Wat als uw werknemer op vakantie is in een code oranje-gebied?

  • Leestijd
    2 minuten
  • 31 juli 2020 aangemaakt
  • 01 september 2020 bijgewerkt

Mogelijk zijn er werknemers van u in het buitenland op vakantie. Geldt voor het vakantieland vanwege corona code oranje, dan krijgen reizigers het dringende advies om na thuiskomst 10 dagen in quarantaine te gaan. Wat betekent dat voor u als werkgever?

code oranje

Het aantal landen met code oranje neemt toe door nieuwe uitbraken van het coronavirus. Bovendien kan een reiziger ook om andere redenen in (thuis)quarantaine moeten. Bijvoorbeeld doordat een passagier uit hetzelfde vliegtuig of hotel besmet blijkt te zijn. Als uw werknemers thuis kunnen werken, heeft dat geen (grote) impact. Dat is anders als dat niet mogelijk is.

Wie betaalt in dit geval?

De reisadviezen van het RIVM zijn niet bindend. De werknemer is niet verplicht om in quarantaine te gaan. Voor u als werkgever is het wel raadzaam om de werknemer in die periode buiten de deur te houden en/of een eventuele negatieve testuitslag af te wachten.

Wie betaalt als de werknemer hierdoor niet kan werken? Een sluitend antwoord op deze vraag is er (nog) niet. Deze situatie is nog niet voor de rechter geweest.

Werknemers hebben recht op loon, tenzij het niet kunnen werken in redelijkheid voor risico van de werknemer moet komen. Dat betekent dat de werkgever moet bewijzen dat het risico redelijkerwijs voor de werknemer is.

Als uw werknemer voor vertrek al wist dat zijn vakantieland op code oranje stond, dan oordeelt de rechter mogelijk dat de werknemer het risico moet dragen. U bent geen loon verschuldigd. Dit kan anders zijn als uw werknemer thuis kan én wil werken of als het reisadvies tijdens de vakantie wijzigt naar code oranje.

Richtlijnen ArboNed met betrekking tot Antwerpen - België

ArboNed volgt de richtlijnen van het RIVM. Nu voor de provincie Antwerpen code oranje geldt, werken collega’s die hier wonen volledig vanuit huis. Cliënten die in de provincie Antwerpen wonen en een spreekuurafspraak hebben, vragen we om niet fysiek naar het spreekuur te komen. Eventuele geplande klantgesprekken of spreekuren zetten we om naar telefonische afspraken. Uiteraard nemen we hierover persoonlijk contact op.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het coronavirus en werk? Lees dan ook dit artikel. Meer informatie over de oplossingen die ArboNed kan bieden? Kijk dan eens naar de COVID-19-inventarisatie en bekijk hier het corona werknemers- en werkgeversadvies.

Gerelateerde nieuwsberichten