Werkstress bij de werkgever

U heeft een eigen bedrijf en werkt keihard. De business gaat goed en nieuwe klanten kloppen bij u aan. Maar toch ligt u ’s nachts wel eens wakker. Omdat uw werknemers niet goed samenwerken of omdat de communicatie tussen u en een specifieke werknemer stroef verloopt? En bent u bang dat u werknemers zich ziek melden? Dan kunt u flink in de penarie belanden. Hoe lost u dit nu op? 

Gestrest in het bedrijf

Er zijn verschillende soorten stress bij werkgevers. Soms heeft te maken met financiële onzekerheid of een hoge werkdruk. Maar een niet onbelangrijke stressor is ‘gedoe’ onder personeel. Want als het niet goed gaat met uw werknemers, komt er al snel een financiële component bij kijken. Wat als de werknemer zich ziek meldt? U moet zijn loon door betalen en wie neemt het werk over? Dat kan u wel slapeloze nachten bezorgen. Sheila Peeters, bedrijfsmaatschappelijk werker bij ArboNed begrijpt dat: “Voor een werknemer is ziek melden een uitweg. Dat is voor een werkgever soms lastig te begrijpen. Hij heeft een enorme verantwoordelijkheid en de gevolgen van zo’n ziekmelding komen op zijn rekening. Dat voelt dan heel erg onrechtvaardig.”

Ongemakkelijke gesprekken

Maar wat kan een bedrijfsmaatschappelijk werker doen in zo’n situatie? “In eerste instantie luisteren.” legt Sheila uit. “Die ondernemer moet gehoord worden. Wat is precies zijn probleem? En wat voor gevolgen heeft zo’n ziekmelding op hem? En nog belangrijker, wat is zijn visie op de eventuele oplossing?” Communicatie blijkt hier het sleutelwoord. Niet alleen in de situatie waarbij de werkstress zo hoog is opgelopen dat het werk eronder lijdt. “Als er iemand uitvalt, is er ineens een noodzaak om stil te staan en met elkaar te praten. Die lijkt er van te voren niet te zijn.” Sheila zegt expliciet ‘lijkt’. Want in veel gevallen was er wel een noodzaak. “Het is belangrijk om oren en ogen open te houden en vroegtijdig met elkaar in gesprek te gaan. Bijvoorbeeld door een regelmatig werkoverleg.” Volgens Sheila is het belangrijk om hier echt voor te zitten. “Durf ook dingen te bespreken die ongemakkelijk zijn. Wacht niet totdat iemand bijna uitvalt. Als je weet dat communicatie niet jouw sterke punt is, haal er dan iemand bij. Iemand uit het bedrijf die een goede luisteraar is. Of schakel een bedrijfsmaatschappelijk werker in. Wij kunnen verbinden en hebben oog voor eventuele tegengestelde belangen.”

Bedrijfsmaatschappelijk werk

Zo zorgt u goed voor uzelf en uw mensen en krijgt u balans in het geven en nemen in uw bedrijf. “Werkgevers hebben vaak een enorme drive voor hun business. Dit brengt ze verder en geeft ze een buffer als het niet goed gaat. Zo geldt het ook voor de werknemers binnen het bedrijf. Als zij in hun kracht staan, zullen ze floreren in hun werk.” En gezonde werknemers zorgen voor een gezond bedrijf zonder te hoog opgelopen werkstress.

Toolkit

Nieuwsgierig waar uw kwaliteiten liggen of juist naar praktische tips om het gesprek met uw werknemer aan te gaan? Download dan direct hier onze toolkit.

portretfoto Sheila Peeters

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Bel ons
030 299 62 77

Belafspraak
inplannen