Lees hieronder in chronologische volgorde alles over de mijlpalen uit onze bedrijfshistorie. We verheugen ons op de vele mooie ontwikkelingen en successen die hier in de toekomst nog bij zullen komen.
1861
Aandacht voor
arbeidsomstandigheden
Er is voor het eerst aandacht voor arbeidsomstandigheden met de publicatie van "De gezondheidsleer toegepast op de fabrieksnijverheid" door Samuel Senior Coronel. Hij zag een verband tussen de slechte woon- en werkomstandigheden van arbeiders en hun ziekten.
De eerste bedrijfsarts treedt in dienst: G.C.E. Burger, bij Philips. Voor die tijd zijn er wel al fabrieksartsen, maar Burger is de eerste arts die fulltime in dienst is van een bedrijf.
1959
Bedrijfsarts
wettelijk erkend
De taken en werkwijze van de bedrijfsarts worden voor het eerst wettelijk erkend en vastgelegd in de Wet op de Bedrijfsgezondheidsdiensten. Bedrijven met meer dan 750 werknemers moeten vanaf nu arbeidsgeneeskundige zorg organiseren.
De Tweede Kamer neemt de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) unaniem aan. Vanaf 1983 wordt de Arbowet stapsgewijs ingevoerd in Nederland. Aanleiding is het hoge ziekteverzuim dat al sinds de jaren zeventig stijgt en zorgt voor hoge kosten.
'Nederland is ziek', vindt premier Ruud Lubbers in 1990. Een paar jaar later is bekend dat er een ingrijpende wijziging aankomt van de Arbowet. Doel is het stijgend ziekteverzuim tegen te gaan door werkgevers en werknemers meer verantwoordelijkheden te geven.
De officiële oprichtingsdatum is 29 december 1993. Het hoofdkantoor vestigt zich aan het Franz-Lisztplantsoen in Utrecht. Op 1 januari 1994 start ArboNed de activiteiten. Verspreid over het land zijn er de regionale businessunits. ArboNed groeit al snel.
De aangekondigde wijzigingen in de Arbowet gaan in. Vanaf dit moment is de ziekteverzuimbegeleiding een taak van de arbodiensten, die bovendien met elkaar moeten concurreren. Elke werkgever is verplicht zich aan te sluiten bij een arbodienst.
Inmiddels geldt de nieuwe Arbowet voor alle werkgevers in Nederland. ArboNed maakt voor het eerst winst en de vooruitzichten zijn goed. Er breekt een periode aan van flinke groei en professionalisering.
‘Muisarmen, wat te doen om deze te voorkomen?’ Tips als deze zijn te vinden op de website van ArboNed in 1997. Verder biedt de website onder meer informatie over arboregelgeving en uiteraard over de dienstverlening van ArboNed.
1997
Oprichting
afdeling kwaliteit
ArboNed richt een interne afdeling kwaliteit op, die zorgdraagt dat regelgeving zoals de richtlijn arbodiensten, de Arbowet en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) goed worden geïmplementeerd in de organisatie.
In dit jaar is de introductie van Nova, een nieuw digitaal administratiesysteem, gekoppeld aan het medisch dossier waar de bedrijfsartsen in werken. Het betekent een grote stap op het vlak van automatisering.
Per april 2002 is de Wet verbetering poortwachter van kracht. Volgens deze wet zijn werkgever en werknemer samen met de arbodienst verplicht ervoor te zorgen dat een zieke werknemer zo snel mogelijk en verantwoord weer aan het werk kan.
2004
Nieuwe directeur:
Paul Verburgt
Paul Verburgt treedt aan als directeur bij ArboNed. Onder zijn leiding maakt de organisatie zich klaar voor de privatisering van de arbosector in 2005.
2004
Oprichting
Arts in bedrijf
Arts in Bedrijf wordt opgericht, gespecialiseerd in het begeleiden van organisaties die hun verzuimbeleid grotendeels zelf willen uitvoeren en bewaken. Voor maximale grip op het verzuimbeleid krijgen afnemers van deze dienst een vaste bedrijfsarts op locatie.
2004
Introductie
Health check
ArboNed lanceert een laagdrempelige Health Check. Het onderzoek van 20 minuten richt zich op algemene indicaties voor de lichamelijke gezondheid, zoals bloeddruk, body mass index (BMI) en longinhoud.
2005
Grootschalige wijziging
Arbowet
Opnieuw wijzigt de Arbowet (1 juli 2005). Niet langer zijn bedrijven verplicht zich aan te sluiten bij een externe arbodienst.
De wijziging van de wet leidt tot een reorganisatie bij ArboNed. De regionale insteek blijft, maar er volgt een herpositionering waarbij klanten worden ingedeeld naar bedrijfsgrootte.
2005
Oprichting
KeurCompany
KeurCompany wordt opgericht als aparte divisie binnen ArboNed. KeurCompany houdt zich onder meer bezig met het Preventief medisch onderzoek (PMO), vitaliteit, keuringen en de griepprik voor werknemers van ArboNed.
2005
Oprichting
MedRecht
MedRecht wordt opgericht als merk binnen ArboNed. Hier kunnen werkgevers terecht voor juridisch advies rond arbozaken (zoals bezwaar maken tegen beslissingen van UWV) en later ook voor mediation (bijvoorbeeld bij een arbeidsconflict).
2005
Te zien
op TV
De eerste televisiecommercial komt uit. Over Dirk, de overijverige werkgever.
Bedrijfsarts Willem van Rhenen wordt aangesteld als Chief Medical Officer. ArboNed is de eerste arbodienst die een directiepost creëert voor een arts. Later volgen andere arbodiensten dit voorbeeld.
ArboNed introduceert een nieuw concept: DokterMax. Later wordt DokterMax omgedoopt naar Arts op afroep. Met DokterMax start een nieuw type dienstverlening. De werkgever met een DokterMax-contract voert zelf de regie over zijn verzuimgevallen.
Als eerste arbodienst lanceert ArboNed de Calamiteitenservice, die altijd bereikbaar is. Met de Calamiteitenservice van ArboNed is psychosociale hulp voor slachtoffers, hulpverleners en getuigen snel ter plaatse. Door deze deskundige opvang wordt (post-traumatische) stress in een vroeg stadium herkend en behandeld. Dit voorkomt langdurige uitval van medewerkers.
2008
Overname
ArboDuo
In december 2007 neemt ArboNed ArboDuo over, een relatief kleine arbodienst met een grote naam bij bedrijven in de bouw, het transport en de schoonmaak. Per januari 2008 wordt ArboDuo officieel onderdeel van ArboNed.
ArboNed lanceert weer een vernieuwende formule binnen de arbodienstverlening: Cees. Het is een doortastende casemanager die zich met name richt op organisaties die ook buiten de reguliere kantoortijden open zijn.
ArboNed koopt Aviation Medical Center, verantwoordelijk voor alle vliegmedische keuringen. In 2016 wordt het bedrijf weer afgestoten.
2008
promotieonderzoek
Willem van Rhenen
In 2008 promoveert bedrijfsarts Willem van Rhenen met zijn proefschrift From stress to engagement. In dit proefschrift adviseert hij om stress niet alleen te managen via preventie, advisering en zorg. Hij pleit ervoor om ook de mentale gezondheid van werknemers te versterken. Uit zijn onderzoek blijkt dat alleen bevlogen werknemers excellent presteren.
2009
Nieuwe directeur:
Peter van Kleij
Peter van Kleij wordt benoemd tot directeur. Daarvoor is hij CEO van Achmea Vitale.
2009
Lancering
Vrijwerk
ArboNed lanceert het concept Vrijwerk en sluit daarbij aan bij de opkomende trend van het nieuwe werken.
Op 29 september 2010 promoveert bedrijfsarts Rob Hoedeman aan de Rijksuniversiteit Groningen met zijn proefschrift ‘Severe medically unexplained physical symptons in a sick-listed occupational health population’. Uit zijn onderzoek is gebleken dat 15 procent van de werknemers die langdurig verzuimen, 78 dagen langer verzuimt door onverklaarde lichamelijke klachten.
2011
Rebranding
naar 365
Wens is een naam die meer de lading dekt van wat de organisatie te bieden heeft. Gedachte is dat een grootschalige rebranding nodig is om het bedrijf opnieuw in de markt te zetten als dé business partner voor het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van mensen. Het wordt: 365. Met als pay-off: Elke dag is belangrijk.
Waar 365 werkgevers ondersteunt om te komen tot eigen regie, vallen ze nog steeds onder Arts in Bedrijf. Werkgevers die volledig eigen regie hebben, worden ondergebracht bij het nieuwe merk Mensely.
Voor het goede doel, Hulphond Nederland, beklimmen op 9 juni duizenden mensen de Alpe d'Huez. Ook Hans Sanders en zijn hulphond Oeke beklimmen samen met sponsor 365 de 15 kilometer hoge alp.
De teamassistentes – die vooral administratieve taken hadden – maken plaats voor hbo-opgeleide casemanagers (toen: reïntegratie regisseurs, nu: procesregisseurs en re-integratie- en preventieadviseurs).
Als eerste arbodienst in Nederland lanceert ArboNed een digitale vragenlijst; Delta. ArboNed blijkt trendsetter, andere arbodiensten volgen het voorbeeld.
De divisie Verzekerd wordt opgericht en is een apart onderdeel binnen ArboNed dat contracten beheert en uitvoert die in combinatie met inkomensverzekeraars zijn afgesloten.
Paul Verburgt komt eind 2012 terug als directeur (a.i.). Dat er een roerige tijd achter de rug is, vertelt Verburgt in een interview met Managementscope uit 2012.
De groeiambitie van Meditel leidt tot de overname van de keuringsactiviteiten van 365/KeurCompany. 365 biedt keuringen nog steeds aan, maar Medital voert ze uit.
2013
Terug naar
ArboNed
365 wordt weer officieel ArboNed. De naamsbekendheid is nog steeds heel goed.
2014
Nieuwe directeur:
Mirjam Sijmons
Mirjam Sijmons wordt aangesteld als algemeen directeur. Daarvoor is ze hoofddirectielid van de ANWB. Samen met Petra Brand (financieel directeur) en Richard Adamowicz (operationeel directeur) vormt zij per 1 februari 2014 de nieuwe directie van ArboNed.
2014
Megatrends
Stress
In september voert ArboNed campagne om stress en werkdruk aan te pakken en uitval te voorkomen. Door te sturen op meer energie, kunnen werkgevers uitval door stress voorkomen. Onderdeel van de campagne zijn onder meer een boek in samenwerking met trendwatcher Adjiedj Bakas en ontbijtsessies met honderden deelnemers.
HumanCapitalCare (onder leiding van algemeen directeur Wim Huijbregts) koopt ArboNed, de holding HumanTotalCare wordt opgericht. HumanTotalCare werkt vanuit verscheidende merken aan de duurzame inzetbaarheid van werkend Nederland, namelijk: ArboNed, HumanCapitalCare, Focus, Mensely en IT&Care.
2016
Nieuwe directeur:
Henk Hummel
Richard Adamowicz is dit jaar tijdelijk directeur, totdat Henk Hummel het stokje van hem overneemt.
Giny Norder, bedrijfsarts bij ArboNed, promoveert op 16 november 2016. Haar onderzoek gaat over de factoren die de duur van verzuim door psychische klachten voorspellen, en over factoren die samenhangen met een terugval.
Een nieuwe positionering volgt: ArboNed focust zich op het midden- en kleinbedrijf, terwijl de klanten binnen het segment grootzakelijk naar HumanCapitalCare gaan.
2017
Kanker
en werk
Verzekeraar a.s.r. met haar merk De Amersfoortse (de opdrachtgever), arbodienst ArboNed en re-integratiebureau Re-turn (de uitvoerders), ABN AMRO Social Impact Fund en Start Foundation (de investeerders) starten een unieke samenwerking om werknemers die kanker hebben (gehad) te ondersteunen bij een snellere, succesvolle terugkeer naar werk.
2018
revolutionaire
vragenlijst
Ook 2018 staat in het teken van innovatie, opnieuw met een digitale vragenlijst: de Digitale verzuimvoorspeller.
Tegelijk met de Digitale verzuimvoorspeller is de unieke aanpak van verzuimbegeleiding op psychisch verzuim gelanceerd. Ook hierbij wordt gebruik gemaakt van slimme data. Uiteraard staat het persoonlijk contact met de bedrijfsarts nog steeds centraal.
ArboNed is een van de nieuwe partners van de kersverse eredivisieclub FC Emmen. De enige Drentse profvoetbalclub en ArboNed slaan hiermee de handen ineen voor een gezonde en vitale regio.
Om mkb'ers te ontzorgen, is er sinds 1 januari 2020 een pakket aan maatregelen dat loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie makkelijker en duidelijker maakt, waaronder de MKB verzuim-ontzorgverzekering.
Per 1 februari is het Duurzaam Inzetbaarheid Centrum (DIC) onderdeel van HumanTotalCare. Het DIC focust zich op organisaties waar werknemers in onregelmatige diensten werken, bijvoorbeeld in ploegendiensten. Dankzij de samenwerking profiteren ook de medewerkers van ArboNed-klanten van de kennis en kunde van het DIC.
Met de uitbraak van het coronavirus verandert er veel aan onze manier van werken. Klanten hebben hele nieuwe vraagstukken. We staan het mkb bij met onder meer het werkgeversadvies, de coronapagina, de thuiswerkgids voor werknemers en de checklist nieuwe werkelijkheid.
Als we eind september niet meer massaal thuis hoeven te werken, adviseert psycholoog bij ArboNed Jan Machek om te bespreken welke hybride vorm het beste werkt voor u en uw werknemers.
Om de bedrijfsgezondheidszorg doeltreffender te maken kan de bedrijfsarts de hulp van de praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB'er) inschakelen bij de verzuimbegeleiding van medewerkers.
ArboNed bestaat 30 jaar en heeft zich ontwikkeld tot een bedrijf met focus op ondernemers en organisaties in het mkb. Met ruim 900 medewerkers die zich inzetten en #meerbetekenen voor ruim 65.000 werkgevers met circa 650.000 werknemers.