloed zijn op het functioneren van uw organisatie .
 • Hij analyseert, normaliseert en denk mee welke stappen uw organisatie verder helpen om uw doelen te bereiken en uw menselijk kapitaal optimaal in te zetten.

De arbeids- en organisatiedeskundige van ArboNed

De arbeids- en organisatiedeskundigen van ArboNed adviseren over hoe u een optimale organisatiecultuur creëert, hoe u de meeste invloed op verzuim kunt uitoefenen en duurzame inzetbaarheid stimuleert. Zij analyseren en onderzoeken wat voor uw organisatie van belang is.  

Daarnaast geven ze trainingen en workshops over verschillende thema’s:

 • Werkstress.
 • Werkplezier.
 • Het versterken van leidinggevenden in het omgaan met verzuim.
 • Het stimuleren van bevlogenheid en het versterken van samenwerking binnen teams.

Gerelateerde nieuwsberichten

teaser_Bed

Verzuim verlagen

Gezonde werknemers maken een gezonde onderneming. Het verminderen of zelfs voorkomen van verzuim is van groot belang…

10 minuten