Bedrijfshistorie ArboNed

Lees hieronder in chronologische volgorde alles over de mijlpalen uit onze bedrijfshistorie. We verheugen ons op de vele mooie ontwikkelingen en successen die hier in de toekomst nog bij zullen komen.

 • Coronel
  1861

  Aandacht voor
  arbeidsomstandigheden

  Er is voor het eerst aandacht voor arbeidsomstandigheden met de publicatie van "De gezondheidsleer toegepast op de fabrieksnijverheid" door Samuel Senior Coronel. Hij zag een verband tussen de slechte woon- en werkomstandigheden van arbeiders en hun ziekten.

 • burger-handboek
  1928

  De eerste
  bedrijfsarts

  De eerste bedrijfsarts treedt in dienst: G.C.E. Burger, bij Philips. Voor die tijd zijn er wel al fabrieksartsen, maar Burger is de eerste arts die fulltime in dienst is van een bedrijf.

 • Tweede Kamer oude zaal
  1959

  Bedrijfsarts
  wettelijk erkend

  De taken en werkwijze van de bedrijfsarts worden voor het eerst wettelijk erkend en vastgelegd in de Wet op de Bedrijfsgezondheidsdiensten. Bedrijven met meer dan 750 werknemers moeten vanaf nu arbeidsgeneeskundige zorg organiseren.

  Foto door: Friezer-Stokvis, collectie Haags Gemeentearchief

 • arbowet
  1980

  de
  Arbeidsomstandighedenwet

  De Tweede Kamer neemt de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) unaniem aan. Vanaf 1983 wordt de Arbowet stapsgewijs ingevoerd in Nederland. Aanleiding is het hoge ziekteverzuim dat al sinds de jaren zeventig stijgt en zorgt voor hoge kosten.

 • wijziging-arbowet
  1993

  Wijziging
  Arbowet

  'Nederland is ziek', vindt premier Ruud Lubbers in 1990. Een paar jaar later is bekend dat er een ingrijpende wijziging aankomt van de Arbowet. Doel is het stijgend ziekteverzuim tegen te gaan door werkgevers en werknemers meer verantwoordelijkheden te geven.

  Foto door: Husky - Eigen werk, CC BY 4.0

 • oprichting-arboned
  1993

  Oprichting
  ArboNed

  De officiële oprichtingsdatum is 29 december 1993. Het hoofdkantoor vestigt zich aan het Franz-Lisztplantsoen in Utrecht. Op 1 januari 1994 start ArboNed de activiteiten. Verspreid over het land zijn er de regionale businessunits. ArboNed groeit al snel.

 • arbowet-gaat-in
  1994

  Arbowet
  gaat in

  De aangekondigde wijzigingen in de Arbowet gaan in. Vanaf dit moment is de ziekteverzuimbegeleiding een taak van de arbodiensten, die bovendien met elkaar moeten concurreren. Elke werkgever is verplicht zich aan te sluiten bij een arbodienst.

 • ton-stam
  1994

  Het echte
  pionieren

  Ton Stam start als directeur. Medewerkers van ArboNed zijn de eerste maanden aan het “pionieren”.

 • rie-verplicht
  1994

  Risico-inventarisatie en -evaluatie
  verplicht

  Per januari 1994 is het voor bedrijven bovendien verplicht een Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) te (laten) doen.

 • groei-professionalisering
  1996

  Groei en
  professionalisering

  Inmiddels geldt de nieuwe Arbowet voor alle werkgevers in Nederland. ArboNed maakt voor het eerst winst en de vooruitzichten zijn goed. Er breekt een periode aan van flinke groei en professionalisering.

 • beeldschermwerk
  1997

  Beeldschermwerk
  en muisarmen

  ‘Muisarmen, wat te doen om deze te voorkomen?’ Tips als deze zijn te vinden op de website van ArboNed in 1997. Verder biedt de website onder meer informatie over arboregelgeving en uiteraard over de dienstverlening van ArboNed.

 • kwaliteit
  1997

  Oprichting
  afdeling kwaliteit

  ArboNed richt een interne afdeling kwaliteit op, die zorgdraagt dat regelgeving zoals de richtlijn arbodiensten, de Arbowet en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) goed worden geïmplementeerd in de organisatie.

 • medisch-dossier
  1998

  Nieuw:
  Medisch dossier

  Alle artsen van ArboNed gaan werken in hetzelfde systeem: het medisch dossier.

 • miljoen
  1999

  Miljoen
  werknemers

  Een nieuwe mijlpaal: ArboNed is de arbodienst voor ruim een miljoen werknemers in Nederland.

 • nieuwe-website
  1999

  Nieuwe
  website

  De website krijgt een totaal nieuwe look and feel.

 • ISO-gecertificeerd
  1999

  Als eerste
  ISO-gecertificeerd

  Arbodiensten kunnen ervoor kiezen om ook ISO-gecertificeerd te zijn. ArboNed is in 1999 de eerste landelijke arbodienst met het certificaat ISO-9001.

 • hoofdkantoor-verhuizing
  2000

  Hoofdkantoor
  verhuist

  ArboNed verhuist met vestiging en hoofdkantoor naar Zwarte Woud 10 in Utrecht, waar hoofdkantoor en groepspraktijk Utrecht nu nog gevestigd zijn.

 • nova
  2002

  Nieuw digitaal
  administratiesysteem

  In dit jaar is de introductie van Nova, een nieuw digitaal administratiesysteem, gekoppeld aan het medisch dossier waar de bedrijfsartsen in werken. Het betekent een grote stap op het vlak van automatisering.

 • poortwachter
  2002

  Wet verbetering
  poortwachter

  Per april 2002 is de Wet verbetering poortwachter van kracht. Volgens deze wet zijn werkgever en werknemer samen met de arbodienst verplicht ervoor te zorgen dat een zieke werknemer zo snel mogelijk en verantwoord weer aan het werk kan.

 • directeur-paul-verburgt
  2004

  Nieuwe directeur:
  Paul Verburgt

  Paul Verburgt treedt aan als directeur bij ArboNed. Onder zijn leiding maakt de organisatie zich klaar voor de privatisering van de arbosector in 2005.

 • arts-in-bedrijf
  2004

  Oprichting
  Arts in bedrijf

  Arts in Bedrijf wordt opgericht, gespecialiseerd in het begeleiden van organisaties die hun verzuimbeleid grotendeels zelf willen uitvoeren en bewaken. Voor maximale grip op het verzuimbeleid krijgen afnemers van deze dienst een vaste bedrijfsarts op locatie.

 • Health Check
  2004

  Introductie
  Health check

  ArboNed lanceert een laagdrempelige Health Check. Het onderzoek van 20 minuten richt zich op algemene indicaties voor de lichamelijke gezondheid, zoals bloeddruk, body mass index (BMI) en longinhoud.

 • arbowet
  2005

  Grootschalige wijziging
  Arbowet

  Opnieuw wijzigt de Arbowet (1 juli 2005). Niet langer zijn bedrijven verplicht zich aan te sluiten bij een externe arbodienst.

 • krant
  2005

  Reorganisatie
  en herpositionering

  De wijziging van de wet leidt tot een reorganisatie bij ArboNed. De regionale insteek blijft, maar er volgt een herpositionering waarbij klanten worden ingedeeld naar bedrijfsgrootte.

 • keurcompany
  2005

  Oprichting
  KeurCompany

  KeurCompany wordt opgericht als aparte divisie binnen ArboNed. KeurCompany houdt zich onder meer bezig met het Preventief medisch onderzoek (PMO), vitaliteit, keuringen en de griepprik voor werknemers van ArboNed.

   

 • medrecht
  2005

  Oprichting
  MedRecht

  MedRecht wordt opgericht als merk binnen ArboNed. Hier kunnen werkgevers terecht voor juridisch advies rond arbozaken (zoals bezwaar maken tegen beslissingen van UWV) en later ook voor mediation (bijvoorbeeld bij een arbeidsconflict).

 • videoreclame
  2005

  Te zien
  op TV

  De eerste televisiecommercial komt uit. Over Dirk, de overijverige werkgever.

 • willemvanrhenen
  2005

  Introductie
  Chief Medical Officer

  Bedrijfsarts Willem van Rhenen wordt aangesteld als Chief Medical Officer. ArboNed is de eerste arbodienst die een directiepost creëert voor een arts. Later volgen andere arbodiensten dit voorbeeld.

 • doktermax
  2006

  Nieuw concept:
  DokterMax

  ArboNed introduceert een nieuw concept: DokterMax. Later wordt DokterMax omgedoopt naar Arts op afroep. Met DokterMax start een nieuw type dienstverlening. De werkgever met een DokterMax-contract voert zelf de regie over zijn verzuimgevallen.

 • calamiteitenservice
  2006

  24 uurs
  calamiteitenservice

  Als eerste arbodienst lanceert ArboNed de Calamiteitenservice, die altijd bereikbaar is. Met de Calamiteitenservice van ArboNed is psychosociale hulp voor slachtoffers, hulpverleners en getuigen snel ter plaatse. Door deze deskundige opvang wordt (post-traumatische) stress in een vroeg stadium herkend en behandeld. Dit voorkomt langdurige uitval van medewerkers.

 • overname-arboduo
  2008

  Overname
  ArboDuo

  In december 2007 neemt ArboNed ArboDuo over, een relatief kleine arbodienst met een grote naam bij bedrijven in de bouw, het transport en de schoonmaak. Per januari 2008 wordt ArboDuo officieel onderdeel van ArboNed.

 • cees
  2008

  nieuwe formule:
  Cees

  ArboNed lanceert weer een vernieuwende formule binnen de arbodienstverlening: Cees. Het is een doortastende casemanager die zich met name richt op organisaties die ook buiten de reguliere kantoortijden open zijn.

 • amc
  2008

  Aankoop
  Aviation Medical Center

  ArboNed koopt Aviation Medical Center, verantwoordelijk voor alle vliegmedische keuringen. In 2016 wordt het bedrijf weer afgestoten.

 • proefschrift
  2008

  promotieonderzoek
  Willem van Rhenen

  In 2008 promoveert bedrijfsarts Willem van Rhenen met zijn proefschrift From stress to engagement. In dit proefschrift adviseert hij om stress niet alleen te managen via preventie, advisering en zorg. Hij pleit ervoor om ook de mentale gezondheid van werknemers te versterken. Uit zijn onderzoek blijkt dat alleen bevlogen werknemers excellent presteren.

 • petervkleij
  2009

  Nieuwe directeur:
  Peter van Kleij

  Peter van Kleij wordt benoemd tot directeur. Daarvoor is hij CEO van Achmea Vitale.

 • vrijwerk
  2009

  Lancering
  Vrijwerk

  ArboNed lanceert het concept Vrijwerk en sluit daarbij aan bij de opkomende trend van het nieuwe werken.

 • hoedeman
  2010

  Promotieonderzoek
  Rob Hoedeman

  Op 29 september 2010 promoveert bedrijfsarts Rob Hoedeman aan de Rijksuniversiteit Groningen met zijn proefschrift ‘Severe medically unexplained physical symptons in a sick-listed occupational health population’. Uit zijn onderzoek is gebleken dat 15 procent van de werknemers die langdurig verzuimen, 78 dagen langer verzuimt door onverklaarde lichamelijke klachten.

 • 365
  2011

  Rebranding
  naar 365

  Wens is een naam die meer de lading dekt van wat de organisatie te bieden heeft. Gedachte is dat een grootschalige rebranding nodig is om het bedrijf opnieuw in de markt te zetten als dé business partner voor het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van mensen. Het wordt: 365. Met als pay-off: Elke dag is belangrijk.

 • mensely
  2011

  Eigen regie?
  Mensely

  Waar 365 werkgevers ondersteunt om te komen tot eigen regie, vallen ze nog steeds onder Arts in Bedrijf. Werkgevers die volledig eigen regie hebben, worden ondergebracht bij het nieuwe merk Mensely.

 • oeke
  2011

  Hulphond loopt
  Alpe d'HuZes

  Voor het goede doel, Hulphond Nederland, beklimmen op 9 juni duizenden mensen de Alpe d'Huez. Ook Hans Sanders en zijn hulphond Oeke beklimmen samen met sponsor 365 de 15 kilometer hoge alp.

  Beeld: Hulphond Nederland

 • casemanagers
  2012

  Introductie
  hbo-opgeleide casemanagers

  De teamassistentes – die vooral administratieve taken hadden – maken plaats voor hbo-opgeleide casemanagers (toen: reïntegratie regisseurs, nu: procesregisseurs en re-integratie- en preventieadviseurs).

 • delta
  2012

  Introductie
  digitale vragenlijst

  Als eerste arbodienst in Nederland lanceert ArboNed een digitale vragenlijst; Delta. ArboNed blijkt trendsetter, andere arbodiensten volgen het voorbeeld.

 • succes verzekerd
  2012

  Divisie Verzekerd
  Opgericht

  De divisie Verzekerd wordt opgericht en is een apart onderdeel binnen ArboNed dat contracten beheert en uitvoert die in combinatie met inkomensverzekeraars zijn afgesloten.

 • verburgt
  2012

  Terugkeer
  Paul Verburgt

  Paul Verburgt komt eind 2012 terug als directeur (a.i.). Dat er een roerige tijd achter de rug is, vertelt Verburgt in een interview met Managementscope uit 2012.

 • keurcompany-verkoop
  2013

  Verkoop
  KeurCompany

  De groeiambitie van Meditel leidt tot de overname van de keuringsactiviteiten van 365/KeurCompany. 365 biedt keuringen nog steeds aan, maar Medital voert ze uit.

 • arboned
  2013

  Terug naar
  ArboNed

  365 wordt weer officieel ArboNed. De naamsbekendheid is nog steeds heel goed.

 • mirjam
  2014

  Nieuwe directeur:
  Mirjam Sijmons

  Mirjam Sijmons wordt aangesteld als algemeen directeur. Daarvoor is ze hoofddirectielid van de ANWB. Samen met Petra Brand (financieel directeur) en Richard Adamowicz (operationeel directeur) vormt zij per 1 februari 2014 de nieuwe directie van ArboNed.

 • megatrends-stress
  2014

  Megatrends
  Stress

  In september voert ArboNed campagne om stress en werkdruk aan te pakken en uitval te voorkomen. Door te sturen op meer energie, kunnen werkgevers uitval door stress voorkomen. Onderdeel van de campagne zijn onder meer een boek in samenwerking met trendwatcher Adjiedj Bakas en ontbijtsessies met honderden deelnemers.

 • huijbregts
  2015

  Overname door
  HumanCapitalCare

  HumanCapitalCare (onder leiding van algemeen directeur Wim Huijbregts) koopt ArboNed, de holding HumanTotalCare wordt opgericht. HumanTotalCare werkt vanuit verscheidende merken aan de duurzame inzetbaarheid van werkend Nederland, namelijk: ArboNed, HumanCapitalCare, Focus, Mensely en IT&Care.

 • henk-hummel
  2016

  Nieuwe directeur:
  Henk Hummel

  Richard Adamowicz is dit jaar tijdelijk directeur, totdat Henk Hummel het stokje van hem overneemt.

 • promotie
  2016

  Promotieonderzoek
  Giny Norder

  Giny Norder, bedrijfsarts bij ArboNed, promoveert op 16 november 2016. Haar onderzoek gaat over de factoren die de duur van verzuim door psychische klachten voorspellen, en over factoren die samenhangen met een terugval.

 • voor-het-mkb
  2017

  Voor het
  mkb

  Een nieuwe positionering volgt: ArboNed focust zich op het midden- en kleinbedrijf, terwijl de klanten binnen het segment grootzakelijk naar HumanCapitalCare gaan. 

   

 • kanker-en-werk
  2017

  Kanker
  en werk

  Verzekeraar a.s.r. met haar merk De Amersfoortse (de opdrachtgever), arbodienst ArboNed en re-integratiebureau Re-turn (de uitvoerders), ABN AMRO Social Impact Fund en Start Foundation (de investeerders) starten een unieke samenwerking om werknemers die kanker hebben (gehad) te ondersteunen bij een snellere, succesvolle terugkeer naar werk.

 • digitale verzuimvoorspeller
  2018

  revolutionaire
  vragenlijst

  Ook 2018 staat in het teken van innovatie, opnieuw met een digitale vragenlijst: de Digitale verzuimvoorspeller.

 • daan
  2018

  slimme
  data

  Tegelijk met de Digitale verzuimvoorspeller is de unieke aanpak van verzuimbegeleiding op psychisch verzuim gelanceerd. Ook hierbij wordt gebruik gemaakt van slimme data. Uiteraard staat het persoonlijk contact met de bedrijfsarts nog steeds centraal.

 • fc emmen
  2018

  partner
  fc emmen

  ArboNed is een van de nieuwe partners van de kersverse eredivisieclub FC Emmen. De enige Drentse profvoetbalclub en ArboNed slaan hiermee de handen ineen voor een gezonde en vitale regio.

 • MKB-Nederland
  2018

  Samenwerking met
  MKB-Nederland

  MKB-Nederland en ArboNed bundelen hun krachten en werken samen om mkb-ondernemers praktisch te ondersteunen bij het terugdringen van verzuim.

 • arboned-25-jaar
  2019

  25
  Jaar

  ArboNed bestaat 25 jaar. Dat vieren we met onze klanten en hun werknemers.

 • michel
  2019

  Nieuwe directeur
  HumanTotalCare

  Michel Verwoest volgt Wim Huijbregts op als algemeen directeur HumanTotalCare.

 • Jurriaan Penders
  2019

  Nieuwe directeur
  medische zaken

  Op 1 september 2019 start Jurriaan Penders als nieuwe directeur Medische zaken HumanTotalCare. 

 • Verzuimontzorgverzekering
  2020

  Nieuw: MKB
  Verzuimontzorgverzekering

  Om mkb'ers te ontzorgen, is er sinds 1 januari 2020 een pakket aan maatregelen dat loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie makkelijker en duidelijker maakt, waaronder de MKB verzuim-ontzorgverzekering.

 • dic
  2020

  duurzaam inzetbaarheid
  centrum

  Per 1 februari is het Duurzaam Inzetbaarheid Centrum (DIC) onderdeel van HumanTotalCare. Het DIC focust zich op organisaties waar werknemers in onregelmatige diensten werken, bijvoorbeeld in ploegendiensten. Dankzij de samenwerking profiteren ook de medewerkers van ArboNed-klanten van de kennis en kunde van het DIC. 

 • covid
  2020

  covid-19
  breekt uit

  Met de uitbraak van het coronavirus verandert er veel aan onze manier van werken. Klanten hebben hele nieuwe vraagstukken. We staan het mkb bij met onder meer het werkgeversadvies, de coronapagina, de thuiswerkgids voor werknemers en de checklist nieuwe werkelijkheid.

 • Nathalie de Geus
  2021

  Nieuwe directeur:
  Nathalie de Geus

  Op 15 juni start Nathalie de Geus als algemeen directeur van ArboNed.

 • coronacijfers
  2021

  verzuimcijfers
  in de media

  Maandelijks publiceert ArboNed cijfers over het verzuim in Nederland.

 • hybride werken
  2021

  Advies hybride
  werken

  Als we eind september niet meer massaal thuis hoeven te werken, adviseert psycholoog bij ArboNed Jan Machek om te bespreken welke hybride vorm het beste werkt voor u en uw werknemers.

 • norbert-hoogers
  2021

  Nieuwe CEO
  HumanTotalCare

  Norbert Hoogers (54) is per 1 december 2021 de nieuwe CEO van HumanTotalCare. Hij volgt Michel Verwoest op, die zijn carrière voortzet bij TVM. 

 • Griepgolf
  2022

  Record aantal
  verzuimmeldingen

  In maart zorgen de griepgolf en coronabesmettingen voor een record aan verzuimmeldingen: voor elke 100 werkenden zijn er 11 meldingen.

 • jinek
  2023

  Te gast
  bij jinek

  Jurriaan Penders (directeur Medische Zaken van HumanCapitalCare) zit bij Jinek aan tafel om te praten over de stijging van het psychisch verzuim. 

 • POB
  2023

  Intrede
  POB'er

  Om de bedrijfsgezondheidszorg doeltreffender te maken kan de bedrijfsarts de hulp van de praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB'er) inschakelen bij de verzuimbegeleiding van medewerkers.

 • 30 jaar
  2023

  30
  jaar

  ArboNed bestaat 30 jaar en heeft zich ontwikkeld tot een bedrijf met focus op ondernemers en organisaties in het mkb. Met ruim 900 medewerkers die zich inzetten en #meerbetekenen voor ruim 65.000 werkgevers met circa 650.000 werknemers.