Het PMO als kapstok voor een vitale organisatie

  • 20 januari 2021 aangemaakt

“Met de uitkomsten van het Preventief medisch onderzoek kunnen we duidelijke stappen zetten naar duurzaam inzetbare medewerkers”. Voor Lonneke Rentinck, HR medewerker bij RENOLIT Nederland bv was het uitvoeren van het PMO een logisch stap binnen het beleid voor een gezonde en vitale organisatie. “Het geeft handvatten, je hebt data in handen waarmee je aan de slag kunt.”

Het PMO als kapstok voor een vitale organisatie

De productiesite van RENOLIT Nederland bv is gevestigd in Enkhuizen en heeft circa 200 medewerkers in dienst. Medewerkers in de productie produceren hoogwaardige kunststoffen voor medische toepassingen en de gezondheidszorg. Op de productieafdeling en het laboratorium wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen. De productie draait in volcontinu dienst, dus 24 uur per dag, 7 dagen per week. “Hierdoor hebben we te maken met specifieke arbeidsrisico’s. Aan het begin van het PMO is dan ook goed gekeken naar onze Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E). Als je weet waar de arbeidsrisico’s liggen, kun je gerichter een PMO inzetten.” legt Lonneke uit.

Waarom een PMO

Het aanbieden van een PMO is wettelijk verplicht maar voor RENOLIT Nederland bv ging het verder dan ‘het zetten van een vinkje’. “Het verzuim was sinds 2016 opgelopen, daar hebben we grip op gekregen, daarom konden we nu verder kijken: wat moeten we doen om onze medewerkers gezond, vitaal, productief en met plezier aan het werk te houden? Het PMO was een logisch vervolg. Het is een belangrijk startpunt voor een bredere aanpak voor duurzame inzetbaarheid.”

Lonneke Rentinck
Lonneke Rentinck, HR Medewerker bij RENOLIT Nederland bv

Fun

Om zo veel mogelijk input te krijgen, heeft RENOLIT Nederland bv er alles aan gedaan om de opkomst onder medewerkers te verhogen, een bekende uitdaging bij het aanbieden van een PMO. “Naast communicatiemomenten per mail, hebben we collega’s als ambassadeurs ingezet, waaronder de ondernemingsraad. We organiseerden kick-off meetings, we gaven ruimte om onder werktijd deel te nemen, zorgden voor laptops en een afgeschermde ruimte voor de medewerkers zonder eigen PC en maakten het ook leuk. Zo organiseerden we een loterij met allerlei prijzen die allemaal een link hadden met een gezonde leefstijl. Zo maakten we het extra leuk om deel te nemen.”

Acties

Al deze acties samen, zorgden voor een succes. “Bij een aantal medewerkers was deelname aan het PMO de druppel om te stoppen met roken. Ook zijn er via de bedrijfsarts interventies aangeboden waarmee medewerkers aan de slag zijn gegaan.” Volgens Lonneke heeft RENOLIT Nederland bv hiermee direct verzuim voorkomen: “zo verdien je de investering van het PMO al snel terug.”

Corona

Door de covid-19 maatregelen liep het project wat vertraging op en bovendien is het spannend wat de invloed is van deze bijzondere omstandigheden op medewerkers. Ook verhuisde RENOLIT Nederland bv rondom deze periode naar een nieuw kantoorpand, wat mogelijk voor extra spanning zorgt. “Het is fijn als je dan een partner hebt die met je mee denkt en oplossingen aanbiedt. Dat vonden we in ArboNed.”

PMO in coronatijd

Een Preventief medisch onderzoek in coronatijd? Onze klant Visma vertelt hoe zij het succesvol hebben aangepakt.

Lees het interview

Verzuim

ArboNed is ook de arbodienst van RENOLIT Nederland bv en dat is een win-winsituatie volgens Lonneke. “Je kunt nu veel breder praten en kijkt integraal. Het is fijn dat je goed kan schakelen met de bedrijfsarts, vaste contactpersoon en vitaliteits- en gezondheidsdeskundige en hoger veiligheidskundige. Dat zorgt echt voor een complete aanpak om verzuim te voorkomen binnen ons bedrijf.”