Top drie arbeidsrisico's op kantoor

  • 05 december 2018 bijgewerkt

1. Beeldschermwerk

Beeldschermen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We gebruiken computers, tablets, displays en smartphones, op ons werk en thuis. Wij kijken per dag bijna net zoveel naar beeldschermen als dat we slapen, vooral als we acht uur per dag achter een beeldscherm op kantoor zitten. Handig al die schermen maar ook een belangrijke bron van klachten als hoofdpijn en last aan armen en nek. Klachten die uiteindelijk kunnen leiden tot (langdurig) verzuim. 

Er zijn verschillende arbeidsrisico's op kantoor, we zetten de top drie op een rij

2. Werkplekinrichting

De meeste mensen brengen dagelijks ongeveer een derde van de tijd door op het werk. Vooral op kantoor is dit vooral zittend werk.  Daarom is het belangrijk dat de inrichting van de werkplek voldoet aan de daarvoor gestelde eisen. Slecht ingerichte werkplekken kunnen leiden tot gezondheidsklachten. Een goede werksituatie verlaagt verzuim én dus bedrijfskosten. Het zorgt voor een positieve bijdrage aan de productiviteit en tevredenheid van uw werknemers.

3. Psychosociale arbeidsbelasting

Maar liefst een derde van het verzuim heeft een psychische oorzaak. Als het gaat om werkgerelateerde oorzaken, dan heeft psychisch verzuim vooral te maken met de psychosociale arbeidsbelasting (PSA), al jaren één van de belangrijkste arbeidsrisico’s. We zien dit risico vaker in een kantooromgeving. Onder PSA valt volgens de Arbowet de volgende thema's: seksuele intimidatie, agressie en geweld, pesten en werkdruk. Discriminatie verstaan wij ook vaak onder de PSA omdat dit artikel 1 uit de grondwet is. De aanpak op deze ongewenste situaties legt u vast in een wettelijk verplicht beleid psychosociale arbeidsbelasting.

Risico's verminderen

De experts van ArboNed kunnen u helpen de bovenstaande risico's in kaart te brengen en te verminderen. Uw eigen preventiewerknemer speelt ook een belangrijke rol bij het voorkomen van verzuim en het waarborgen van goede arbeidsomstandigheden. De rol van een preventiemedewerker op kantoor is anders dan in een productiebedrijf. ArboNed biedt basistrainingen aan voor preventiemedewerkers. Voor meer persoonlijke ondersteuning op de werkvloer is er de dienst Mijn preventie-expert.