Bedrijfshistorie ArboNed

Lees hieronder in chronologische volgorde alles over de mijlpalen uit onze bedrijfshistorie. We verheugen ons op de vele mooie ontwikkelingen en successen die hier in de toekomst nog bij zullen komen.

 • Aandacht voor
  arbeidsomstandigheden

  Coronel
  1861

  Er is voor het eerst aandacht voor arbeidsomstandigheden met de publicatie van "De gezondheidsleer toegepast op de fabrieksnijverheid" door Samuel Senior Coronel. Hij zag een verband tussen de slechte woon- en werkomstandigheden van arbeiders en hun ziekten.

 • De eerste
  bedrijfsarts

  burger-handboek
  1928

  De eerste bedrijfsarts treedt in dienst: G.C.E. Burger, bij Philips. Voor die tijd zijn er wel al fabrieksartsen, maar Burger is de eerste arts die fulltime in dienst is van een bedrijf.

 • Bedrijfsarts
  wettelijk erkend

  Tweede Kamer oude zaal
  1959

  De taken en werkwijze van de bedrijfsarts worden voor het eerst wettelijk erkend en vastgelegd in de Wet op de Bedrijfsgezondheidsdiensten. Bedrijven met meer dan 750 werknemers moeten vanaf nu arbeidsgeneeskundige zorg organiseren.
  Foto door: Friezer-Stokvis, collectie Haags Gemeentearchief

 • de
  Arbeidsomstandighedenwet

  arbowet
  1980

  De Tweede Kamer neemt de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) unaniem aan. Vanaf 1983 wordt de Arbowet stapsgewijs ingevoerd in Nederland. Aanleiding is het hoge ziekteverzuim dat al sinds de jaren zeventig stijgt en zorgt voor hoge kosten.

 • Wijziging
  Arbowet

  wijziging-arbowet
  1993

  'Nederland is ziek', vindt premier Ruud Lubbers in 1990. Een paar jaar later is bekend dat er een ingrijpende wijziging aankomt van de Arbowet. Doel is het stijgend ziekteverzuim tegen te gaan door werkgevers en werknemers meer verantwoordelijkheden te geven.
  Foto door: Husky - Eigen werk, CC BY 4.0

 • Oprichting
  ArboNed

  oprichting-arboned
  1993

  De officiële oprichtingsdatum is 29 december 1993. Het hoofdkantoor vestigt zich aan het Franz-Lisztplantsoen in Utrecht. Op 1 januari 1994 start ArboNed de activiteiten. Verspreid over het land zijn er de regionale businessunits. ArboNed groeit al snel.

 • Arbowet
  gaat in

  arbowet-gaat-in
  1994

  De aangekondigde wijzigingen in de Arbowet gaan in. Vanaf dit moment is de ziekteverzuimbegeleiding een taak van de arbodiensten, die bovendien met elkaar moeten concurreren. Elke werkgever is verplicht zich aan te sluiten bij een arbodienst.

 • Het echte
  pionieren

  ton-stam
  1994

  Ton Stam start als directeur. Medewerkers van ArboNed zijn de eerste maanden aan het “pionieren”.

 • Risico-inventarisatie en -evaluatie
  verplicht

  rie-verplicht
  1994

  Per januari 1994 is het voor bedrijven bovendien verplicht een Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) te (laten) doen.

 • Groei en
  professionalisering

  groei-professionalisering
  1996

  Inmiddels geldt de nieuwe Arbowet voor alle werkgevers in Nederland. ArboNed maakt voor het eerst winst en de vooruitzichten zijn goed. Er breekt een periode aan van flinke groei en professionalisering.

 • Beeldschermwerk
  en muisarmen

  beeldschermwerk
  1997

  ‘Muisarmen, wat te doen om deze te voorkomen?’ Tips als deze zijn te vinden op de website van ArboNed in 1997. Verder biedt de website onder meer informatie over arboregelgeving en uiteraard over de dienstverlening van ArboNed.

 • Oprichting
  afdeling kwaliteit

  kwaliteit
  1997

  ArboNed richt een interne afdeling kwaliteit op, die zorgdraagt dat regelgeving zoals de richtlijn arbodiensten, de Arbowet en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) goed worden geïmplementeerd in de organisatie.

 • Nieuw:
  Medisch dossier

  medisch-dossier
  1998

  Alle artsen van ArboNed gaan werken in hetzelfde systeem: het medisch dossier.

 • Miljoen
  werknemers

  miljoen
  1999

  Een nieuwe mijlpaal: ArboNed is de arbodienst voor ruim een miljoen werknemers in Nederland.

 • Nieuwe
  website

  nieuwe-website
  1999

  De website krijgt een totaal nieuwe look and feel.

 • Als eerste
  ISO-gecertificeerd

  ISO-gecertificeerd
  1999

  Arbodiensten kunnen ervoor kiezen om ook ISO-gecertificeerd te zijn. ArboNed is in 1999 de eerste landelijke arbodienst met het certificaat ISO-9001.

 • Hoofdkantoor
  verhuist

  hoofdkantoor-verhuizing
  2000

  ArboNed verhuist met vestiging en hoofdkantoor naar Zwarte Woud 10 in Utrecht, waar hoofdkantoor en groepspraktijk Utrecht nu nog gevestigd zijn.

 • Nieuw digitaal
  administratiesysteem

  nova
  2002

  In dit jaar is de introductie van Nova, een nieuw digitaal administratiesysteem, gekoppeld aan het medisch dossier waar de bedrijfsartsen in werken. Het betekent een grote stap op het vlak van automatisering.

 • Wet verbetering
  poortwachter

  poortwachter
  2002

  Per april 2002 is de Wet verbetering poortwachter van kracht. Volgens deze wet zijn werkgever en werknemer samen met de arbodienst verplicht ervoor te zorgen dat een zieke werknemer zo snel mogelijk en verantwoord weer aan het werk kan.

 • Nieuwe directeur:
  Paul Verburgt

  directeur-paul-verburgt
  2004

  Paul Verburgt treedt aan als directeur bij ArboNed. Onder zijn leiding maakt de organisatie zich klaar voor de privatisering van de arbosector in 2005.

 • Oprichting
  Arts in bedrijf

  arts-in-bedrijf
  2004

  Arts in Bedrijf wordt opgericht, gespecialiseerd in het begeleiden van organisaties die hun verzuimbeleid grotendeels zelf willen uitvoeren en bewaken. Voor maximale grip op het verzuimbeleid krijgen afnemers van deze dienst een vaste bedrijfsarts op locatie.

 • Introductie
  Health check

  Health Check
  2004

  ArboNed lanceert een laagdrempelige Health Check. Het onderzoek van 20 minuten richt zich op algemene indicaties voor de lichamelijke gezondheid, zoals bloeddruk, body mass index (BMI) en longinhoud.

 • Grootschalige wijziging
  Arbowet

  arbowet
  2005

  Opnieuw wijzigt de Arbowet (1 juli 2005). Niet langer zijn bedrijven verplicht zich aan te sluiten bij een externe arbodienst.

 • Reorganisatie
  en herpositionering

  krant
  2005

  De wijziging van de wet leidt tot een reorganisatie bij ArboNed. De regionale insteek blijft, maar er volgt een herpositionering waarbij klanten worden ingedeeld naar bedrijfsgrootte.

 • Oprichting
  KeurCompany

  keurcompany
  2005

  KeurCompany wordt opgericht als aparte divisie binnen ArboNed. KeurCompany houdt zich onder meer bezig met het Preventief medisch onderzoek (PMO), vitaliteit, keuringen en de griepprik voor werknemers van ArboNed.

   

 • Oprichting
  MedRecht

  medrecht
  2005

  MedRecht wordt opgericht als merk binnen ArboNed. Hier kunnen werkgevers terecht voor juridisch advies rond arbozaken (zoals bezwaar maken tegen beslissingen van UWV) en later ook voor mediation (bijvoorbeeld bij een arbeidsconflict).

 • Te zien
  op TV

  videoreclame
  2005

  De eerste televisiecommercial komt uit. Over Dirk, de overijverige werkgever.

 • Introductie
  Chief Medical Officer

  willemvanrhenen
  2005

  Bedrijfsarts Willem van Rhenen wordt aangesteld als Chief Medical Officer. ArboNed is de eerste arbodienst die een directiepost creëert voor een arts. Later volgen andere arbodiensten dit voorbeeld.

 • Nieuw concept:
  DokterMax

  doktermax
  2006

  ArboNed introduceert een nieuw concept: DokterMax. Later wordt DokterMax omgedoopt naar Arts op afroep. Met DokterMax start een nieuw type dienstverlening. De werkgever met een DokterMax-contract voert zelf de regie over zijn verzuimgevallen.

 • 24 uurs
  calamiteitenservice

  calamiteitenservice
  2006

  Als eerste arbodienst lanceert ArboNed de Calamiteitenservice, die altijd bereikbaar is. Met de Calamiteitenservice van ArboNed is psychosociale hulp voor slachtoffers, hulpverleners en getuigen snel ter plaatse. Door deze deskundige opvang wordt (post-traumatische) stress in een vroeg stadium herkend en behandeld. Dit voorkomt langdurige uitval van medewerkers.

 • Overname
  ArboDuo

  overname-arboduo
  2008

  In december 2007 neemt ArboNed ArboDuo over, een relatief kleine arbodienst met een grote naam bij bedrijven in de bouw, het transport en de schoonmaak. Per januari 2008 wordt ArboDuo officieel onderdeel van ArboNed.

 • nieuwe formule:
  Cees

  cees
  2008

  ArboNed lanceert weer een vernieuwende formule binnen de arbodienstverlening: Cees. Het is een doortastende casemanager die zich met name richt op organisaties die ook buiten de reguliere kantoortijden open zijn.

 • Aankoop
  Aviation Medical Center

  amc
  2008

  ArboNed koopt Aviation Medical Center, verantwoordelijk voor alle vliegmedische keuringen. In 2016 wordt het bedrijf weer afgestoten.

 • promotieonderzoek
  Willem van Rhenen

  proefschrift
  2008

  In 2008 promoveert bedrijfsarts Willem van Rhenen met zijn proefschrift From stress to engagement. In dit proefschrift adviseert hij om stress niet alleen te managen via preventie, advisering en zorg. Hij pleit ervoor om ook de mentale gezondheid van werknemers te versterken. Uit zijn onderzoek blijkt dat alleen bevlogen werknemers excellent presteren.

 • Nieuwe directeur:
  Peter van Kleij

  petervkleij
  2009

  Peter van Kleij wordt benoemd tot directeur. Daarvoor is hij CEO van Achmea Vitale.

 • Lancering
  Vrijwerk

  vrijwerk
  2009

  ArboNed lanceert het concept Vrijwerk en sluit daarbij aan bij de opkomende trend van het nieuwe werken.

 • Promotieonderzoek
  Rob Hoedeman

  hoedeman
  2010

  Op 29 september 2010 promoveert bedrijfsarts Rob Hoedeman aan de Rijksuniversiteit Groningen met zijn proefschrift ‘Severe medically unexplained physical symptons in a sick-listed occupational health population’. Uit zijn onderzoek is gebleken dat 15 procent van de werknemers die langdurig verzuimen, 78 dagen langer verzuimt door onverklaarde lichamelijke klachten.

 • Rebranding
  naar 365

  365
  2011

  Wens is een naam die meer de lading dekt van wat de organisatie te bieden heeft. Gedachte is dat een grootschalige rebranding nodig is om het bedrijf opnieuw in de markt te zetten als dé business partner voor het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van mensen. Het wordt: 365. Met als pay-off: Elke dag is belangrijk.

 • Eigen regie?
  Mensely

  mensely
  2011

  Waar 365 werkgevers ondersteunt om te komen tot eigen regie, vallen ze nog steeds onder Arts in Bedrijf. Werkgevers die volledig eigen regie hebben, worden ondergebracht bij het nieuwe merk Mensely.

 • Hulphond loopt
  Alpe d'HuZes

  oeke
  2011

  Voor het goede doel, Hulphond Nederland, beklimmen op 9 juni duizenden mensen de Alpe d'Huez. Ook Hans Sanders en zijn hulphond Oeke beklimmen samen met sponsor 365 de 15 kilometer hoge alp.
  Beeld: Hulphond Nederland

 • Introductie
  hbo-opgeleide casemanagers

  casemanagers
  2012

  De teamassistentes – die vooral administratieve taken hadden – maken plaats voor hbo-opgeleide casemanagers (toen: reïntegratie regisseurs, nu: procesregisseurs en re-integratie- en preventieadviseurs).

 • Introductie
  digitale vragenlijst

  delta
  2012

  Als eerste arbodienst in Nederland lanceert ArboNed een digitale vragenlijst; Delta. ArboNed blijkt trendsetter, andere arbodiensten volgen het voorbeeld.

 • Divisie Verzekerd
  Opgericht

  succes verzekerd
  2012

  De divisie Verzekerd wordt opgericht en is een apart onderdeel binnen ArboNed dat contracten beheert en uitvoert die in combinatie met inkomensverzekeraars zijn afgesloten.

 • Terugkeer
  Paul Verburgt

  verburgt
  2012

  Paul Verburgt komt eind 2012 terug als directeur (a.i.). Dat er een roerige tijd achter de rug is, vertelt Verburgt in een interview met Managementscope uit 2012.

 • Verkoop
  KeurCompany

  keurcompany-verkoop
  2013

  De groeiambitie van Meditel leidt tot de overname van de keuringsactiviteiten van 365/KeurCompany. 365 biedt keuringen nog steeds aan, maar Medital voert ze uit.

 • Terug naar
  ArboNed

  arboned
  2013

  365 wordt weer officieel ArboNed. De naamsbekendheid is nog steeds heel goed.

 • Nieuwe directeur:
  Mirjam Sijmons

  mirjam
  2014

  Mirjam Sijmons wordt aangesteld als algemeen directeur. Daarvoor is ze hoofddirectielid van de ANWB. Samen met Petra Brand (financieel directeur) en Richard Adamowicz (operationeel directeur) vormt zij per 1 februari 2014 de nieuwe directie van ArboNed.

 • Megatrends
  Stress

  megatrends-stress
  2014

  In september voert ArboNed campagne om stress en werkdruk aan te pakken en uitval te voorkomen. Door te sturen op meer energie, kunnen werkgevers uitval door stress voorkomen. Onderdeel van de campagne zijn onder meer een boek in samenwerking met trendwatcher Adjiedj Bakas en ontbijtsessies met honderden deelnemers.

 • Overname door
  HumanCapitalCare

  huijbregts
  2015

  HumanCapitalCare (onder leiding van algemeen directeur Wim Huijbregts) koopt ArboNed, de holding HumanTotalCare wordt opgericht. HumanTotalCare werkt vanuit verscheidende merken aan de duurzame inzetbaarheid van werkend Nederland, namelijk: ArboNed, HumanCapitalCare, Focus, Mensely en IT&Care.

 • Nieuwe directeur:
  Henk Hummel

  henk-hummel
  2016

  Richard Adamowicz is dit jaar tijdelijk directeur, totdat Henk Hummel het stokje van hem overneemt.

 • Promotieonderzoek
  Giny Norder

  promotie
  2016

  Giny Norder, bedrijfsarts bij ArboNed, promoveert op 16 november 2016. Haar onderzoek gaat over de factoren die de duur van verzuim door psychische klachten voorspellen, en over factoren die samenhangen met een terugval.

 • Voor het
  mkb

  voor-het-mkb
  2017

  Een nieuwe positionering volgt: ArboNed focust zich op het midden- en kleinbedrijf, terwijl de klanten binnen het segment grootzakelijk naar HumanCapitalCare gaan. 

   

 • Kanker
  en werk

  kanker-en-werk
  2017

  Verzekeraar a.s.r. met haar merk De Amersfoortse (de opdrachtgever), arbodienst ArboNed en re-integratiebureau Re-turn (de uitvoerders), ABN AMRO Social Impact Fund en Start Foundation (de investeerders) starten een unieke samenwerking om werknemers die kanker hebben (gehad) te ondersteunen bij een snellere, succesvolle terugkeer naar werk.

 • revolutionaire
  vragenlijst

  digitale verzuimvoorspeller
  2018

  Ook 2018 staat in het teken van innovatie, opnieuw met een digitale vragenlijst: de Digitale verzuimvoorspeller.

 • slimme
  data

  daan
  2018

  Tegelijk met de Digitale verzuimvoorspeller is de unieke aanpak van verzuimbegeleiding op psychisch verzuim gelanceerd. Ook hierbij wordt gebruik gemaakt van slimme data. Uiteraard staat het persoonlijk contact met de bedrijfsarts nog steeds centraal.

 • partner
  fc emmen

  fc emmen
  2018

  ArboNed is een van de nieuwe partners van de kersverse eredivisieclub FC Emmen. De enige Drentse profvoetbalclub en ArboNed slaan hiermee de handen ineen voor een gezonde en vitale regio.

 • Samenwerking met
  MKB-Nederland

  MKB-Nederland
  2018

  MKB-Nederland en ArboNed bundelen hun krachten en werken samen om mkb-ondernemers praktisch te ondersteunen bij het terugdringen van verzuim.

 • 25
  Jaar

  arboned-25-jaar
  2019

  ArboNed bestaat 25 jaar. Dat vieren we met onze klanten en hun werknemers.

 • Nieuwe directeur
  HumanTotalCare

  michel
  2019

  Michel Verwoest volgt Wim Huijbregts op als algemeen directeur HumanTotalCare.

 • Nieuwe directeur
  medische zaken

  Jurriaan Penders
  2019

  Op 1 september 2019 start Jurriaan Penders als nieuwe directeur Medische zaken HumanTotalCare. 

 • Nieuw: MKB
  Verzuimontzorgverzekering

  Verzuimontzorgverzekering
  2020

  Om mkb'ers te ontzorgen, is er sinds 1 januari 2020 een pakket aan maatregelen dat loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie makkelijker en duidelijker maakt, waaronder de MKB verzuim-ontzorgverzekering.

 • duurzaam inzetbaarheid
  centrum

  dic
  2020

  Per 1 februari is het Duurzaam Inzetbaarheid Centrum (DIC) onderdeel van HumanTotalCare. Het DIC focust zich op organisaties waar werknemers in onregelmatige diensten werken, bijvoorbeeld in ploegendiensten. Dankzij de samenwerking profiteren ook de medewerkers van ArboNed-klanten van de kennis en kunde van het DIC. 

 • covid-19
  breekt uit

  covid
  2020

  Met de uitbraak van het coronavirus verandert er veel aan onze manier van werken. Klanten hebben hele nieuwe vraagstukken. We staan het mkb bij met onder meer het werkgeversadvies, de coronapagina, de thuiswerkgids voor werknemers en de checklist nieuwe werkelijkheid.

 • Nieuwe directeur:
  Nathalie de Geus

  Nathalie de Geus
  2021

  Op 15 juni start Nathalie de Geus als algemeen directeur van ArboNed.

 • verzuimcijfers
  in de media

  coronacijfers
  2021

  Maandelijks publiceert ArboNed cijfers over het verzuim in Nederland.

 • Advies hybride
  werken

  hybride werken
  2021

  Als we eind september niet meer massaal thuis hoeven te werken, adviseert psycholoog bij ArboNed Jan Machek om te bespreken welke hybride vorm het beste werkt voor u en uw werknemers.

 • Nieuwe CEO
  HumanTotalCare

  norbert-hoogers
  2021

  Norbert Hoogers (54) is per 1 december 2021 de nieuwe CEO van HumanTotalCare. Hij volgt Michel Verwoest op, die zijn carrière voortzet bij TVM. 

 • Record aantal
  verzuimmeldingen

  Griepgolf
  2022

  In maart zorgen de griepgolf en coronabesmettingen voor een record aan verzuimmeldingen: voor elke 100 werkenden zijn er 11 meldingen.

 • Te gast
  bij jinek

  jinek
  2023

  Jurriaan Penders (directeur Medische Zaken van HumanCapitalCare) zit bij Jinek aan tafel om te praten over de stijging van het psychisch verzuim. 

 • Intrede
  POB'er

  POB
  2023

  Om de bedrijfsgezondheidszorg doeltreffender te maken kan de bedrijfsarts de hulp van de praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB'er) inschakelen bij de verzuimbegeleiding van medewerkers.

 • 30
  jaar

  30 jaar
  2023

  ArboNed bestaat 30 jaar en heeft zich ontwikkeld tot een bedrijf met focus op ondernemers en organisaties in het mkb. Met ruim 900 medewerkers die zich inzetten en #meerbetekenen voor ruim 65.000 werkgevers met circa 650.000 werknemers.