Zo gaat u om met risicogroepen tijdens de coronacrisis

  • Leestijd
    3 minuten
  • 30 april 2020 aangemaakt
  • 15 maart 2022 bijgewerkt

Het coronavirus verspreidt zich als een olievlek door het land. Het advies om thuis te werken is voorlopig tot 20 mei. Maar wat als thuiswerken geen optie is, bijvoorbeeld in een vitaal beroep? Welke werknemers lopen een extra risico en wat kunt u als werkgever doen? 

risicogroep werknemers tijdens de coronacrisis

Werknemers met een kwetsbare gezondheid

Werknemers met een kwetsbare gezondheid (kwetsbare werknemers volgens de RIVM-definitie) hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden als zij besmet raken met het coronavirus. Dat betekent dat zij vaker ernstige complicaties krijgen, een langere hersteltijd hebben en een grotere kans om te overlijden. Deze kwetsbare werknemers moeten daarom extra beschermd worden tegen besmetting: in de privé- en werksituatie. Onder deze groep vallen:

Ook moet er gelet worden op werknemers met een kwetsbaar persoon in de persoonlijke omgeving. Denk hierbij aan mantelzorgers of mensen met een kind met een kwetsbare gezondheid. In die situatie gaat het niet zozeer om de werknemer zelf maar wel wat een eventuele besmetting doet voor de thuissituatie. Ga hierover met uw werknemer in gesprek. Mogelijk ervaren deze werknemers extra mentale druk. 

Wat moet u als werkgever doen?

Een kwetsbare werknemer moet als er een verhoogd gezondheidsrisico speelt én waarbij voldoende bescherming niet mogelijk is, worden vrijgesteld van werkzaamheden waarbij ze in aanraking kunnen komen met het coronavirus. Het is ten alle tijden belangrijk dat u kwetsbare werknemers extra beschermd tijdens deze coronacrisis. Dit doet u onder andere door:

  • Instellen van juiste hygiënemaatregelen

Zorg voor de juiste hygiënemaatregelen in uw bedrijf. Zo is het belangrijk dat uw werknemers regelmatig hun handen kunnen wassen met water en zeep en afdrogen met papieren handdoekjes. Maak contactoppervlakken (zoals lift- en lichtknoppen, deurklinken, kranen, trapleuningen en koffiezetapparaat) dagelijks meerdere keren schoon met reguliere schoonmaakmiddelen en was servies en bestek met heet water en zeep. Zorg voor een goede ventilatie en onderhoud uw airconditionings-/klimaatbeheersingssysteem. In theorie zijn de virusdruppels te zwaar om door deze systemen opgezogen te kunnen worden.

  • Zorg dragen voor de mogelijkheid tot social distancing

Om uw kwetsbare werknemers te beschermen, moet u het aantal contacten verminderen en de afstand tussen mensen vergroten. Dat betekent dat werknemers ten alle tijden een afstand van anderhalve meter van elkaar kunnen bewaren. Spreid uw openingstijden en de tijden waarop wordt gewerkt en pauze wordt genomen. Ga in gesprek met werknemers in niet-kritische functies, zoals stagiairs.

  • Het weren van personen met de verdenking van het coronavirus (in het gezin) van de de werkplek

Heeft u een kwetsbare werknemer in dienst? Dan is het nog belangrijker dat u alle werknemers met een verdenking van het coronavirus of zijn/haar gezinsleden weert van de werkplek zoals het overheidsbeleid voorschrijft.

Weer iedere persoon van de werkplek met:

  • milde luchtwegklachten (neusverkoudheid, hoesten, keelpijn) en/of koorts hebben.
  • nauw contact hebben gehad een persoon met luchtwegklachten en/of koorts (een zieke).

Nauw contact betekent:

  • Het zich gedurende vijftien minuten binnen twee meter van een zieke bevinden.
  • Het delen van een leefruimte met een zieke.
  • Fysieke aanraking met een zieke (zoals handen schudden).
  • De afgelopen veertien dagen zijn teruggekeerd uit het buitenland.

Let op, als deze werknemer niet ziek is maar ook niet thuis kan werken, mag u hem of haar niet ziekmelden. Kijk hier wanneer u een werknemer wel mag ziekmelden. Als uw werknemer thuis moet blijven, maar niet thuis kan werken, kunt u mogelijk een beroep doen op de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) (voorheen werktijdverkorting).

Privacy

Uw werknemer hoeft geen medische informatie met u te delen, omdat dit gezien wordt als vertrouwelijke informatie. Ook hoeft hij niet te delen of hij een kwetsbaar persoon in de persoonlijke omgeving heeft. Wilt u toch weten of uw werknemers een extra risico lopen, dan kunt u uw bedrijfsarts inschakelen. Vervolgens kan de bedrijfsarts u adviseren bij het afwegen van alle verschillende factoren in relatie tot werk. De uitspraak van de bedrijfsarts heeft een adviserend karakter (Arbowet). Werknemer kan de bedrijfsarts ook raadplegen voor een open spreekuur en zijn gezondheidstoestand bespreken. De bedrijfsarts heeft een medisch beroepsgeheim.

Gerelateerde nieuwsberichten