Prettig en gezond thuiswerken tijdens de corona-uitbraak: een overzicht

 • Leestijd
  2 minuten
 • 18 maart 2020 aangemaakt
 • 14 januari 2021 bijgewerkt

Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, werken zoveel mogelijk mensen voorlopig thuis. Voor sommigen de dagelijkse praktijk, maar voor de meesten is het even wennen. Hoe zorgt u ervoor dat u en uw werknemers prettig en gezond kunnen thuiswerken deze weken? Lees hier de tips van onze experts.

Download onze thuiswerktips

thuiswerken

Wat zegt de wet?

Werkt iemand thuis omdat de werkgever dat van hem vraagt, dan moet de werkgever zorgen voor de juiste materialen. Uiteraard in alle redelijkheid en in overleg. Een werknemer kan niet van zijn werkgever verwachten dat hij bijvoorbeeld de nieuwste en snelste laptop voor hem verzorgt als dit voor zijn functie niet nodig is. Als een werknemer uit eigen keuze thuiswerkt, is de werkplek zijn eigen verantwoordelijkheid. De werkgever moet wel zorgen voor goede informatie over thuiswerken.

Hoe zit het, nu er vanuit de overheid is gevraagd om - waar mogelijk - thuis te werken? Esther Graaff-Visser, ergonoom bij ArboNed: “De huidige situatie is een bijzondere. Je kunt niet verwachten dat elk bedrijf ineens voor alle thuiswerkende werknemers de juiste spullen heeft. Ik heb het niet gecheckt, maar ik verwacht dat de Inspectie SZW er tijdelijk soepeler mee zal omgaan. Deel onze tips voor het instellen van een goede thuiswerkplek met uw werknemers en zorg dat u voldoet aan de wetgeving als thuiswerken vast beleid wordt. Bedenk: we werken nu tijdelijk massaal thuis om verdere verspreiding van het virus zo veel mogelijk te controleren. Soms moet veiligheid voorrang krijgen boven ergonomie.”

Zeker van een goede thuiswerkplek? Check!

Met de online (thuis)werkplek-check adviseert een ergonoom uw werknemer bij het zo goed mogelijk inrichten van zijn thuiswerkplek, ook als hij geen ingerichte kantoorwerkplek heeft. Als werkgever voldoet u aan uw verplichting van het zo goed mogelijk faciliteren van het thuiswerken.

Meer informatie

Gewone werkdagen

Maar thuiswerken draait om meer dan alleen een ergonomisch verantwoorde werkhouding. Behandel de dagen als gewone werkdagen. Dus: douchen en aankleden, grenzen aangeven aan eventuele familieleden, zoveel mogelijk de werkdag volgen.

Dat laatste houdt in dat u en uw werknemers ook tijd moeten nemen voor pauzes en liefst ook echt een moment aanmerken als einde van de werkdag. “Het risico dat mensen 10 uur of zelfs langer werken op een dag is nu groter”, zegt ook Esther Graaff-Visser.

Het sociale aspect van thuiswerken

Langdurig thuiswerken kan werknemers het gevoel geven ongestructureerd en geïsoleerd te zijn. Dat blijkt uit onderzoek. Een gevoel van eenzaamheid maakt werknemers minder gemotiveerd en minder productief. Blijf dus communiceren met uw werknemers en doe dat niet alleen per mail. Energie steken in een prettige communicatie is zeker nu belangrijk. Het is een stressvolle periode. Zo houdt u het moreel op de thuiswerkvloer hoog:

 • Dagelijks een kort belletje houdt uw medewerkers betrokken. Videobellen is ook een optie.
 • Toon uw begrip voor ouders wiens kinderen noodgedwongen thuis zijn. Dat zal impact hebben op het werk.
 • Probeer het teamgevoel vast te houden. Bijvoorbeeld door via Skype of Teams alsnog de vrijdagmiddagborrel te laten doorgaan. Vier nog steeds de verjaardagen en biedt ruimte voor grappen en kletspraatjes. Bijvoorbeeld door hier online een speciale chatgroep voor aan te maken.

Heeft u een wat groter bedrijf, geef deze tips dan ook vooral door aan de leidinggevenden.

Checklist thuiswerkenChecklist Gezond en vitaal thuiswerken

Gebruik deze checklist zodat uw werknemers gezond en vitaal thuis kunnen werken. Hoe meer vinkjes u zet, hoe meer uitval door thuiswerken u voorkomt. 

Voordelen thuiswerken

Thuiswerken is overigens niet alleen maar lastig, vertelt bedrijfsarts bij HumanCapitalCare (net als ArboNed onderdeel van HumanTotalCare) Ernst Jurgens: “Uit recent onderzoek blijkt dat twee derde van de werknemers het idee heeft dat ze thuis productiever zijn. Ze worden minder vaak gestoord, hebben weinig last van kantoorpolitiek en ervaren niet de stress van files of volle treinen. En hopelijk lukt het ons met zijn allen om op deze manier het virus in te dammen.”

Lees ook:

Vraag onze praktische gids 'Eerste hulp bij thuiswerken' gratis aan voor uw werknemers

In deze gids:

 • Tips om de werkplek in te richten
 • Oplossingen voor de grootste valkuilen van thuiswerken
 • Advies van onze experts op het gebied van ergonomie, psychologie en vitaliteit

Met het aanbieden van de gids aan uw werknemers zorgt u ervoor dat zij ook thuis gezond en prettig kunnen werken. Vul uw gegevens in en u ontvangt de praktische gids per e-mail.

Gerelateerde nieuwsberichten