Week van de RI&E 2020

De 6e Week van de RI&E staat voor de deur (21 tot en met 25 september 2020). Dit jaar is het thema ‘De ondernemer centraal’. Want u als ondernemer en werkgever weet als geen ander wat er speelt in uw organisatie. En u heeft ongetwijfeld ook zicht op welke gezondheids- en veiligheidsrisico’s er zijn. Maar wat doet u met die kennis?

 

Week van de RIE 2020

Als werkgever heeft u een zorgplicht. Nu u ongetwijfeld bezig bent met aanpassingen in uw organisatie in verband met de corona-maatregelen, biedt dat een uitgelezen kans om ook andere punten op het gebied van veilig en gezond werken mee te nemen.

Tijdens de Week van de RI&E bundelen brancheorganisaties, opleiders, arbodiensten en andere intermediairs hun krachten. Met speciale acties stimuleren en ondersteunen ze ondernemers bij het uitvoeren van de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Grijp dit moment aan om de RI&E uit te voeren of up-to-date te maken. Bekijk alle acties tijdens deze week hier

Meerjarenplan Ministerie van SZW

Het uitvoeren van een RI&E is een verplichting vanuit de Arbowet. Het staat aan de basis van een preventief beleid voor een gezonde en veilige werkplek. Om ervoor te zorgen dat veel meer bedrijven een (kwalitatief goede) RI&E hebben, is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een meerjarenplan gestart. Zo moet de bekendheid van de RI&E-plicht onder kleine bedrijven vergroot worden. Ten tweede moeten werkgevers die op de hoogte zijn van de RI&E-plicht op een goede manier kunnen voldoen aan de verplichting. Daarbij moeten ze ondersteund worden. 

In het jaarplan 2020 van de Inspectie SZW worden al extra en strengere controles genoemd, de boetes zijn verhoogd en er worden sneller boetes uitgedeeld.

5 activiteiten van ArboNed tijdens de Week van de RI&E

  1. Download gratis de praktische gids: Zijn uw werknemers zeker van een veilige werkomgeving?
  2. Kijk het webinar Aan de slag met de RI&E in tijden van corona gratis terug.
  3. Download gratis de checklist Werken in de nieuwe werkelijkheid.
  4.  Luister de ArboNed podcast Een gezond bedrijf en een veilig bedrijf.
  5. Gebruik onze checklist om na te gaan of u verplicht bent een RI&E uit te voeren en/of te laten toetsen.

Aan de slag met uw (branche-)RI&E met hulp van ArboNed

  • Heeft u minder dan 25 werknemers in dienst en maakt u gebruik van een erkende branche-RI&E, dan hoeft u de RI&E niet te laten toetsen. 
  • Heeft u 25 of meer werknemers in dienst en/of maakt u geen gebruik van een erkende branche-RI&E, dan moet u de RI&E altijd laten toetsen
  • Zelf aan de slag met de RI&E? Volg onze interactieve training Maak zelf uw RI&E.
  • Samen met een deskundige uw branche-RI&E invullen? Vraag het Mijn preventie-expert. Vanaf € 310 heeft u uw RI&E snel rond.
  • Maakt u geen gebruik van een branche-RI&E? Wij helpen u graag bij het uitvoeren van de RI&E. Uiteraard zit de toetsing hierbij inbegrepen.

Gerelateerde nieuwsberichten