Wat als uw werknemer op vakantie is in een code oranje-gebied?

  • Leestijd
    2 minuten
  • 07 juli 2021 aangemaakt

Mogelijk gaan of zijn werknemers van u in het buitenland op vakantie. Geldt voor het vakantieland vanwege corona code oranje, dan krijgen reizigers het dringende advies om na thuiskomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Wat betekent een eventuele thuisquarantaine voor u als werkgever?

code oranje

Hoewel voor steeds meer landen in Europa code geel of groen geldt, is er nog een aantal gebieden met code oranje of rood vanwege het coronavirus. Bovendien kan een reiziger ook om andere redenen in (thuis)quarantaine moeten verblijven. Bijvoorbeeld omdat een passagier uit hetzelfde vliegtuig of hotel besmet blijkt te zijn. Als uw werknemers thuis kunnen werken, is de impact hiervan meestal beperkt. Dat is anders als thuiswerken niet kan.

Wie betaalt in dit geval?

De reisadviezen van het RIVM voor de code oranje-landen zijn niet bindend. De werknemer is niet verplicht om in quarantaine te gaan. Voor u als werkgever is het wel raadzaam om de werknemer in die periode niet naar het werk te laten komen en/of een eventuele negatieve testuitslag af te wachten om besmettingsgevaar voor collega’s en klanten te voorkomen.

Wie betaalt als de werknemer willens en wetens op vakantie is geweest in een land of gebied met code oranje en hierdoor niet kan werken? Een sluitend antwoord op deze vraag is er niet. Deze situatie is nog niet voor de rechter geweest. 

Werknemers hebben recht op loon, tenzij het niet kunnen werken in redelijkheid voor risico van de werknemer hoort te komen. Dat betekent dat de werkgever aannemelijk moet maken dat het niet werken redelijkerwijs voor risico van de werknemer is.

Als uw werknemer voor vertrek al wist dat voor zijn vakantieland code oranje gold, dan oordeelt de rechter mogelijk dat het niet werken in de risicosfeer van de werknemer ligt. U bent als werkgever in dat geval geen loon verschuldigd. Dit kan anders zijn als uw werknemer thuis kan én wil werken of als het reisadvies tijdens de vakantie wijzigt naar code oranje.

Overigens geldt voor een aantal gebieden met een zeer hoog coronarisico wel een wettelijke quarantaineplicht

Wat kunt u doen?

U doet er goed aan afspraken met uw werknemers te maken over de vakantiebestemming. En uw werknemers erop attent te maken wat een eventuele quarantaine betekent voor het wel of niet naar het werk kunnen komen en de doorbetaling van loon. Op de Quarantaine Reischeck van de overheid leest u welke regels en adviezen gelden als u vanuit het buitenland terugreist naar Nederland. 

Meer informatie

Gerelateerde nieuwsberichten