Vertrouwenspersoon belangrijk voor voorkomen en oplossen angstcultuur

Medewerkers van het Juridisch Loket spreken van een angstcultuur en dat gaat ten koste van de klant, is te lezen in de Volkskrant. Bij de Leidse afdeling psychologie zorgden een verziekte werksfeer en een angstcultuur voor wetenschapsfraude, meldt NRC. En naar aanleiding van de aangekondigde reorganisatie laat vakbond FNV weten dat veel medewerkers zich niet veilig voelen bij de Belastingdienst. Er zou sprake zijn van een 'afrekencultuur'.

Voorkom deze problemen binnen uw bedrijf, schakel een stevige (externe) vertrouwenspersoon in. Bij een goede vertrouwenspersoon durven werknemers problemen eerder aan te kaarten. Dat heeft een positief effect op de werksfeer en zo houdt u uw mensen duurzaam inzetbaar.

Vertrouwenspersoon

Hoe helpt de vertrouwenspersoon?

De vertrouwenspersoon kan goed uitleggen welk effect omgangsvormen hebben op de werksfeer. Hij geeft hier voorlichting over en adviseert het management over hoe je met elkaar omgaat. Ook luistert hij als een werknemer bij hem komt met een probleem. Hij ondersteunt en adviseert de werknemer.

Meestal is de vertrouwenspersoon een medewerker. Iemand die het bedrijf en de werknemers goed kent en van nature al het aanspreekpunt is bij vragen en problemen. U kunt er ook voor kiezen een externe professional in te huren. De externe vertrouwenspersoon is expert, met veel ervaring en kennis. Hij is onafhankelijk en objectief. Een groot voordeel, als u zich realiseert dat het om moeilijke, precaire kwesties kan gaan. Klik hier voor meer informatie.

Wat kunt u nog meer doen?

Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan de kwaliteit van het werk. Zeker nu we steeds meer gedaan moeten krijgen, met minder mensen. Bij bedrijven die hier goed mee bezig zijn, ontstaat een sfeer waarin medewerkers energie krijgen van hun werk. Ze zijn gemotiveerd en presteren met plezier. Werk binnen uw organisatie of team, samen met onze arbeids- en organisatiedeskundige, aan een gezonde werkdruk en een goede sfeer. Klik hier voor meer informatie.

vertrouwenspersoonTraining Vertrouwenspersoon

Als werkgever wilt u uw werknemers een sociaal veilige werkplek bieden. Een vertrouwenspersoon helpt hierbij. Deze training helpt u stevig basiskennis op te doen over dit complexe werkveld.

Meer informatie en aanmelden

Gerelateerde nieuwsberichten