VeiligeVrijdag! Preventie voor continuïteit

  • 20 november 2018 aangemaakt
  • 15 juni 2021 bijgewerkt

Door: Sylvester Bennema, directeur Crisicom

VeiligeVrijdag! Preventie voor continuïteit

We kennen allemaal het spreekwoord: ‘Wanneer het kalf verdronken is, dempt men de put.’ Ofwel, wanneer zich een calamiteit heeft voorgedaan, wordt (pas) actie ondernomen. Dat is mooi, maar wel een beetje laat, want voor de continuïteit van een organisatie is preventie van groot belang.

Veiligheid is van ons allemaal

Het begint met de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Met het borgen en actueel houden van de RI&E en het arbobeleid binnen jullie organisatie is de basis gelegd.

Maar de preventiemedewerker heeft de hulp en steun nodig van collega’s, directie en management, anders kan een goed preventiebeleid niet optimaal van de grond komen. Pas wanneer iedereen zich medeverantwoordelijk voelt voor de veiligheid en gezondheid binnen de organisatie, komt het arbobeleid ook echt tot leven en wordt het onderdeel van de bedrijfscultuur.

Preventie, betrokkenheid en BHV

Hoe verhouden preventie, betrokkenheid en bedrijfshulpverlening (BHV) zich tot elkaar? Zie het zo: de RI&E en de preventiemedewerker werken aan de voorkant. Het risico wordt in kaart gebracht. Is het niet het kalf, dan is het wel de put; daar moet een hek omheen. In een Plan van aanpak worden voor het kalf, de put en het hek afspraken gemaakt en maatregelen vastgelegd.

De betrokkenheid van collega’s zorgt ervoor dat iedereen met en voor elkaar in de gaten houdt of er toch nog een gevaar op de loer ligt wat tot een calamiteit (en dus mogelijk tot verzuim) kan leiden.

Samen met de preventiemedewerker beoordeelt de BHV welke (extra) maatregelen er nodig zijn om de mogelijkheid tot een calamiteit - of crisis – te beperken.

Wat is VeiligeVrijdag?

Op vrijdag zijn er doorgaans minder mensen op de zaak. Woensdag is ook zo’n bekende parttime dag. Waar het om gaat is dat het op zo’n ‘rustige’ dag nog steeds van het grootste belang is dat veiligheid en gezondheid zijn geborgd. Alles met het oog op preventie, om erger te voorkomen. Of dat nou met bedrijfsveiligheid of met mensveiligheid te maken heeft.

Neem VeiligeVrijdag dus als vast agendapunt op:

  • in het werkoverleg;
  • in het BHV-overleg;
  • in het veiligheidsoverleg;
  • op de agenda van de OR;
  • op de agenda van directie, management en;
  • op de agenda van raad of college van bestuur;
  • en… op de agenda van de BHV-verantwoordelijke, want vergeet de nieuwe collega niet!

veiligevrijdag

Dit is een bijdrage van samenwerkingspartner Crisicom. Wilt u meer informatie over de BHV-cursussen? Klik hier.