Coronavirus en werk: alles wat u moet weten

 • Leestijd
  15 minuten
 • 20 maart 2020 aangemaakt
 • 15 oktober 2020 bijgewerkt

Het coronavirus heeft een grote impact op hoe wij leven en werken. Op deze pagina vindt u alle actuele informatie over het coronavirus in relatie tot werk en hoe uw bedrijf hiermee kan omgaan. U leest alles over een veilige (thuis)werkplek, ziekmelden en corona, coronatests, een checklist voor de 'anderhalvemetersamenleving' en meer. De richtlijnen en informatie van het RIVM en de overige betrouwbare bronnen zijn leidend.

coronavirus

Download gratis de praktische gids voor een gezonde werkomgeving in coronatijd

Gebruik de handvatten uit deze gids om samen gezond en met vertrouwen door te werken. Ook als de impact van het coronavirus fysiek en mentaal veel van u vraagt.

gids weer aan de slagIn deze gids:

 • Gezond blijven werken in coronatijd, fysiek en mentaal
 • Praktische handvatten voor de mkb'er
 • Praktijkvoorbeelden met adviezen van onze experts

Download de gids

Het nieuwe coronavirus en COVID-19

De wetenschappelijke benaming van het nieuwe coronavirus is SARS-CoV-2. Het virus veroorzaakt de ziekte COVID-19. Sommige mensen ervaren helemaal geen klachten, anderen alleen milde luchtwegklachten (keelpijn, hoesten, niezen, reuk- en/of smaakverlies) en sommigen krijgen last van koorts, kortademigheid, vermoeidheid, buikklachten en spierpijn.

In de praktijk is het lastig om vast te stellen wie er besmet is met corona. Daarom neemt de overheid het zekere voor het onzekere: we vermijden drukte, houden 1,5 meter afstand en wie dat kan werkt zoveel mogelijk thuis.

Werknemers- en werkgeversadvies coronavirus

Op 27 februari 2020 brachten we het eerste werkgeversadvies coronavirus naar buiten. Dat advies scherpten we doorlopend aan. Sindsdien hebben we onze inzichten en adviezen doorvertaald naar nieuwe dienstverlening. Actuele informatie delen we nog steeds graag met u en vindt u op deze pagina en hier.

Veelgestelde vragen over corona en werk

Werkgevers hebben vooral veel vragen over het ziekmelden. Wanneer zijn klachten, besmetting en voorzorgsmaatregelen in verband met het coronavirus aanleiding voor ziekmelding, wanneer niet en wanneer kunt u aanspraak maken op een andere regeling?

Ziekmelding coronavirus covid-19

Is er volgens bovenstaand stroomschema sprake van een ziekmelding, dan geeft u deze ziekmelding op de voor u gebruikelijke manier aan ons door. Wij behandelen deze ziekmelding volgens de reguliere werkwijze, vanuit onze zorgplicht en volgens de Wet verbetering poortwachter. Vaak zal het gaan om kort verzuim en is een spreekuur bedrijfsarts niet nodig.

coronaMijn werknemer is besmet met het coronavirus, wat nu?

Wat betekent een coronabesmetting van een werknemer voor u als werkgever? Er zijn twee scenario’s waarbij de arbodienst een rol kan spelen.

Als uw werknemer thuis moet blijven, maar niet thuis kan werken, kunt u mogelijk een beroep doen op de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) (voorheen werktijdverkorting).

Overige veelgestelde vragen coronavirus en werk

Klik hier voor alle veelgestelde vragen rond het coronavirus of download de veelgestelde vragen als pdf. Staat uw vraag hier niet tussen of heeft u nog andere vragen? Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon.

 

Gratis webinar 'Het coronavirus en werk'

Bekijk ons webinar terug dat inging op de meest gestelde vragen van werkgevers en werknemers rondom het coronavirus in relatie tot werk.

Terugkijken

De arbodienst en het coronavirus

Uw arbodienst kan u als werkgever adviseren over hoe u gezondheidsschade kunt beperken en uw bedrijfsvoering zo goed mogelijk kunt voortzetten. En u kunt onze specialisten inzetten voor bijvoorbeeld het maken van een inschatting van de gezondheidsrisico’s van uw werknemers. Of advies inwinnen over wat u moet doen als een werknemer (mogelijk) is besmet met het coronavirus. Bekijk hier alles wat uw arbodienst voor u kan betekenen.

corona re-integratieCoronavirus en re-integratie: Wet verbetering poortwachter leidend

Ondanks alle zorgen over corona, moet de re-integratie van uw werknemers doorgaan. UWV houdt wel rekening met de gevolgen van COVID-19 bij het beoordelen van de re-integratie-inspanningen. Lees er hier alles over.

Testen op COVID-19

Heeft uw werknemer klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Dan is het belangrijk dat hij zich zo snel mogelijk laat testen en thuisblijft tot hij de uitslag van de test heeft. Iedereen met klachten kan voor de zogenoemde PCR-test rechtstreeks contact opnemen met de GGD:

 • Online: Ga naar Coronatest.nl
 • Telefonisch: bel 0800-1202.
  Het nummer is 7 dagen per week bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur.

COVID-19/PCR-test
Met de PCR-test kan een actieve besmetting of ziekte door het coronavirus worden opgespoord. Voor deze testafname is slijm uit de neus of keel nodig. Dit wordt met behulp van een wattenstaafje via de neus en keel afgenomen en vervolgens in een laboratorium geanalyseerd. Een negatieve uitslag wordt per mail/schriftelijk gecommuniceerd. Bij een positieve testuitslag neemt de GGD telefonisch contact op met de betrokkene en volgt een schriftelijke bevestiging en standaard bron- en contactonderzoek.

Is er geen sprake van klachten en wilt u uw werknemer toch laten testen, dan kunt u op eigen initiatief gebruik maken van een van de ‘Testlaboratoria voor moleculaire SARS-CoV-2-diagnostiek’ van de overheid. Ook daar geldt dat de capaciteit onder druk staat. ArboNed kan u hierin helaas niet adviseren.

Advies rond werk en inzetbaarheid
De uitslag van de test kan vragen oproepen bij uw werknemer. Om geen kostbare tijd te verliezen kan uw werknemer daarom op aanvraag versneld terecht voor een telefonisch coronaconsult met onze professional. Deze professional legt uit wat een coronabesmetting betekent, voor werk en privé. Hij neemt de tijd om de werknemer gerust te stellen, te informeren en te adviseren volgens alle wettelijke richtlijnen.

Ook u als werkgever kunt gericht en versneld advies en begeleiding bij ons aanvragen. Samen kijken we naar hoe u de verspreiding van het virus snel kunt indammen om verdere schade in uw bedrijf te voorkomen. Hebt u vragen hierover? Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon.

Beëindiging COVID-19 priority testing
Sinds 3 september 2020 kan de COVID-19 test helaas niet meer via ArboNed worden aangevraagd. Kijk hier voor meer informatie.

groene laarzenVeilig werken in een cruciale beroepsgroep tijdens corona

Vitale processen en het werk van cruciale beroepsgroepen moeten zoveel mogelijk doorgaan, ondanks de coronacrisis. Lees hier wat dat voor u betekent.

Aanpassen aan de ‘anderhalvemetersamenleving’

Alle werknemers die thuis kunnen werken, moeten dat voorlopig blijven doen. Voor werknemers op de werkvloer geldt als belangrijkste maatregel: blijf thuis bij coronaklachten (milde luchtwegklachten - neusverkoudheid, hoesten, keelpijn - en/of koorts).

De werkplek houdt u veilig door de juiste hygiënemaatregelen te treffen en ervoor te zorgen dat werknemers 1,5 meter afstand kunnen houden. Help uzelf en uw werknemers hier steeds aan herinneren, bijvoorbeeld door deze flyer te verspreiden binnen het bedrijf. Lees voor meer informatie het werknemers- en werkgeversadvies (Deel 3: op de werkplek), gebruik de Checklist Werken in de nieuwe werkelijkheid en bekijk het gratis webinar 'Aan de slag met de RI&E in tijden van corona'.

checklist corona

COVID-19 inventarisatie

Werken uw medewerkers ‘coronaproof’? Ga nu aan de slag met onze praktische COVID-19-inventarisatie bij u in het bedrijf, zodat u zeker bent van een gezonde en veilige werkomgeving in de ‘anderhalvemetereconomie’.

Meer informatie

Thuiswerken: tips van onze experts

Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, heeft de overheid aan iedereen een oproep gedaan om zoveel mogelijk thuis te werken. U moet als werkgever het thuiswerken zoveel mogelijk faciliteren. Denk daarbij niet alleen aan ict-voorzieningen en een ergonomisch verantwoorde werkplek, maar ook aan aandacht voor de mentale gezondheid van uw werknemers. Hoe u dat doet, leest u op onze speciale pagina Alles over thuiswerken en corona (inclusief praktische gids voor uw werknemers).

thuiswerkenOnline (thuis)werkplekcheck

Met de online (thuis)werkplek-check adviseert een ergonoom uw werknemer bij het zo goed mogelijk inrichten van zijn thuiswerkplek, ook als hij geen ingerichte kantoorwerkplek heeft.

Check de thuiswerkplek

Psychische impact coronavirus

In korte tijd heeft het coronavirus veel veranderd aan de manier waarop we werken en leven. Uw werknemers kunnen op verschillende manieren (emotioneel) geraakt worden door de gevolgen van het coronavirus. Bijvoorbeeld doordat er bij overlijden geen gelegenheid is (geweest) om persoonlijk afscheid te nemen. Of doordat familieleden en vrienden niet aanwezig kunnen zijn bij een uitvaart of herdenkingsdienst. Ook het thuiswerken kan mentaal belastend zijn. Bijvoorbeeld doordat het lastiger is werk en privé gescheiden te houden, doordat men sociale contacten mist, of door de frustraties over een onprettige thuiswerkplek.

Iedereen gaat verschillend om met emoties en rouw, maar in algemene zin zien we dat werknemers het prettig vinden als de werkgever begrip toont voor de ervaren emoties. Houd contact met uw werknemers en ga na waar zij behoefte aan hebben, ook als zij momenteel op afstand werken. Over het omgaan met een verdrietige of rouwende werknemer kunt u overigens ook altijd advies inwinnen bij uw arbodienst. Bijvoorbeeld bij de bedrijfsmaatschappelijk werker, bedrijfsarts of psycholoog.

MijnCoachlijn

Uw werknemers kunnen door de coronacrisis extra mentale druk voelen. Exclusief voor de werknemers van ArboNedklanten is er nu MijnCoachlijn. MijnCoachlijn is gericht op het snel en doeltreffend ondersteunen van werkenden, om te voorkomen dat zij (langdurig) uitvallen.

Meer informatie 

Ondernemen en corona

Ondernemers komen door de coronacrisis acuut in de financiële problemen: omdat zij hun bedrijf verplicht hebben moeten sluiten, vanwege de thuisblijfadviezen van de overheid of door verstoorde (internationale) ketens. De coronacalculator van VNO-NCW en MKB-Nederland (waar ArboNed kennispartner van is) geeft direct inzicht in de relevante steunregelingen van overheden en financiële instellingen. In drie eenvoudige stappen ziet u de financiële toekomst van uw organisatie tijdens de coronacrisis.

Gratis webinar: 'Blijven ondernemen in tijden van corona'

Hoe houdt u uw mkb-bedrijf en werknemers gezond en vitaal tijdens de coronacrisis? Hoe zorgt u voor een veilige (thuis)werkplek? Wat betekent de 'anderhalvemetereconomie' voor uw bedrijf? En waar moet u op letten als we langzaam kunnen terugkeren naar de oude situatie? In een half uur praten experts van ArboNed en MKB-Nederland u bij.

Terugkijken

Dienstverlening ArboNed

Op basis van de laatste voorschriften van de overheid passen wij onze dienstverlening doorlopend aan. Lees hier hoe wij onze dienstverlening op dit moment uitvoeren - vanzelfsprekend in overleg met werkgever en werknemer en met inachtneming van de geldende richtlijnen.

Heeft u een afspraak op een van onze vestigingen? Download de flyer met onze veiligheidsvoorschriften of bekijk onderstaande video voor uw bezoek. Aan alle bezoekers vragen wij zich te registreren bij binnenkomst, een mondkapje te dragen bij verplaatsing door het pand en wanneer je geen anderhalve meter afstand kunt houden, en te verklaren dat ze klachtenvrij zijn.

 

Heeft u nog vragen? Bel of mail dan uw vaste contactpersoon. U vindt de contactgegevens in verzuimportal Vandaag.

Alle webinars

 • Bekijk hier het webinar Aan de slag met de RI&E in tijden van corona: Gebruik de Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) en het bijbehorende Plan van aanpak als handvat. 
 • Bekijk hier het webinar Het coronavirus en werk: Onze experts gingen tijdens ons webinar in op de meest gestelde vragen van werkgevers en werknemers rondom het coronavirus in relatie tot werk.
 • Bekijk hier het webinar Blijven ondernemen in tijden van corona: Hoe houdt u uw mkb-bedrijf en werknemers gezond en vitaal tijdens de coronacrisis? En waar moet u op letten als we langzaam kunnen terugkeren naar de oude situatie? In een half uur praten experts van ArboNed en MKB-Nederland u bij.
 • Bekijk hier het webinar Leidinggeven in crisistijd: hoe kunt u werknemers ondersteunen als zij vastlopen of overbelast raken en hoe houdt u zelf het hoofd koel?
 • Bekijk hier het webinar Succesvolle deelname aan een crisisteam: hoe houdt u het op lange termijn goed vol zodat deelname aan een crisisteam succesvol blijft?

Coronavirus en werk voor werknemers

Op deze pagina staat meer informatie en richtlijnen hoe uw werknemers kunnen omgaan met het coronavirus en de maatregelen in relatie tot hun baan.

Gerelateerde nieuwsberichten